• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проектиране на LED осветление за сладководен, растителен аквариум.

Започната от defilers, 09.01.2013 02:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

defilers

Цитат на: miTko - 15.03.2013 21:27
Сега се зачудих, дали при пренатягане на винтовете големите светодиоди не се чупят? Какви са впечатленията ти. Питам, защото се навивам да пробвам с едни десетватови.
Няма проблеми аз някой така здраво съм ги натегнал, че трудно ще ги отвия. Но това защото са самонарезни и като влизат в алуминия и сами си правят резбата.

Цитат на: Niikii - 16.03.2013 09:09
Температурния сензор така няма да ти върши никаква работа. По твоята схема изхода от датчика влиза в дигитален входо/изход. Трябва да ти влезе в някой от аналоговите входове :) Ето ти и примерна схемичка

Също така обърни внимание на захпранващото напрежение при доидите, защото забелязах на втория кръг от горе надолу си дал 3 диода по 12 волта и захранване 60 волта. Ще има само пресвяткване и до магазина за нови
Напротив, работи ! Даже съм качил някъде по-нагоре в тази тема клипче от youtube как се изписва върху дисплейа температурата. Всъщност абсолютно всичко от схемата работи с елементите по нея 1 към 1. Моя термо сензор е DS18B20. На схемата иконката е от LM35 но отгоре съм писал какъв е сензора като модел. Както и съм описал в компонентите под схемата какъв е сензора. Вероятно от там си се объркал. Сложих си изолационните подложки, за транзисторите както ме посъветвахте, четирите метални винтчета, които задържаха транзисторите за алуминия ги смених с пластмасови и проблема ми изчезна. Всичкото нещо съм го сложил в една голяма подложка от саксия със захранванията и цения кабеляк и съм го окачил на тавана да виси. Изглежда доста примитивно но така тествах температурата с пуснати ледчета почти на макс на всички вериги. Оказа се че за 10-15 мин стигам 45 градуса на радиатора. И сега съм в процес на внедряване на 3 вентилатора по 120х120х25 мм върху радиатора, които са на 12V но аз ще пусна на 5V от ардуиното. Пуснах 1 такъв просто за тест и работи просто не върти на пълни обороти, което е плюс за мен понеже не обичам шума.

Захранванията може да ги видиш по схемата какви са като модел. Всичките са с постоянен ток 1050мА. 

: 19.03.2013г 02:02ч
Ето едно клипче на работната обстановка. Снимал съм го с телефона ми, че камерката нямаше батерия. Качеството е отчайващо и цветовете не са това което всъщност са. На живо са по-впечатляващи  :-) Реших да си преместя LCD-то малко по настрани и в процена прецаках 2 запойки на 2 пина (толкова добре съм ги бил запойл ...) Та на клипчето LCD-то не работи заради моя мързел да ги запоя отново. Ако още някой не е разбрал подложката която виси във въздуха и върху, която всичко е сложено е подложка от саксия изрязана в средата под формата на правоъгълник за да може да преминава светлината от там.

defilers

Внедрих 3 вентилатора и прост контрол за тях. Ако температурата се вдигне над 26 C, вентилаторите се пускат. Ако падне под 26 C, спират:

Ето и схемата им на свързване:

Niikii

Браво станало е супер :) Поздравления за работата

defilers

След около приблизително 1 час тестване с 2 термометъра да видя каква температура държат ледчетата на 90% мощност от 118 W (всичките ледчета) единия отчиташе 37 C а другия 39 C. Като се зачетох в спецификацията на някой други ледчета разбрах. че повечето работят най-ефективно около 25 С а могат да издържат до 80 C без проблеми иначе по спек гледах някакви и до 150 C издъргаха.

Пуснах ги над аквариума и съм леко разочарован. На 90% светеха а изглеждаха някак си слабо. Не точно слабо ми и аз незнам как да го обясня, незнам и камерата дали ще го хване но ми изглежда тъмно спрямо само 2 пури от по 36W. А иначе като погледна към тях направо ще ми изкарат очите толкова силно светят. Не съм слагал лупички уж да е по разсеяна светлината но май от това се разсейва на страни много. Незнам аз лично очаквах 118 W ледчета да светят забележимо повече от 72 W пури, а то малко обратното се получава. 
: 22.03.2013г 19:07ч
Едно видео на преди изгрев и след залез в 5 мин съм направил. Това не е изгрев или залез. Идеята е да симулирам отражението на слънцето в атмосферата преди да се е показало на хоризоната или точно след като се е скрило зад него. На видето имам първите 2 мин са преди изгрев, после имам 1 мин никакви промени и след това имам 2 мин след залез. Параметрите са както следва:

Преди изгрев:
1. Сините нарастват от 0 до 12 % от 0ва до 2ра мин.
2. 2 бели нарастват от 0 до 2 % от 0ва до 2ра мин.
3. 3 бели нарастват от 0 до 2 % от 1ва до 2ра мин.

Междинно:
1. Червените се включват на 0.4% от 2ра до 3та мин.

След изгрев:
1. Сините спадат от 12 до 0 % от 3та до 5та мин.
2. 2 бели спадат от 2 до 0 % от 3та до 5та мин.
3. 3 бели спадат от 2 до 0 % от 4та до 5та мин.

Кадрите са размазани в първите и последните няколко секунди от клипчето, понеже светлината е много малко и камерката се шашка, незнае какво да фокусира.



Niikii


defilers

Няма и това дето разправят, че ледчетата светят на 120 градуса не е вярно. Според мен ъгъла е доста по-голям.

Има ли в българия от къде да си купя евтини лещи или трябва и тях да си ги поръчвам от ebay. И как се закрепят точно ?  Като ги гледам са кръгли а мойте ледчета са квадратни:



Ilianidis

За 10w са стъклени,заради високата температура-вървят комплект с корпус за закрепване и хич не са евтини,тея поликарбонатни ме съмняват малко.

defilers

Я дай да видим от къде ги гледаш. Някой от лещите в ebay.com са pmma което е акрил. И акрила и стъклото са достатъчно евтим материал, незнам как стой въпросът с изработката но не би трябвало да са скъпи като цяло тея лещи.


Niikii

Ако имаш възможност освен леща сложи и рефлектор. Разликата е огромна :)

miTko

Аз доколкото схванах, на някои светодиоди от такъв калибър се слагат точно рефлектори, за лещи не се споменава.
Разни мои АКВАРИУМИ 

defilers

След няколко теста на лед осветлението (118W) спрямо такова от лиминисцентни лампи (72W) и м образни рефлектори наблюдавам следното:

    1. Лиминисцентните лампи огряват навсякъде в аквариума равномерно, докато ледчетата не;
Тук интересното е, че ледчетата са разположени на гъсто и концентирани в дължина от 30 см докато луминисцентните лампи ми са по цялата дължина на аквариума 90 см. Ледчетата са без лупи и рефлектори и въпреки това концентрират голяма част от светлината си върху повърхноста която е точно от долу им. Така се получава следния ефект: всичко под тях свети все едно си го светнал с много можно фенерче, докато от страни светлината е по малко и изглежда тъмно. Дори ефекта или по-скоро дефекта (да изгжа от страни тъмно) се засилва поради това, че в средата е силна светлината и контраста е голям. Ако не беше така концентрирана може би нямаше да бие на очи толкова. И това не е всичко  :-) Концентрираната светлина в центъра прави сянка от растенията на страни към тъмните части. И за разлика от лиминисцентните лампи където сянка почти не се забелязва тука сянката си е доста добре видима с което се подчетвата тъмнината в страни от центъра.

    2. Лиминисцентните лампи светят по слабо от ледчетата:
В това съмнение няма макар и на 50% (и то само белите) ледчетата са по-силни. Сложих 2те осветления от ляво и от дясно на една бутилка и ги насочих към бутилката. Наблудавах от коя страна ще се образува сянка. Сянка се образува от страната на луминисцентните лампи и не бледа а ясно видима, с което заключвам, че ледчетата са ясно изразено по-силни.

    3. Цветове:
Тук предполагам за всеки възприятията са различни, но за мен нещата стоят така: Цветовата гама на ледчетата не е никак лоша. Тук е момента да спомена все пак с какво ги сравнявам а именно 1 sivania grоlux и 1 silvania aquastar. Въпреки, че grolux-a свети в розово и червените цветове са ярко изразени при рибите и червените растения, когато 4те 10W ледчета 660 nm светнат, червеното е още по-добре изразено. За синьото не мога да коментирам понеже имам само 1 синия бета която се крие в храсталаците от страни където всъщност е мрачно, но предполагам и там ефекта ще е същия, доста по изразено синьо при ледчетата. Останалите цветове също присъстват в добри количества, но някак си светлината от лиминисцентните лампи ми изглежда пълна и завършена а тая от ледчетата сякаш нещо и липсва. Може да е понеже съм свикнал със светлината от луминисцентните лампи, а може да е от липсата на ледчета с топло бяло.

    4. Поглъщане на светлината:
Направих си няколко теста на тъмно с ледчетата като светеха само 660нм и 445нм и найстина растенията бяха черни или почти черни. Понеже светлината не беше изолирана само за в аквариума и светеше на всякъде,  паламата от страни в саксията беше черна а стената светеше  :-) Явно си поглъщат всичко или почти всичко.

    5. Разположение:
Луминисцентните лампи са ми перфектно сложени нищо не излиза всичко влиза в аквариума с рефлектори а от страни капака е бял. Не стой така въпроса с ледчетата, дори леко се отчаях. Ако са близко до водата, светят супер зле дори няма да го коментирам това. Ако ги вдигна на 20 см светят силно в центъра и слабо в крайщата и въпреки това светят и от вън и дори дразнещо светят извън аквариума. Ако ги вдигна отще повече светят нетърпимо много на вън дори и със сенник. Ако им сложа лупи и рефлектори си мисля, че силното светене в центъра ще се засили още повече а от страни ще изглежда още по-мрачно.  Мисля да си поръчам 2 лупи с 2 отразителя от ибей и да пробвам. Като разглеждах повечето са със спецификация 30-130 градуса, каквото и да значи това. Все едно ще правят тъмни кръгове в центъра поне аз така го разбирам и ми изглежда нелогично ? Какъв ъгъл да си взема ?


Заключения към текущия момент:
Луминисцентните остават да светят докато не измисля как да оправя светлината на ледчетата да свети равномерно на всякъде и да не излиза извън аквариума.

niky

Повечето направи си сам ЛЕД лампи са с 60 градуса.

Аз лично мисля да пробвам на един аквариум 30 литра, без оптика. Имам едни диоди под ръка, после ще поръчам още. Контролери няма да има  :-)

Виж лампите и на Амано, те са без рефлектори - http://www.aquascapingworld.com/threads/ada-aquasky-its-here.6647/

Ilianidis

Равномерно осветяване се получава при повече ледчета с по-ниска мощност,при тебе се е получило концентриране.Ако сложиш лещи ще е необходимо да вдигнеш осветлението още по-високо,при което визуално пак ще имаш много сенки от насоченото осветление.Аз преди да конструирам моето,правих макет на аутокад за да видя под какъв ъгъл,на каква височина как ще се застъпва осветлението,тъй като се получават игриви зайчета и при цветни диоди става голяма шарения.Няма как да покриеш целия аквариум,ако не ги разредиш.

Similar topics (5)

40147

Публикации: 2
Прегледи: 2846

22449

Публикации: 42
Прегледи: 17074

58269

Публикации: 11
Прегледи: 4237

10003

Публикации: 5
Прегледи: 3710

49922

Публикации: 11
Прегледи: 4647