• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 18:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

плюсове и минуси на осветление

Започната от pe6o_hristov, 08.02.2008 10:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pe6o_hristov

имам въпроси
ходих в магазин за лампи може ли да обясните кои са по-добри, кои са по-лоши, кои стават и кои не стават
1 халогенни крушки (слагат се в обикновена фасонка вместо такава с жичка)
2 халогенни лампи - нощни лампи със стойка
3 халогенни лунички
4 рефлекторни крушки
5 рефлекторни лампи
6 рефлекторни фенери
7 енергоспестяващи крушки
8 имаше едни нощни лампа с крушка като енергоспестяващите и беше доста евтина под 10лв сгъваема нощна лампа пишеше на снимка във форума имаше същата
Питам защото не разбирам а в статиите навсякъде пише че халогенните и рефлекторите са най-добри а съветите са само за луменисцентни лампи

Bass_Maker

Съветите са само за луминисцентни лампи, защото те се използват най-масово в акваристиката. Халогенните се използват за гъсто засадени растителни аквариуми, с цел да се достави по-силна светлина. Не е лошо да кажеш за какъв аквариум (размери, литраж, флора и фауна) ще го правиш това осветление, за да може съветите към теб да са конкретни.
You cannot kill what you did not create...

pe6o_hristov

аквариумът е малък 30 литра
имам малко гупи и анциструс
мисля само живораждащи да гледам
имам няколко вида водорасли но не им знам името
мисля някаква тор в корените да сложа но по нататък ще пробвам
а въпросът ми е по принцип някой ако може да обясни за различните видове осветление кое е полезно кое вреди кое е по-добро за рибите и кое за растенията при кое се появяват водорасли
иначе имам обикновена нощна лампа и ако и сложа една халогенна крушка 12 15 или 20 вата дали ще е добре, по-добре или по-лошо от луминисцентна

NO CARRIER

Цитат на: Bass_Maker - 08.02.2008 10:23
Съветите са само за луминисцентни лампи, защото те се използват най-масово в акваристиката. Халогенните се използват за гъсто засадени растителни аквариуми, с цел да се достави по-силна светлина. Не е лошо да кажеш за какъв аквариум (размери, литраж, флора и фауна) ще го правиш това осветление, за да може съветите към теб да са конкретни.

Тук става дума за обикновени халогенни лампи. Те светят в жълтеникаво и са подходящи само за въдене на водорасли.  :duvar:
Тези, които използваме в акваристиката са метал-халогенни или метал-халидни.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

pe6o_hristov

а за рефлекторните
тези по магазините стават ли за аквариум или пак има обикновени и други

zmeq

Цитат на: pe6o_hristov - 08.02.2008 10:59
а за рефлекторните
тези по магазините стават ли за аквариум или пак има обикновени и други

Според теб каква е ролята на рефлекторите?

pe6o_hristov

не разбирам от ток и осветление
затова питам

Emsi

Прави се с цел да се насочи всичката светлина в аквариума, вместо да губиш светлината която ще е към капака(или там тяло на лампа) рефлектора я отразява в "правилната" посока.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

pe6o_hristov

има някакви рефлекторни лампи и крушки за тях беше въпроса
приличат на обикновените но май с някакво фолио вътре

Bass_Maker

Голяма част от лампите за бита не са приложими в акваристиката. Според мен ще е най-добре да идеш в някой магазин за акваристика и от там да си купиш осветлението. Има готови решения за малки аквариуми като твоя.
You cannot kill what you did not create...

Лора

Аз полвам луминисцентна лампа за аквариум 30л.Само ватовете не съм улучила.Ако искаш растенията да ти вървят освен торенето,трябва да се замислиш и за това,че минумума светлина на литър за едно растение е около 0,3 вата.
Успех!
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

barabata

Противно на много от написаното по-горе за растенията може да се ползва и обкновена крушка с нажежаема жичка като разликата с луминисцентните пури е че последните харчат по-малко ток, разпределят светлината по-равномерно и няма допълнително нагрявне което влияе на температурата в аквариума.

До голяма степен важна роля играе потребителския избор на температурата на светлината в зависимост от желаната визия на аквариума. Това дали има достатъчно светлина самите растения ще си покажат . Всичко останало е цветовете които ние искаме да виждаме.

Прочети примерно тази статия :
ИНТЕНЗИВНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА АКВАРИУМНИ РАСТЕНИЯ  - Евгени Младенов

Избора на специализираните лами като Grolux, Aquastar и тем подобни имат пикове в определени дължини на вълната за да се подчертават цветовете на рибките по-добре и са скъпи. За растенията стават обикновени за по 2-3 лева пурата.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Joro Vn

    Вземаш една крушка като тази от картинката- 25W, на цокъл Е14 /или т.н. "миньонки/ и си готов:
    http://www.mikimak.com/?function=detail&id=4316
    Купуваш си и обикновена бакелитова фасунга за нея. Конструкцията и позволява директно да се закрепи към листов материал с дебелина до около 2 мм. За целта се отвива задният и край, замерва се диаметъра на външната резба и в листовия материал /носеща планка, капак, рефлектор и т.н./ се оформя отвор с около 0,2-0,5 мм по-голям от замерения диаметър. След това се свързва захранващия кабел към съответния елемент от фасунгата, който се намира вътре в нея, и се сглобява заедно с листовия материал /той остава "прищипан" към нея/. Опция ще бъде използването на фасунга от негорим и нетопим материал, например керамична, но там може да имаш проблем със закрепването. Следват стандартни елементи- ключ /реле/, часовников програматор или др. Не забравяш да сложиш и някакъв рефректор, изработен дори с подръчни материали и станиол от шоколад. Крушката нагрява доста, ако има нещо горимо или топимо в непосредствена близост до нея, може да се изолира с някаква негорима топлоизолация- например пресована минерална вата.
    След тези мероприятия не забравяш да останеш във форума, четеш и се подготвяш за покоряване на следващото ниво. Кое ще бъде то, ще решиш по-нататък, може и с наша помощ.  :-)
    Успех и от мен!

ceco

Ако използваш обикновена или енергоспестяваща крушка/както е описал Жоро/ за рефлектор може да ти послужи и кутия от бира.Аз съм го направил така и е о.к..
Само не забравяй преди това да я изпиеш *DRINK*

Similar topics (5)

5965

Започната от TODOR


Публикации: 4
Прегледи: 3951

53830

Публикации: 0
Прегледи: 1694

39333

Публикации: 17
Прегледи: 10561

22449

Публикации: 42
Прегледи: 16873

6219

Публикации: 15
Прегледи: 8323