Hello !

International Balkan Aquascape Contest
Страници: 1 [2]  Всички   Надолу
Автор Тема: Новото ми LED осветление  (Прочетена 4499 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
salamander
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Варна
Публикации: 30

« Отговор #15 -: 07.04.2012г 14:02ч »

А колко лумела е един диод? Питам за белите, защото сините са по малко сигорно.
Активен

Ilianidis
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пазарджик
Публикации: 1 072

« Отговор #16 -: 07.04.2012г 17:05ч »

3-ватовите бели и студено бели са по 180лм,сините по 140лм, 10в са 800лм,съответно предлаганите 20ватови са 1600лм.
Активен

salamander
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

« Отговор #17 -: 07.04.2012г 17:05ч »

Извинявай, че ти пиша в темата, аз обмислях дали да сложа пури или диоди. А аквариума колко литра е да мога да си направя горе долу сметката като цена. Защото гледам една пура от 18вата е около 1000лм. горедолу пет диода се равняват на една пура, или бъркам Усмивка Навсякаде е написано, че 0,50 лумела на литър е достатъчно ( за повечето растения ) това и за диодите ли въжи.
Активен

Ilianidis
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пазарджик
Публикации: 1 072

« Отговор #18 -: 07.04.2012г 17:05ч »

Аквариума ми е морски,литри по външни размери 275. Малко уточнение 0,5вата на литър,не лумени за растителен.Но имай предвид,че лед осветлението е скъпо удоволствие,но с доста дълъг живот, при минимална промяна в работата им,което му е основното предимство.Ако улучиш спектъра няма да съжаляваш,ако ли не си е голяма загуба на пари.Затова често се спори относно ефективността на лед осветлението.Пурите винаги са давали по-добър спектър,но живота им над аквариума рядко надхвърля 12-18 месеца,поради факта,че интензитета им пада рязко още след 6-8 месеца работа.
Активен

salamander
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: 07.04.2012г 19:07ч »

Мда така беше 0,5 вата на литър но в някой теми прочетох, че и за лумелите е същото Червя се. Да и аз от тая гледна точка, че ще издържат повече. Пък имам едно захранване от компютър мисля него да го използвам, и по груби сметки ще излезе 15-20 лв по скъпо от пурите, ако да кажем за чисто 120литра вода дали стигат 15 диода по три вата 6000-6500К и пет диода 3000-3500К. и за цвят примерно още пет сини. Нещо такова ми се върти в главата и комбинацията дали ще е добра? Усмивка
Активен

Peza
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: София, ж-к Градина
Публикации: 604

DIY ентусиаст!

« Отговор #20 -: 07.04.2012г 20:08ч »

Мда така беше 0,5 вата на литър но в някой теми прочетох, че и за лумелите е същото Червя се. Да и аз от тая гледна точка, че ще издържат повече. Пък имам едно захранване от компютър мисля него да го използвам, и по груби сметки ще излезе 15-20 лв по скъпо от пурите, ако да кажем за чисто 120литра вода дали стигат 15 диода по три вата 6000-6500К и пет диода 3000-3500К. и за цвят примерно още пет сини. Нещо такова ми се върти в главата и комбинацията дали ще е добра? Усмивка
Лумените не 0,5 а 50 на литър.
Аз за себе си, експериментирайки със самоделното си ЛЕД, стигнах до извода че колкото по-дълбок е аквариума толкова по малко от топло бялото ти трябват, да не кажа хич. При 25 см дълбочина на водата съотношение 4:1 е ок, но като го сложих на 55 см ...  Лошо ми е. Чисто цветово. Другото което ми се струва излишно, пак казвам: по моето лаично мнение което просто споделям, е че комбинация от топло бяло и синьо се обезмислят. По-лесно и евтино ще ти е направо само с 6000-6500к. Аз стигнах до извода че за дълбокия си аквариум ако правя ЛЕД осветление, бих потърсил 10 000-15 000к бели диоди.

Прегледай и тези теми ако не си. Там има за спектър и прочие.
http://aquariumbg.com/forum/led-%28svetodiodno%29-osvetlenie/home-made-led-osvetlenie-mneniya-i-preporaki/
http://aquariumbg.com/forum/led-%28svetodiodno%29-osvetlenie/led-%28svetodiodno%29-osvetlenie-napravi-si-sam/
Активен

Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

salamander
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

« Отговор #21 -: 07.04.2012г 21:09ч »

Моля някой модиратор, да премести мненията където смята, че е одачно, не мислих, че ще са толкова много. Ми при вариант с 15000-20000К трябва да се използват десет ватови диоди най добре с 20000К (те ще си светят синкаво) защото лумилите са повече, все пак искам да излезе евтино. Ако взема 4*10w общо 3600лм. дали ще ми стигнат. За охлаждане ще му мисля  Ухилен до уши, но няма да се разпредели толкова равномерно светлината.Или да се отказвам и да купувам три пури, ще трябва да реша до другия месец  Маам си главътъ у стенътъ. Ще се радвам, ако още дадът мнение.
Активен

hanuman
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Публикации: 598

« Отговор #22 -: 07.04.2012г 22:10ч »

Аз стигнах до извода че за дълбокия си аквариум ако правя ЛЕД осветление, бих потърсил 10 000-15 000к бели диоди.

За какво си ти колега диоди с подобен спектър за сладководен аквариум, пък бил той и дълбок. Дълбочината не променя цветната температура.

Моля някой модЕратор, да премести мненията където смята, че е Удачно, не мислих, че ще са толкова много. Ми при вариант с 15000-20000К трябва да се използват десет ватови диоди най добре с 20000К (те ще си светят синкаво) защото лумЕНите са повече, все пак искам да излезе евтино. Ако взема 4*10w общо 3600лм. дали ще ми стигнат. За охлаждане ще му мисля  Ухилен до уши, но няма да се разпредели толкова равномерно светлината.Или да се отказвам и да купувам три пури, ще трябва да реша до другия месец  Маам си главътъ у стенътъ. Ще се радвам, ако още дадът мнение.
Купувай 3 пури и не се занимавай. Още повече цветна температура над 15000К даже над 10000к не са подходящи за сладководни аквариуми.
Активен

Peza
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: София, ж-к Градина
Публикации: 604

DIY ентусиаст!

« Отговор #23 -: 07.04.2012г 22:10ч »

Като каза 20 000-25 000к,  само това намерих като спектър какво горе долу представляват (като за ЛЕД осв. се говори главно при рифовите аквариуми)

http://www.prikachi.com/images/781/4615781z.jpg
Новото ми LED осветление

Това е от друга тема тук:

едит:

За какво си ти колега диоди с подобен спектър за сладководен аквариум, пък бил той и дълбок. Дълбочината не променя цветната температура.
Вкусове всякакви. Чисто визуално не ми допадна резултата, прекалено жълта светлина за мен. А относно ЛЕД за сладководните аквариуми, или не търся където трябва, или просто няма толкова информация, както за рифовите.

Активен

Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

dafil
Трендафил Гълъбов
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пловдив
Публикации: 1 117

« Отговор #24 -: 08.04.2012г 15:03ч »

Peza,разгледай секциите lighting и DIY  тук http://www.plantedtank.net/forums/
Активен

Страници: 1 [2]  Всички   Нагоре