• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Луминисцентни лампи

Започната от nina, 26.03.2007 10:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nina

Здравейте! Имам аквариум 100л., с размери 130х30х30см. Заради двете спънки отгоре, а и за по-голямо удобство го направих с три подвижни капака. Нямах намерение да гледам растения първоначално и затова купих 3 обикновени луминисцентни лампи, като ги навързах във верига и ползвам 1 общ кабел за тях. На всяко капаче сега имам лампа. Светлината е разпределена по равно навсякъде и заради малката височина на аквариума си мисля, че е достатъчна. Преди два месеца обаче си купих анубиас и още два вида растения, не съм много сигурна, тайландска папрат и някакъв вид криптокорина май. Анубиаса върви идеално, прикрепих го за корена и вече имам два нови листа за 2та месеца. Другите две растения обаче нещо не бележат. Лампите са х 6W едната. Чудех се, купувала съм преди специална лампа за аквариум, много ми хареса бяло-синята светлина. Дали има от къде да си купя само такива пури.  При предложенията се ограничете до София, Пазарджик и Бургас.

Longanlon

26.03.2007 10:42 #1 Last Edit: 26.03.2007 15:47 by Longanlon
Лампите ти са много слаби - сложи си само една лампа 120 см. (36 вата) и си готова.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

До колкото си спомням на Нина аквариума беше вграден.
Може да не е възможно да се мнтира една голяма пура, макар това да е най-добрият вариант.
Виждал съм малки 6 ватови пури, май аквастар бяха. Почти във всеки магазин за осветителни тела ще има и някакви обикновени. Въпроса е, че пак няма да е достатъчно осветлението. Ако искаш растения ще трябва да сложиш поне още три.

Интересно ми е как аранжира аквариума и какви риби има вътре.
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

   Живко, как го правиш този номер- Нина е с един пост, а ти си виждал аквариума и!?  *UNKNOWN* Още повече, че тя май е по южна дестинация- София-Бургас. На всички ли колежки във форума си виждал аквариумите?! Ако нямаш нищо против, би ли споделил опит, може и на ЛС  ;-) :-P.
   Нина, ако си съгласна на по-радикална промяна, може да смениш тези лампи /или да добавиш/ с компакт-луминисцентни. При условие, разбира се, че трябва да се запазят аналогични дължини на телата им. В София не е проблем покупка на такива. Предполагам, че колеги може да те насочат с конкретни адреси на магазини.

nina

 Живко наистина ме хвърли в оркестъра  =-O, ноо... можеш само да му завидиш на паметта, Joro Vn. Имах постове, може би ноември м.г., в един друг сайт и там им писах за идеята си да направя такъв вграден аквариум. Е, направих нещо, определено не е както искам да бъде, но все някога ще знам какво точно искам  :-|
Естествено заложих на най-неподходящите риби, спрямо височината на аквариума - скалариите, два анциструса, един калихта, две мънички и белички коридорасчета, два бели и два златни трихогастера / последните са ми слабост/ и две мъжки гупи - синя и червена, за цвят. С две думи - компот от сливи. Обаче всички живеят, според мен добре, според тях незнам - не казват. Нямам хубав фотоапарат и ще сложа 2-3 снимки от телефона си, просто за да видите, че наистина стана нещо като вграден аквариум.
http://chupka.hit.bg/aqua3.jpg
http://chupka.hit.bg/aqua2.jpg
http://chupka.hit.bg/aqua1.jpg
На снимките не е така, както всъщност изглежда, но в общи линии е това.
И понеже доста се отклоних от темата, ще кажа, че наистина нямам възможност за една дълга пура, просто защото капаците отгоре са три /сега върху всеки от трите има по една луминисцентна лампа/ и поне единия го отварям за да ги храня. Но много ми се щеше да сложа поне две пури в синия спектър, така или иначе видях, че и на тая светлина анубиаса пуска листа и се развива добре, но пък рибите и грунда изглеждат далеч по-красиво. Ако трябва ще взема още 2-3 анубиаса и ще се простя с другите растения. Това е. Благодаря ви.







Longanlon

А, те капаците са три настрани, аз помислих, че са три надълго...

Ами просто сложи по още една малка пура - да станат по две на капак.

Иначе аквариумът ти ми харесва - направила си добро подреждане с оглед на странните размери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Георги

Това в средата изкуствено растение ли е? Съвсем ли е свършила тайландската папрат?
Май видях 2-3 листенца криптокорина? При мен криптокорината расте много добре при 18 вата гролукс на височина 30-35 см, 35 литра аквариум. Тази туфа от подписа ми е половината от това което имах, другата я подарих. Колкото по-рядко сменям вода толкова по-добре расте. Добре е криптокорината да се сади на туфи от по 8-9 листа. Успех ;)

nina

Май ще те послушам Longanlon и ще сложа още три тела, а пък ако намеря и пури в синьо... *YAHOO*.
Това в средата е изкуствено Георги. Както и тревичката тук-там. На снимките наистина не се вижда това, дето мисля, че е тайландска папрат. Когато го купих бяха общо 6 листа. Аз ги разделих на 2 х 3 листа, щото четох че трябва да е най-малко с 3, за да се хване. И ги сложих на двата края. Незнам рибите ли помогнаха или аз без да искам, но и на двете коренчета останаха само по два листа. Онзи ден ги загледах и ми се видя, че по листата има брада. Извадих го, много интересно. На самия лист се е образувало нещо като твърдо зелено рогче и от него са тръгнали коренчета. Изчистих ги и пак ги сложих, но незнам дали ще го бъде. А то и аз съм от онези, дето час по час ги подскубват растенията, да видят дали са се прихванали, май. Криптокорината не е загинала и тя, но като я гледам... няма желание за живот.

dido

Растенията в тоя аквариум са твърде малко, за да си правиш експерименти с лампи и прочее. Въобще бих го типизирал като рибешки аквариум с 1-2 корена растения като да не е без хич. Многото лампи ще те вкарат в други проблеми вероятно.

nina

За "момичето" мерси: скоро ще направя 37. /Малко късно ме удари съчмата, след като взех на малкия две златни рибки, за да се радва, те пък се оказаха по-привлекателни за мен. Големия син се оказа алергичен към пръстта от стайните цветя и така аквариума внесе друг живот у дома./
За лампите: Ама как да не казвам какви - исках да сменя просто старите пури, дето си светят бяло-жълто и на тяхно място да сложа 3 пури х 6w, но да светят бяло-синьо. Незнам как по-точно да ги обясня. Просто се чудех от къде да намеря пури с такава светлина. А пък това за това, че изглежда празен, незнам, ако направя изведнъж всичко както трябва, предполагам ще загубя интерес.
Благодаря ви за вниманието все пак, разбрах, че в събота ще имам възможност /за 1ви път/ да посетя пазара на Подуене, може би там ще намеря някакво разрешение.

ВЕЛИНСКИ

Ако има къде да ги събереш и не пречат на отварянето на трите капака мога да ти подаря 2 пури Gro-lux 90 см 30W, работили, но имат още доста живот.

Светят в червената гама и подчертават червения и зеления цвят.

dido

Ей караш ме да влизам в преразход на приказки дееба.
Мисълта ми беше, че ламбите и стигат, то на тоя пясъчник за къф чеп му е 0.3 вата/л ?

ВЕЛИНСКИ

Аз досега нямах 1 стрък трева, но ползвах 0,5W/л най-вече защото цветовете на рибите изпъкват супер и определено е по-красиво за наблюдение.

Принципно си прав - осветление без растения е малко странен вариант, още повече че брадата и зелените водорасли са етап #2.

nina

Велински, мерси за предложението - нямам нужда от други лампи.
Дидо, разбрах те, спри да се пънеш. Живко попита, затова пуснах снимки и малко повече обяснения. Не съм искала мнение. Само не мога да разбера, що мен никой не ме разбра "дееба". Обясних, че и на тая светлина анубиаса ми се развива добре. Исках само да ви питам от къде да си взема ТРИ ПУРИ/ НЕ ТЕЛА/,х 6 ВАТА, ДЕТО ДА СВЕТЯТ СИНЬО-БЯЛО. В зоомагазините продават готови лампи - тела с пури. В магазините пък си продават обикновени пури, дето всъщност аз си имам. Аз искам само пурите, нищо друго. А по отношение на това, че не ми е необходимо осветление - на тия дето гледат цихлиди само с камъни вътре, що им е?! То е заградено от всякъде, ако няма осветление...
Longanlon, видях че ти си модератор на тоя раздел, вземи я заключи тая тема или още по-добре я изтрий, от нея нито сега, нито след време някой ще научи нещо полезно.

Joro Vn

    Нина, тъй и тъй ще чистят темата, да я довършим съвсем. Виж тези адреси на магазини за осветителни тела, може да ти помогнат пък. От форума са, в тема "Магазини":
Осветителна техника
София
•   лампи, осветителни тела и компоненти за тях, огледална алуминиева ламарина за рефлектори. Денима 2001 ООД,  София 1700, кв. "Дървеница", ул. "Проф. Георги Брадистилов" 2, тел.: 02/ 962 06 27, 962 35 81, 68 81 11
•   Огледална алуминева ламарина за рефлектори - фирма "Рос", http://www.ros-bg.com ,  тел. 02/9434232, 02/9457363; GSM 0888620308/0888227928;
•   магазини "Светъл дом", бул. "Ал. Стамболийски" 89 (ъгъла с ул. "Опълченска") тел. 980 69 93 и бул. "Хр. Ботев" и бул. "Т. Александров" тел. 988 17 78 (пури Aquastar и Grolux, тела)
•   лампи Sylvania Gro-Lux, Aquastar на изгодни цени - магазина се намира на ул.Гео Милев.Търсиш пицария Дон Вито та от ляво на тая пицария има един огромен магазин за осветителна техника. Ако се движиш от Слатина към центъра пицарията е на 50м след пресечката с ул.Н.Коперник
•   ЕЛТА ЕООД www.elta-bg.com металхалогенни тела (има магазин и в Русе)
•   ХИТ www.hitlighting.com пури, тела, металхалогени (има магазин и във Велико Търново)
•   магазин "Светомаркет" http://www.denilighting.com/index.pl пури Philips, тела
•   Представител на PHILIPS за България: "Polaris Lighting"- ЕООД Централен офис и шоу- рум - гр. Варна, 052/ 681-705, ул. "Битоля" 36 Магазин- 052/ 620-796 Офис и шоу- рум - гр. София, 02/ 955 97 22, 955 97 55 Офис и шоу- рум - гр. Пловдив, 031/ 643-308, 643-309
Бургас
•   магазин "Светомаркет" http://www.denilighting.com/index.pl пури Philips, тела


Longanlon

Споко бе, едва ли Дидо е искал да те обиди.

За лампите: значи най-евтините лампи, които подсилват цветовете на рибите и са подходящи за растения са от марката Sylvania. Два модела - Sylvania Grolux свети леко червеникаво и подсилва червените цветове на рибите, a Sylvania Aquastar свети синкаво и съответно подсилва сините цветове. Тия лампи се намират сравнително лесно на размер 60-90-120 см, но за толкова малки, колкото искаш ти не съм сигурен.

Не очаквай чудеса в оцветяването на рибите де - лампите помагат, но за да са ти наистина цветни рибите трявба и да ги гледаш добре и да ги храниш с оцветяваща храна. Иначе съвсем спокойно може да си караш с обикновени лампи - растенията ти са непретенциозни и не ги бърка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Violeta

Нина, добре дошла.
Специализирани пури 6W - в синьо-бяло - трудно ще намериш. Освен ако не приемеш някакво нестандартно решение. Можеш да опиташ с цветно фолио, щом толкова държиш да видиш аквариума в призрачно-синьо. Според мен не е необходимо, но изборът е твой.
Успех!
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Живко

Цитат на: nina - 27.03.2007 14:44
Май ще те послушам Longanlon и ще сложа още три тела, а пък ако намеря и пури в синьо... *YAHOO*.
Аз ги разделих на 2 х 3 листа, щото четох че трябва да е най-малко с 3, за да се хване. И ги сложих на двата края. Незнам рибите ли помогнаха или аз без да искам, но и на двете коренчета останаха само по два листа. Онзи ден ги загледах и ми се видя, че по листата има брада. Извадих го, много интересно. На самия лист се е образувало нещо като твърдо зелено рогче и от него са тръгнали коренчета.

Да пури в синьо няма нужда да слагаш заради растенията. Едва ли ще усвоят повече синя светлина от тази, която има и в най-обикновена лампа. Ако държиш целият аквариум да синее, можеш да монтираш допълнително всякакви лампи, но не махай нормалните. Все пак растенията имат нужда повече от червена, а не от синя светлина.
Виж тези теми:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=5063.0
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=730.0
Нещо такова в синьо би вършило работа и през деня.
Също всяка пура над 6000К има доста синьо в нея.

Аквариум с такива размери е рядкост. За това и го запомних. :-) В другият форум ти казах, че ми е интересен и бих го напълнил с барбуси ;-) За това и те попитах какво се получи. Не се сърди за коментарите. Всеки гледа да помогне според неговите виждания за красив аквариум
И Жоро-още не съм го виждал, аквариумът, пък и Нина, но е поправимо :-P.
Как ги говориш. Ами ако жената чете бе човек :-D

Никой не се е родил научен.

nina

Добре заварила, Вили.
Сори, ако вчера съм прозвучала малко рязко, ама ... такава съм гад.  *SORRY* То мен никой не ме разбра какво искам, щото толкова мога да обяснявам. Не исках лампи в синьо, а лампи, дето като светят БЯЛО, бият на синьо. Днес бях в София и си взех от Практикер една на Осрам и още една от новия магазин за осв. тела на Цариградско, тя е на Силвания. Довечера, като се прибера ще пробвам да ги сложа, за да видя ще имат ли разлика в осветяването от моите. Продавача в единия магазин ми каза, че под 18 вата няма да намеря такова осветление. Предполагам е прав, щото като гледам мнението ви се покрива с неговото, но... аз съм длъжна да пробвам, пък каквото стане. И не ги слагам заради растенията / то почти си няма, Дидо за това е прав/, просто повече ми харесва самата светлина.

islander

Ето малко инфо за луминисцентни къси лампи на Sylvania http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=5
Там има 4, 6, 8 и 13 ватови лампи, като от една мощност има по няколко с различен спектър. Според мен, на теб ти трябва цветна температура "daylight". Пиша го така понеже нещо не видях в характеристиките да са изписани колко хиляди "К" са.
Приятно разглеждане. После ще ти се наложи и да пообиколиш по магазини, които приемат доставка по поръчка, в случай, че няма такиви налични (което според мен е най-вероятния изход от така създалата се ситуация).

Пожелавам ти успех!

nina

Мерси islander! Наистина полезно инфо в случая. Поне разбрах, че на 6 вата няма специални лампи за аквариум, но пък за сметка на това има 4 различни вариации на бялото.

miTko

Цитат на: nina - 29.03.2007 08:34
Мерси islander! Наистина полезно инфо в случая. Поне разбрах, че на 6 вата няма специални лампи за аквариум, но пък за сметка на това има 4 различни вариации на бялото.

В такъв случай от обичайните лампи търсиш 840("студена бяла") или 860(865) (дневна бяла). Най-добре е ако има светнати лампи в магазина да си избереш по свой вкус, защото може да имаш погрешна представа за това, колко искаш да "синее".
Живко, наистина ли си виждал Аквастар 6 вата? Ако е така, това ще е най-късата лампа 10000к, която се намира в Б-я. Би била интересна за нанориф, който няма да може да се освети с по-дълги. Защото не съм виждал компактни над 6500к.
Разни мои АКВАРИУМИ 

islander

Митко, съжалявам, че ще те разочаровам, но няма 6 ватова Sylvania Aquastar. Мимимума е 15 вата. Ето виж тук. :-(

dido

Проблемът излиза от кофти дизайн на осветлението. Конструкцията му трябва е съобразена с дължината на лампите - кратна на 120 см/60 см/90 см или комбинации от тези дължини. Ако преправиш капака за 120 см пури, всичките проблеми отиват в небитието.

Живко

Цитат на: miTko - 29.03.2007 14:31
Живко, наистина ли си виждал Аквастар 6 вата? Ако е така, това ще е най-късата лампа 10000к, която се намира в Б-я.

Помня ли вече. За това и написах, че не съм сигурен какво съм видял.
Беше цяло осветително тяло с лампа т5 или там някъде. Исках да я купя докато не ми казаха космичеката цифра от над 20 лв. Попитах само за пури, но нямаше.
Ще проверя като се отвори път на там.
Никой не се е родил научен.

nina

Не бе хора, не ми е проблем дължината, шкафа и аквариума са дълги 130см, няма проблем да вкарам 120см пура, но - само пурата. Нямам място за тялото, т.е. всички пластмаси или железарии / не ги знам телата от какво са направени/, които са с дебелина над 5см. няма да позволят на капака да се затвори после. Моите лампи дето съм ги взела съм ги съобразила с това. Инак, със сигурност едно тяло от 120см. щеше да ми е по-добре, а и да ми излезе и по-евтино. То до сега за трите лампи съм дала 42лв. + оня ден дето взех тия пури за проба от Практикер на цена около 6 лв....смятай. И то тая специално пък свети по-жълто и от мойте. Ще трябва май да докарам вкъщи един ел. техник и той да каже как да го направя. Аз със тока съм скарана, а моя мъж след последния опит да оправи полилея едва не запали къщата, тъй че и на него му е забранено да пипа. Ще го глася някак. Днес бях пак на София и от един магазин при РПУ някое си си взех още 3 растения, тъй че може би ще ми трябва по силно осветление. Само накрая да не се окаже, че ще имам необходимост и от бутилка СО2, щото вече ще ме гонят от дома.  >:o

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

islander

Не е задължително да монтираш луминисцентната пура в специално тяло за нея. Има доста други начини за закрепване. Монтират се отделни фасунги (според зависи къде и какъв е материала на капака) или пурите се прихващат със специални пластинки подобни на щипки и им се "нанизват" друг тип фасунги на крачетата странично.
Сори ама не мога да ти помогна повече. Не мога да си представя как изглежда аквариумът ти и мястото където е сложен. Какъв е вида и формата и размерите на капака...

NO CARRIER

Адашке, днес щях да ти пиша, но не остана време. Ако намериш майстор дето да върже жиците и ковнеш по два пирона в по 1/3 от дължината, лампата ще се захване където ти желаеш и всичко ще е на мястото си. Е, няма да стане красиво, разбира се, но ще върши екстра работа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

nina

Ако съм те разбрала правилно Ники / предполагам/, имаш предвид да се опитам да закрепя пурата на талашитения капак отдолу. Няма да има проблем  да се закрепи, но се опасявам, че може да се запали капака. Те тия лампи са само х 6 вата и всички са прогорили пластмасата дето ги държи.
: 31.03.2007г 16:04ч
Мислех си по тоя повод... ако сложа фолио между лампата и капака, дали ще стане? За тия два дена се сдобих и с Ехинодорус Тропика, Водна чума, Валиснерия от тази спиралната и днес един познат ми купи от Подуенския пазар и Лудвигия. Ще трябва да се търси начин някакъв да се осветява повече, то е ясно.

Emsi

Ако сложиш дебело фолио, не от най тънките даже ще си имаш и рефлектори ;)
Относно греенето на лампите невярвам да запалат ПДЧ плоскост(доколкото разбрах си с такъв капак).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

Joro Vn

   Браво, темата тръгва към успешен край, може би и с помощта на Нина. От беглите прочити на форума напоследък имах чувството, че зацикля. Снимките също не даваха ясна представа за конструкцията, която се намира над аквариума. А и Нина в началото си държеше за 6- ватовите пури.
   Нина, ако можеш, пусни снимки как е изпълнен този капак. Значи все пак това не е класически вграден аквариум. Под вграждане аз поне разбирам аквариумът да е впъхнат в нещо като ниша, било то от мебел, в стена и т.н. Или пък над аквариума има монтирана някаква конструкция, пак може да е мебел, но да няма възможност да се повдига, мести и др. подобни изпълнения. Ако си с подвижен капак, предполагам, че е нещо класическо. Вече в подробности не става ясно как се отваря, или изобщо кои са му подвижните елементи. Ако не използваш дъното /или тавана/ на капака, няма значение. може спокойно там да монтираш директно само пури, без стандартни тела. Islander ти писа как може да стане това. Щипките, или клипсите, с които се захваща стъклената тръба, са метални и няма опасност да им стане нещо. Купуваш ги заедно с пурите. Никито, като казва образно за гвоздей, предполагам, че това има впредвид- фиксирането им към талашита. Конструктивно, това е по- добре да се извърши с подходяща дължина винтове за дърво или метал, няма значение. За да стане по- лесно завинтването и да не се пука и цепи ПДЧ-то, предварително се пробива отворче с диаметър горе- долу около 2/3 от външния диаметър на винта. Мазваш леко винта с вазелинче и го подаваш на брачната половинката, въоръжена с отверка.
   Ако ще действаш в посока растителен аквариум, по- добре започвай от раз. На парче и после пак добавяне си е само загуба на време и средства. Предполагам, си се убедила в това през седмицата. С малко още търпение и форумна помощ избирай ново осветление, щом имаш възможност и желание да монтираш пури по цялата дължина на капака. Ако се опасяваш за прегряване на ПДЧ-плоскостта, което напълно си е основателно и правилно, може да я облечеш отвътре с топлоизолация. Не купувай обаче такава от експандиран полистирол, не мога да преценя дали ще издържи нагряването или ще започне да омеква, понеже е пластмаса. Трябва да търсиш листове от вата, тя не гори. Още по- добре ще бъде, ако ватата е пресована /екструдирана/ и има залепено към нея алуминиево фолио. Почти си решаваш проблема с монтажа на следващия елемент- рефлектори. Ако ватата е без фолио, купуваш такова и обличаш всичко отдолу с него. При повече търпение и сръчност може да го оформиш и с дъга като на рефлекторите. За целта под него към капака завинтваш допълнителни ребра по дължината му. Те са разположени точно между пурите. Фолиото най- лесно и безпроблемно може да го фиксираш с точкови "заварки", като използваш термосиликон. "Пистолетът" за него е около 2-3 лв. От къде в София може да се купи подходящо фолио, имат думата колегите.
   Ако се решиш на такава стъпка, на първо време може да минеш много тънко като цена, ако купиш обикновени електромагнитни баласти- дроселите. Цената им е около 2-3 лв. Не ги монтирай обаче вътре под капака- ще изпържиш всичко там. Помисли къде може да ги разположиш отвън на него, може дори да бъдат на няколко метра от аквариума. Ако ги прикрепяш на горима основа, подлагай също вата под тях. Местото трябва да има обем или да бъде на открито, за да може да се проветряват.
   Предварително се извинявам за подробното техническо обяснение- да не засегна самочувствието на съпруга, ако и той го чете, щото това описание е по- скоро за мъже  :-). Ще ми дойде много на съвестта. Извинявам се и на Живко за евентуални синини под окото, обмислям как да се компенсирам на цялото му семейство, ако се е стигнало до трагичен обрат  :-)!

NO CARRIER

Да, Жоро, това за пироните беше по-скоро като идея. Не е задължително да са точно пирони, или както е правилното - гвоздеи.

Нина (аз съм Николай :-)), ако няма стъклен капак на аквариума, бих препоръчал и да запоите проводниците за лампите. Иначе за притесненията, че може да запалят ПДЧто, виж тази тема. Аз се притеснявах, че ще стане беля, но не би.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Dimitar

Цитат на: NO CARRIER - 01.04.2007 12:08

Нина (аз съм Николай :-)), ако няма стъклен капак на аквариума, бих препоръчал и да запоите проводниците за лампите. Иначе за притесненията, че може да запалят ПДЧто, виж тази тема. Аз се притеснявах, че ще стане беля, но не би.

Чак пък да ги запоява ???  Няма смисъл, по 1 лустерклема на всяко краче на пурата и решава проблема...
Вместо клипсове, пурите съм ги закрепил с държачи за полипропиленови тръби (26мм - 0,15лв/бр). Само, че при мен са с болт+гайка, капака е от плексиглас.
Обкновено кухненско фолио се лепи идеално с двойнозалепваща лента. Няма сваляне.

Дано съм бил полезен...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg92.imageshack.us%2Fimg92%2F9615%2Faqaru20060809183411nn1.th.jpg&hash=b70347d06619c6977ec4f558c7cd8e0b32b58d46

Joro Vn

    Ники, едва ли ще пламне в буквалния смисъл, но има голяма вероятност да започне да се поврежда ПДЧ-то. Да се измята, изгърбва и т.н. в зоната на нагряване. Ако е облечен с мебелен ламинат, най- вероятно той ще започне да се отлепя в тези зони.
    Нина, пропуснах да пиша за някаква вентилация на капака, особено ако той доста плътно ляга върху аквариума. Може да се направят отвори на задната му стена. Желателно е да са изтеглени максимално нагоре, тъй като там се събира топлият въздух. При по- мощно осветление може да се монтира и вентилаторче. Възможно е през отворите да излиза назад светлина и да е дразнещо. В такъв случай от вътрешна страна пред тях на известно растояние се монтира някаква лайсна. Ако нямаш вентилация, лятото може да вдигаш от раз водата над 30 С.
    Влагата също е голям мор. Не знам ПДЧ-то ти устойчиво ли е на влага? Ако не е ламинирано, задължително боя отвътре, да се запечатат с нея добре и ъглите. По възможност бяла, да отразява донякъде светлината. Никито ти спомена варианта със стъклени капаци отдолу. Без тях и ако стаята вечер е по- студена, отдолу всичко става в конденз.
    Успех, и чакаме снимки!
     

Emsi

За ПДЧ влагата е ключова ако не е кантирано както трябва и особено ако няма стъклен капак.
А относно загравянето от луминицентмна лампа нищо няма да му стане :)
Ето снимки на капака ми :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg54.imageshack.us%2Fimg54%2F1391%2Faquarium7km3.th.jpg&hash=efb1406c9263c9b66f29afd5aa251a0d3e100f4ehttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg63.imageshack.us%2Fimg63%2F8094%2Faquarium9ti7.th.jpg&hash=e774b53eddaa2cb1d9edcc9d2714f469c6a5a61ehttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg226.imageshack.us%2Fimg226%2F8340%2Fkapak3jx2.th.jpg&hash=451458db0e007cc8bd0d2bcf317047e54e93477ahttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg226.imageshack.us%2Fimg226%2F128%2Fkapak4jo8.th.jpg&hash=4f02df077ee5b6fe5f839cf8a7791c211fec44af
Аз имам стъклен капак и си позволих да него кантирвам от вътре(кадето стъпва върху капака) но е препоръчително за да няма проблеми с изпаренията.
На моя от зад в последствие сложих 2 дросела(български, греещи кат печка), и се принудух да му сложа вентилатор зад аквариума(но дори и без него несе стигна до запалване но се загравя много).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg106.imageshack.us%2Fimg106%2F2279%2Fdmc1657yg5.th.jpg&hash=8571799bd8d26040ecf7cc869c31912d74339520
Плоскостите са 18мм за информация  ;-)

nina можеш ли да дадеш малко информация относно материала на капака ?
Дебелина, покрит ли е с ламинат, или е гол, обличан с фолио?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

Joro Vn

    Emsi, Нина е тръгнала да прави растителен аквариум, а не цихлидарник  :-P! Като се набутат повечко лампи под капака, картинката става друга. При теб са само две и може да се понася. Макар че не виждам как го вентилираш, за да излиза топлината навън. Ако правилно съм разбрал, обдухваш от външната страна. Ефектът ще е минимален според мен. Лятото този капак доста ще ти нагрява водата, дори и при стъклени капаци. Струва ми се също, че дроселите си ги сложил директно върху плоскостта. Имам доста опит с осветление, в това число и няколко горчиви. През 20-ти век бях попаднал на калпава серия дросели. Един от тях след време стана буквално като пуканка. Може би въпрос на късмет, още повече че всичко това не ставаше при мен. Както казва народа, вържи попа, за да е мирно селото. Ако нямаш да подложиш нещо негоримо, изтегли ги поне на дистанционни втулки. За целта може да използваш набор от шайби или гайка с по- голям размер.

Emsi

За сега никак.
Все още неми трябва за лятото съм приготвил 2 80мм вентилатори(в зависимост колко ще се нагрява)
Да дроселите нямат нищо между тях и дървото, чрез обдухването се охлаждат и то доста добре :-)
И ти си прав за по сигурно е да има топлина изолация, циркулация на въздуха(дали с или без вентилатор) но всичко зависи и от самите възможности.
Занимавал съм се доста с ПДЧ материали, и съм се обедил, че лесно не се палят(не насилвам никои да ми вярва) и затова процедирам така ;)
А за растителния аквариум, според мен 2х120см лампи ще са и достатъчни (стават 72w) при 10 часов ден няма да излъчват такава топлина за да повредат ПДЧ( в хола съм с такава лампа и дори след няколко часово светене самите пури не загравят до степен, че да не мога да ги пипам), вече ако се използват дросели нещата стават други е по хубаво да са оделно от капака(не както при мен, аз си песта мястото) ;)
Май малко зехме да спамим  :-) ако искаш може да обменим малко опит на ЛС. ;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

nina

Леле хора, като ви чета и ми става лошо. Дросели, вентилатори и разните му там анджаклами. Досега все си мислех, че се сещам как стават нещата, ама май не. Добре че го има продавача в един магазин за осветителни тела тук, че и аз да имам малко самочувствие, инак незнам... Той като ме види, че се запътвам към щанда и вика:  *STOP* Аз на теб нали ти казах , аз само продавам тука, незнам кое на кое се завърта! Сега снимах тоя капак как изглежда, но понеже съм си забравила блутута в работата, утре дано имам свободно време да ги кача снимките и да ви ги пусна тук, щото както и да го обяснявам, нещо не ми се получава.

Joro Vn

    Този ми пост наистина вече ще бъде спам май  :-[. Не виждам нищо, което може да се класифицира като спам в предните ми постове обаче, както и в твоите, макар че нещата се преповтарят от предишни теми. Предполагам, че все ще бъде от полза за колеги с по- малък опит или без такъв. Но може да си прав, защото явно дразни някой, съдя по току- що намаления ми рейтинг с една единица  :-). Напоследък гледам да не се впускам във форума с такива подробни постове, обикновено минаваме на ЛС. Но пък ЛС е от полза само за двамата. А целта на форума май е общодостъпна информация. Няма значение, ако желаеш, пиши на ЛС. Същото се отнася и за Нина. Готов съм да и помогна и съвсем в подробности.

dido

Много се зазяпвате по тези рейтинги нещо и пропускате очевидните неща  :-P

Във форума осветление има много по темата за капаци, лампи, дросели, анджаклами разни и какво ли още не. Малко ровене и четене му е майката да се ограмоти човек по въпроса.

Joro Vn

    quote]Във форума осветление има много по темата за капаци, лампи, дросели, анджаклами разни и какво ли още не. Малко ровене и четене му е майката да се ограмоти човек по въпроса.[/quote]
    Абсолютно си прав и те подкрепям напълно. Може би всеки по- стар член на форума се дразни от едни и същи повторения, аз също. Но и доста пъти е имало много подробни постове, при условие, че също са обсъждани. Явно че от време на време се налага и такъв подход. Явно зависи и от моментния кеф на "старото куче", но е факт. Не случайно писах, че темата тръгна на зле, но след като видях това:
ЦитатЗа "момичето" мерси: скоро ще направя 37. /Малко късно ме удари съчмата, след като взех на малкия две златни рибки, за да се радва, те пък се оказаха по-привлекателни за мен. Големия син се оказа алергичен към пръстта от стайните цветя и така аквариума внесе друг живот у дома./
, мисля, че е редно да се направи изключение и за нея от станалите напоследък стандарт суховати подходи. Нина едва ли има време като нас да ручка целия форум. Не мисля, че отделя от времето си за барчета и дискотеки, за да влиза във форума ни, има си и друга работа, предполагам.  :-) А и става дума за чисто техническа тема, като изпълнителят е жена- нещо, не срещащо се всеки ден. Може би трябваше директно да и пиша на ЛС, ама след случая със Живко знам ли, и тя, и аз сме семейни  :-P :-D.

Violeta

01.04.2007 22:49 #42 Last Edit: 01.04.2007 22:51 by Violeta
Цитат на: Joro Vn - 01.04.2007 21:38
А и става дума за чисто техническа тема, като изпълнителят е жена- нещо, не срещащо се всеки ден.
Жоро, я си вземи думите назад :-P
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Dimitar

Цитат на: Violeta - 01.04.2007 22:49
Жоро, я си вземи думите назад :-P

Той не казва, че е невъзможно! И жена ми я влече DIY. Само, че не се среща всеки ден...  :-P
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg92.imageshack.us%2Fimg92%2F9615%2Faqaru20060809183411nn1.th.jpg&hash=b70347d06619c6977ec4f558c7cd8e0b32b58d46

Joro Vn

   Вили, ти поне ме разбери бе, от тази партия си  :-D. Знаеш ли колко време си търсих колежка на работа /за втори механик/, но ...  :-(.
   И иди в няколко теми по- нагоре, че преди малко писах отново на колежка, виж да не съм омацал пак нещо! :-P :-D

Violeta

Прав си, аз се пошегувах. Не устоях просто :-)
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

nina

Съжалявам, ако вече ставам досадна, но Жоро е прав, че нямам много свободно време, а и бтк адсл вчера се разпадна и не можах да ви пусна снимките, дето обещах. Ето ги сега:
http://chupka.hit.bg/akvarium.jpg
http://chupka.hit.bg/kapak.jpg
http://chupka.hit.bg/lampi.jpg
Надявам се от това да добиете представа, въпреки, че като си знам познанията в областта на електротехниката, най-добре ще е да намеря време и да викам човек.


islander

Ами според мен има възможност да се прикрепи дълга 120 см /36 вата/ луминисцентна пура на самия "капак" ако мога така да нарека горната ПДЧ плоскост, така както ти казахме няколко човека.

dido

Може, разбира се, дори 2-3 такива лампи могат да се сложат легнали на стъклото. Трябва само да осигуриш 2-3 милиметра въздух между лампата и покривното стъкло, да не се охлажда самата лампа.

Joro Vn

    Шкафчето преди май е било витринка с плъзгащи стъкла отпред. С малко взломни действия горния му плот е станал подвижен, като дюбелите сега имат ефект на т.н. пас-щифтове.  :-)
    Нина, според мен може да се закрепят само пури към този капак, без тела, по държината му. Но ако правиш по- мощно осветление, все още си поддържам мнението за предварителен монтаж отдолу на термоизолация, и тогава рефлектори (AL- фолио), клипси. Охлаждането на това пространство също ще стане може би проблем. Задният плот на шкафа най- вероятно е от шперплат или фазер (мукава). Би ли се прежалила да го надупчеш по дължина, възможно най-горе, за пасивна вентилация поне? Там би трябвало да са пантите, непосредсвено под тях. За вентилаторче още няма да говорим, лятото ще покаже.
    Подчертавам, че това са мои мнения и съвети, има и други. Решението е твое! :-)

Emsi

Напълно ще се съгласа с Joro Vn :)
Това са по стари материали и там нетрябва да се рискува.
Струва ми се че върхо капака има алуминиево фольо, или греша ?
По възможност се орентирай към електрони баласти и ги изнеси отвън за намаляване на греенето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

Violeta

03.04.2007 23:01 #51 Last Edit: 03.04.2007 23:03 by Violeta
Не е толкова страшно. Лампите Т8 не греят толкова много, а ако сложи алуминиева ламарина или фолио - то ще отразява и топлината, и светлината. Но вентилация е добре да има, разбира се.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

NO CARRIER

Аз пък имам подобно шкафче и мога да кажа, че няма нищо общо със сегашните боклуци дето се продават. По-скоро водата ще се запали отколкото то. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

nina

Така е, беше витринка, но вече личат следите от "взломаджията" /няма още 5г./ :-) По тоя шкаф се карат колички, лепят се дъвки и близалки, разсипват се сокчета, а по някой път и няма как да се прескочи - директно се минава през него ;-) Лятото ще търпи основен ремонт, но преди това ще взема 1 пура на 120см и ще извикам някой можещ да я монтира по вашите предписания. Наистина съм лепнала фолио на капака вече, а за дупките - не е проблем да се пробият, само ме притеснява, че отзад има стена и ще свети. Когато стане осветлението ще пусна пак 1-2 снимки да кажете дали не съм сгрешила някъде.

Joro Vn

    Колеги, стига с тези пиромански очаквания!  :-) Моите опасения са, че топлината на мощно осветление може да повреди лаковото, ламинатното, фолио или каквото е там декоративно покритие на плота, както и самия плот след време да изметне от неравномерното нагряване.
   
ЦитатВъзможно е през отворите да излиза назад светлина и да е дразнещо. В такъв случай от вътрешна страна пред тях на известно растояние се монтира някаква лайсна.
Нина, това е едно от възможните решения, за да не излиза директно светлина отзад.

nina

Проблема с лампата е решен  8-) След предварителни консултации тук, дето срещнах само оптимисти, и последваща с "майстори-песимисти", днес /за стотен път/ наминах да видя "моя приятел" на ел. уредите и се оказа, че друг мъж го замества. Човека предложи тяло, което е до размера на пурата.  *YAHOO* Половин час по-късно беше монтирано под капака собственоръчно от мен  *BRAVO*. Нищо не гръмна и не се запали, надявам се да не се случва и занапред.
*thanks на всички.

Който търси - намира!

MethodMan

само за да  не отварям нова тема искам да попитам някой знае ли дали е подходящо осветяването на аквариума със светодиоди - или кои са най-подходящите металхалогенни лампи за аквариум , тъй като сега си правя нов аквариум а искам всичко да е планирано предварително  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages21.snimka.bg%2F004337306-big.jpg&hash=bcb12ac1a8ea9bc05ece7ad754acac2c391d86b7 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages23.snimka.bg%2F005081977-big.jpg&hash=5525a7023a028aa2be5941dbb7f945fe4ef405fc

valevbg

Аз пък искам да запитам дали е хубаво да се използва ултравиолетова лампа защото аз имам една 8 ватова т5 и се чудя дали ще помогне на растенията.
Търсих из форума но почти нищо не открих.

theater

На теория ще помогне за намаляване на свободно циркулиращите спори на най-различни водорасли и други микроорганизми .... на практика не знам как е, защото не ползвам.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

valevbg

Цитат на: valevbg - 21.04.2007 09:09
Аз пък искам да запитам дали е хубаво да се използва ултравиолетова лампа защото аз имам една 8 ватова т5 и се чудя дали ще помогне на растенията.
Търсих из форума но почти нищо не открих.
Цитат на: theater - 21.04.2007 09:17
На теория ще помогне за намаляване на свободно циркулиращите спори на най-различни водорасли и други микроорганизми .... на практика не знам как е, защото не ползвам.  :-D
Питам защото забелязвам че една мъжка гупа стои все на дъното, а като изключа крушките се раздвижва. Храни се нормално пък не мисля че някой да е бие защото не му е оръфана перката.
Дали им вредят тези лампи или просто е страхлива тази гупа.

theater

Ама ти да не си я сложл да ти "свети" в аквариума? Ултравиолетовата лампа се ползва за да свети в "контейнер" на пътя на водния поток след канистъра. Идеята е да унищожава болестотворни микроорганизми и спори на водорасли. Ако светиш с нея в аквариума на гупата едва ли и е добре. Това е все едно да те светят по 8-10-12 часа в солариум всеки ден.  =-O
140л - харацини
http://starividri.org

Violeta

21.04.2007 23:24 #61 Last Edit: 21.04.2007 23:35 by Violeta
Валев, ако UV лампата ти свети директно в аквариума, незабавно я махни от там. Тя е вредна и за рибите, и за вас.

Ето и нещо за LED-осветлението специално за MethodMan - в едни стари и добре забравени теми:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=2553.15
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=4452.0
Колкото до метал-халогенните лампи - те стават за големи и дълбоки аквариуми. По принцип ако ще гледаш растения е добре да си търсиш метал-халогенни горелки с по-висока цветна температура - над 5000К. За морски аквариум е добре да има горелка 10000К. Трябва обаче да се примириш с това, че прожекторът ще свети на "петно", а не равномерно над цялата повърхност на водата.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

MethodMan

Благодаря за отговора :) мисля че ще стане много добре като добавя към диодите и 1 контролерче, с което светлината дя прелива в различните краища на аквариума в момента има такъв вариант за пез ноща но мисля че ще се получи добре и през деня
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages21.snimka.bg%2F004337306-big.jpg&hash=bcb12ac1a8ea9bc05ece7ad754acac2c391d86b7 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages23.snimka.bg%2F005081977-big.jpg&hash=5525a7023a028aa2be5941dbb7f945fe4ef405fc

valevbg

Аз я бях сложил тази ув лампа ама я разкарах благодаря за отговорите
*DRINK*

bengan

  Тази УВ лампа която си я слагаш и махаш от аквариума какъв цвят е, в смисъл самата пура какъв цвят има, ако е тъмно виолетова почти черна става въпрос за съвсем друг вид УВ лампа такива се използват в машинките за откриване на фалшиви банкноти а по големи се включват по дискотеките и от тях някои дрехи започват да светят странно.Едва ли такава лампа ще навреди на някои в аквариума. Ако твоята лампа е с прозрачна пура като на обикновенна крушка тогава наистина става въпрос за бактерицидна лампа т.е. за тези които се включват в УВ филтрите твоята сигурно е от първия тип защото вторите са доста скъпи и едва ли ще се подмята у вас безпричинно. Ако е наистина бактерицидна и се чудиш какво да я правиш я пусни в темата предлагам ще останеш доволен.

valevbg

Цитат на: bengan - 22.04.2007 17:25
  Тази УВ лампа която си я слагаш и махаш от аквариума какъв цвят е, в смисъл самата пура какъв цвят има, ако е тъмно виолетова почти черна става въпрос за съвсем друг вид УВ лампа такива се използват в машинките за откриване на фалшиви банкноти а по големи се включват по дискотеките и от тях някои дрехи започват да светят странно.Едва ли такава лампа ще навреди на някои в аквариума. Ако твоята лампа е с прозрачна пура като на обикновенна крушка тогава наистина става въпрос за бактерицидна лампа т.е. за тези които се включват в УВ филтрите твоята сигурно е от първия тип защото вторите са доста скъпи и едва ли ще се подмята у вас безпричинно. Ако е наистина бактерицидна и се чудиш какво да я правиш я пусни в темата предлагам ще останеш доволен.
Да моята е точно каквато казваш свети тъмно лилаво и е 8 ват и струва 1.50 на кутията и пише ултравиолетова, незнаех че има и други.В крайна сметка аз я махнах.
Благодаря за важното пояснение
Но все пак пречили им на рибетата щото гупата сега е супер раздвижена и не стои по дъното?

theater

Пич, извинявай ама ти четеш ли изобщо какво сме ти писали аз и Виолета. Ако не - по-добре да не ти се отговаря повече в темите.  ]:->
140л - харацини
http://starividri.org

valevbg

Цитат на: theater - 22.04.2007 18:09
Пич, извинявай ама ти четеш ли изобщо какво сме ти писали аз и Виолета. Ако не - по-добре да не ти се отговаря повече в темите.  ]:->
Аз си чета писаното и ви послушах съвета но все пак бенган след това пише че тези лампи като мо,та били съвсем различни.Незнам това ти прочетели го?
Все пак ти благодаря за отговора. *DRINK*

discus

Вредно е да се ползва UV-C светлина, UV-А , UV-В не са проблем. Човека ползва някоя от последните 2 доколкото разбирам.

Violeta

Ако е такава наистина няма нищо страшно. Но пък и никаква работа няма да върши. Просто не й е мястото над аквариума.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

   
ЦитатНо пък и никаква работа няма да върши.
Вили, не е точно така. Перфектна е да си следиш степента на замърсяване на водата с частички от всякакво естество- механични, с биопроизход и т.н.  :-)  "Методът" е изпитан още през миналия век- една мутра много настояваше да присъства и такава лампа в осветлението му. Но пък възприятието е доста необичайно- може да си имитираш снежна нощ с виелица в аквариума и други подобни ефекти. Само че с една 8- ватова няма да се получи- поне 18 и нагоре вата, още по- добре да са няколко. :-)

islander

Ами то с тези UV лампи ... май по-добре да си заведем рибите на дискотека или в някой нощен бар :lol:

Similar topics (5)

30264

Публикации: 6
Прегледи: 4150

18496

Публикации: 3
Прегледи: 4469

15991

Публикации: 4
Прегледи: 2681

11693

Публикации: 16
Прегледи: 12424

49194

Публикации: 0
Прегледи: 1886