• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 15:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Луминисцентни лампи

Започната от nina, 26.03.2007 10:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nina

Здравейте! Имам аквариум 100л., с размери 130х30х30см. Заради двете спънки отгоре, а и за по-голямо удобство го направих с три подвижни капака. Нямах намерение да гледам растения първоначално и затова купих 3 обикновени луминисцентни лампи, като ги навързах във верига и ползвам 1 общ кабел за тях. На всяко капаче сега имам лампа. Светлината е разпределена по равно навсякъде и заради малката височина на аквариума си мисля, че е достатъчна. Преди два месеца обаче си купих анубиас и още два вида растения, не съм много сигурна, тайландска папрат и някакъв вид криптокорина май. Анубиаса върви идеално, прикрепих го за корена и вече имам два нови листа за 2та месеца. Другите две растения обаче нещо не бележат. Лампите са х 6W едната. Чудех се, купувала съм преди специална лампа за аквариум, много ми хареса бяло-синята светлина. Дали има от къде да си купя само такива пури.  При предложенията се ограничете до София, Пазарджик и Бургас.

Longanlon

26.03.2007 10:42 #1 Last Edit: 26.03.2007 15:47 by Longanlon
Лампите ти са много слаби - сложи си само една лампа 120 см. (36 вата) и си готова.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

До колкото си спомням на Нина аквариума беше вграден.
Може да не е възможно да се мнтира една голяма пура, макар това да е най-добрият вариант.
Виждал съм малки 6 ватови пури, май аквастар бяха. Почти във всеки магазин за осветителни тела ще има и някакви обикновени. Въпроса е, че пак няма да е достатъчно осветлението. Ако искаш растения ще трябва да сложиш поне още три.

Интересно ми е как аранжира аквариума и какви риби има вътре.
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

   Живко, как го правиш този номер- Нина е с един пост, а ти си виждал аквариума и!?  *UNKNOWN* Още повече, че тя май е по южна дестинация- София-Бургас. На всички ли колежки във форума си виждал аквариумите?! Ако нямаш нищо против, би ли споделил опит, може и на ЛС  ;-) :-P.
   Нина, ако си съгласна на по-радикална промяна, може да смениш тези лампи /или да добавиш/ с компакт-луминисцентни. При условие, разбира се, че трябва да се запазят аналогични дължини на телата им. В София не е проблем покупка на такива. Предполагам, че колеги може да те насочат с конкретни адреси на магазини.

nina

 Живко наистина ме хвърли в оркестъра  =-O, ноо... можеш само да му завидиш на паметта, Joro Vn. Имах постове, може би ноември м.г., в един друг сайт и там им писах за идеята си да направя такъв вграден аквариум. Е, направих нещо, определено не е както искам да бъде, но все някога ще знам какво точно искам  :-|
Естествено заложих на най-неподходящите риби, спрямо височината на аквариума - скалариите, два анциструса, един калихта, две мънички и белички коридорасчета, два бели и два златни трихогастера / последните са ми слабост/ и две мъжки гупи - синя и червена, за цвят. С две думи - компот от сливи. Обаче всички живеят, според мен добре, според тях незнам - не казват. Нямам хубав фотоапарат и ще сложа 2-3 снимки от телефона си, просто за да видите, че наистина стана нещо като вграден аквариум.
http://chupka.hit.bg/aqua3.jpg
http://chupka.hit.bg/aqua2.jpg
http://chupka.hit.bg/aqua1.jpg
На снимките не е така, както всъщност изглежда, но в общи линии е това.
И понеже доста се отклоних от темата, ще кажа, че наистина нямам възможност за една дълга пура, просто защото капаците отгоре са три /сега върху всеки от трите има по една луминисцентна лампа/ и поне единия го отварям за да ги храня. Но много ми се щеше да сложа поне две пури в синия спектър, така или иначе видях, че и на тая светлина анубиаса пуска листа и се развива добре, но пък рибите и грунда изглеждат далеч по-красиво. Ако трябва ще взема още 2-3 анубиаса и ще се простя с другите растения. Това е. Благодаря ви.







Longanlon

А, те капаците са три настрани, аз помислих, че са три надълго...

Ами просто сложи по още една малка пура - да станат по две на капак.

Иначе аквариумът ти ми харесва - направила си добро подреждане с оглед на странните размери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Георги

Това в средата изкуствено растение ли е? Съвсем ли е свършила тайландската папрат?
Май видях 2-3 листенца криптокорина? При мен криптокорината расте много добре при 18 вата гролукс на височина 30-35 см, 35 литра аквариум. Тази туфа от подписа ми е половината от това което имах, другата я подарих. Колкото по-рядко сменям вода толкова по-добре расте. Добре е криптокорината да се сади на туфи от по 8-9 листа. Успех ;)

nina

Май ще те послушам Longanlon и ще сложа още три тела, а пък ако намеря и пури в синьо... *YAHOO*.
Това в средата е изкуствено Георги. Както и тревичката тук-там. На снимките наистина не се вижда това, дето мисля, че е тайландска папрат. Когато го купих бяха общо 6 листа. Аз ги разделих на 2 х 3 листа, щото четох че трябва да е най-малко с 3, за да се хване. И ги сложих на двата края. Незнам рибите ли помогнаха или аз без да искам, но и на двете коренчета останаха само по два листа. Онзи ден ги загледах и ми се видя, че по листата има брада. Извадих го, много интересно. На самия лист се е образувало нещо като твърдо зелено рогче и от него са тръгнали коренчета. Изчистих ги и пак ги сложих, но незнам дали ще го бъде. А то и аз съм от онези, дето час по час ги подскубват растенията, да видят дали са се прихванали, май. Криптокорината не е загинала и тя, но като я гледам... няма желание за живот.

dido

Растенията в тоя аквариум са твърде малко, за да си правиш експерименти с лампи и прочее. Въобще бих го типизирал като рибешки аквариум с 1-2 корена растения като да не е без хич. Многото лампи ще те вкарат в други проблеми вероятно.

nina

За "момичето" мерси: скоро ще направя 37. /Малко късно ме удари съчмата, след като взех на малкия две златни рибки, за да се радва, те пък се оказаха по-привлекателни за мен. Големия син се оказа алергичен към пръстта от стайните цветя и така аквариума внесе друг живот у дома./
За лампите: Ама как да не казвам какви - исках да сменя просто старите пури, дето си светят бяло-жълто и на тяхно място да сложа 3 пури х 6w, но да светят бяло-синьо. Незнам как по-точно да ги обясня. Просто се чудех от къде да намеря пури с такава светлина. А пък това за това, че изглежда празен, незнам, ако направя изведнъж всичко както трябва, предполагам ще загубя интерес.
Благодаря ви за вниманието все пак, разбрах, че в събота ще имам възможност /за 1ви път/ да посетя пазара на Подуене, може би там ще намеря някакво разрешение.

ВЕЛИНСКИ

Ако има къде да ги събереш и не пречат на отварянето на трите капака мога да ти подаря 2 пури Gro-lux 90 см 30W, работили, но имат още доста живот.

Светят в червената гама и подчертават червения и зеления цвят.

dido

Ей караш ме да влизам в преразход на приказки дееба.
Мисълта ми беше, че ламбите и стигат, то на тоя пясъчник за къф чеп му е 0.3 вата/л ?

ВЕЛИНСКИ

Аз досега нямах 1 стрък трева, но ползвах 0,5W/л най-вече защото цветовете на рибите изпъкват супер и определено е по-красиво за наблюдение.

Принципно си прав - осветление без растения е малко странен вариант, още повече че брадата и зелените водорасли са етап #2.

nina

Велински, мерси за предложението - нямам нужда от други лампи.
Дидо, разбрах те, спри да се пънеш. Живко попита, затова пуснах снимки и малко повече обяснения. Не съм искала мнение. Само не мога да разбера, що мен никой не ме разбра "дееба". Обясних, че и на тая светлина анубиаса ми се развива добре. Исках само да ви питам от къде да си взема ТРИ ПУРИ/ НЕ ТЕЛА/,х 6 ВАТА, ДЕТО ДА СВЕТЯТ СИНЬО-БЯЛО. В зоомагазините продават готови лампи - тела с пури. В магазините пък си продават обикновени пури, дето всъщност аз си имам. Аз искам само пурите, нищо друго. А по отношение на това, че не ми е необходимо осветление - на тия дето гледат цихлиди само с камъни вътре, що им е?! То е заградено от всякъде, ако няма осветление...
Longanlon, видях че ти си модератор на тоя раздел, вземи я заключи тая тема или още по-добре я изтрий, от нея нито сега, нито след време някой ще научи нещо полезно.

Joro Vn

    Нина, тъй и тъй ще чистят темата, да я довършим съвсем. Виж тези адреси на магазини за осветителни тела, може да ти помогнат пък. От форума са, в тема "Магазини":
Осветителна техника
София
•   лампи, осветителни тела и компоненти за тях, огледална алуминиева ламарина за рефлектори. Денима 2001 ООД,  София 1700, кв. "Дървеница", ул. "Проф. Георги Брадистилов" 2, тел.: 02/ 962 06 27, 962 35 81, 68 81 11
•   Огледална алуминева ламарина за рефлектори - фирма "Рос", http://www.ros-bg.com ,  тел. 02/9434232, 02/9457363; GSM 0888620308/0888227928;
•   магазини "Светъл дом", бул. "Ал. Стамболийски" 89 (ъгъла с ул. "Опълченска") тел. 980 69 93 и бул. "Хр. Ботев" и бул. "Т. Александров" тел. 988 17 78 (пури Aquastar и Grolux, тела)
•   лампи Sylvania Gro-Lux, Aquastar на изгодни цени - магазина се намира на ул.Гео Милев.Търсиш пицария Дон Вито та от ляво на тая пицария има един огромен магазин за осветителна техника. Ако се движиш от Слатина към центъра пицарията е на 50м след пресечката с ул.Н.Коперник
•   ЕЛТА ЕООД www.elta-bg.com металхалогенни тела (има магазин и в Русе)
•   ХИТ www.hitlighting.com пури, тела, металхалогени (има магазин и във Велико Търново)
•   магазин "Светомаркет" http://www.denilighting.com/index.pl пури Philips, тела
•   Представител на PHILIPS за България: "Polaris Lighting"- ЕООД Централен офис и шоу- рум - гр. Варна, 052/ 681-705, ул. "Битоля" 36 Магазин- 052/ 620-796 Офис и шоу- рум - гр. София, 02/ 955 97 22, 955 97 55 Офис и шоу- рум - гр. Пловдив, 031/ 643-308, 643-309
Бургас
•   магазин "Светомаркет" http://www.denilighting.com/index.pl пури Philips, тела


Similar topics (5)

12190

Започната от Odisei


Публикации: 1
Прегледи: 2314

50782

Публикации: 2
Прегледи: 2178

7994

Започната от stilista


Публикации: 13
Прегледи: 6936

7863

Публикации: 14
Прегледи: 27587

3945

Публикации: 32
Прегледи: 13151