Акваскейпинг конкурс
  • Аз съм Акварист
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • TERRA-AQUA

Автор Тема: FAQ: ОСВЕТЛЕНИЕТО В АКВАРИУМА  (Прочетена 9446 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Longanlon

  • Триещ
  • Член+ на форума към БАЕ
  • *****
  • Публикации: 5 476
    • Како Сийке, не съм от тях!
Лампи за аквариума

Тази статия е част от:


Моля напредналите акваристи да имат пред вид, че статията е предназначена за начинаещи. Тя дава само най-основните познания и то във вид, който е разбираем за всеки. Ако се интересувате от повече подробности, в раздел Статии, книги и документи има други материали за вас.Всеки си взема аквариумни рибки, за да ги гледа, а това е невъзможно без осветление. За това над аквариума се поставят една или няколко лампи, които да го осветяват през деня. Освен това растенията в аквариума се нуждаят от достатъчна по сила светлина, за да могат да се развиват.

Слънчевата светлина не е добър вариант за аквариума поради няколко причини. Преди всичко, тя е непостоянна - слънцето се мести (фактически Земята се мести, но ... разбрахте ме), има облачни дни, през зимата денят е по-къс... Освен това, слънцето съвсем не дава светлината, необходима на аквариума да изглежда по най-добрия начин - стъклата отразяват част от него и се получават неприятни отблясъци, рибите, разглежани на слънчева светлина в повечето случаи са бледи и неатрактивни. Освен това слънчевата светлина благоприятства развитието на низшите водорасли по стъклата.

Пък и да си го кажем направо - един аквариум е най-впечатляващ вечер, когато лампата му свети, а в стаята е тъмно.

В акварстиката се използват предимно луминесцентни лампи, т.н. пури. Това е така не само защото са най-удобни за слагане по дължина на аквариума, но и защото дават равномерна светлина, не произвеждат много остатъчна топлина и не харчат много ток, за разлика от обикновените крушки, 96% от енергията на които става на топлина и едва 4% на светлина.

Каква лампа да купите?

Аквариумна. Продават се луминесцентни лампи за аквариуми, които изпълняват две функции повече от обикновените - те са изработени да светят със специален спектър, така че да подсилват багрите на рибите и едновременно с това да способстват за по-добрия растеж на водните растения. У нас най-разпространени са лампите на английската фирма Sylvania и по специално моделите Gro-lux (която дава червеникава светлина и подсилва пурпурните багри) и AquaStar (която пък дава синкава светлина и подсилва синьото). Други по-известни марки и модели са Flora-Glo и Sera Tropic Sun.

Лично аз не ви съветвам да експериментирате с разни други лампи, които не са предназначени за аквариуми - обикновени, енергоспестяващи, халогенни и т.н. Някои акваристи с успех използват обиновенни луминесцентни лампи, цената им наистина е по-ниска, но качеството не е добро.

Всъщност, ако отглеждате само рибки, без растения (или малко и непретенциозни растения), можете да сложите каквато лампа си искате - дори и без лампа, стига денем да не са съвсем на тъмно. Рибките ще си живеят без проблем, но пък вие няма да можете да ги наблюдавате пълноценно. Всъщност хората, които размножават риби за продажба точно така ги отглеждат.

Toва, разбира се, са само препоръки - ако имате фантазия и сръчни ръце можете да направите прекрасно осветление за аквариума си от малките спот-лампи, а ако ви се намират повече пари един метал-халогенен прожектор е идеалният вариант за тези, които отглеждат растения. Ако сте начинаещ обаче ви съветвам да се придържате към аквариумните луминесцентни лампи.

Колко силна лампа да сложите?

Това зависи дали ще гледате водни растения. Рибите нямат нужда от силна светлина, както и някои от растенията. Нужното количество светлина може лесно да се изисли с формулата ват за литър вода. За да бъде нормално осветен един аквариум му е нужен горе-долу 1 ват на 2-3 л вода (0.3-0.5W /л т.е. около 30-40W за 80л. примерно). На тази светлина рибите ще се чувстват чудесно, а повеето растения ще се развиват добре. Ако смятате да гледате повече видове растения обаче, тази осветеност съвсем няма да ви е достатъчна - доста от тях изискват по-силна - от порядъка на 2W на 3л. вода (0.6-0.75W/л), а най-взискателните - 1W за 1л. Слабо осветен е аквариум с 1 ват на 3-4 л. вода (0.25-0.3 W/л). У нас се продават основно три размера луминесцентни лампи - 60см, които са с мощност 18 W, 90 см - 30W и 120 см -36W (има и по-малки - 8W, но те са за много малки аквариуми, с каквито не ви съветвам да се занимавате). Поради това изчисленията за ват/литър могат да са само приблизителни - ако си послужа с по-горния пример за аквариума 80л вие няма да можете да намерите 40W осветление. Ще бъдат две лампи по 18W, общо 36. Ако растенията ви го изискват, сложете 3х18=54W, което е около 2W за 3л вода.

Ако имате само риби, без растения, силата на лампите не е от значение - можете да си сложите каквито ви душа иска лампи, дори да гледате рибките си без лампа. Но това, разбира се, ще означава, че аквариумът ви няма да изглежда добре...

Колко струват?

Цената зависи от марката, модела и разбира се търговската надценка. Sylvaniq Grolux се продават по около 10 лева за една пура 60см/18W, Sylvania AquaStar - от 10 до 15, а Sera - можете да видите тук сами.

Как се монтират?

Луминесцентните лампи се монтират на специален капак отгоре на аквариума, или направо се поставят въру стъкления капак, тъй като специални капаци в България практически не се продават и всеки трябва а се спасява както знае. Ето един и още един капак, гледани отдолу.  Вижда се, че отвътре те са облицовани с фолио, за да отразяват светлината обратно към аквариума. Така се пести мощност на лампите, тъй като не се губи светлина. Капаците се правят от различни материали - ламарина, талашит, дърво.

Ако нямате намерение да се затормозявате с изработката на капак, в някои зоомагазини се продават 'тела' за аквариумни лампи, изработени от ламарина. Доколкото показва опитът ми, не предлагат кой-знае какво повече от обикновените тела (които можете да намерите във всеки магазин за електроуреди) а са доста по-скъпи.

Колко дълго да светят

Това е един изключително важен въпрос, на който трябва да се отдели полагащото му се внимание.

Рибите, както и растенията, спят през нощта. Затова нощем лампата се изгасва и сутрин се светва. Времето, през което аквариумът е осветен не бива да превишава 11 часа на денонощие, а ако осветлението е по-силно - 9 часа. Ако лампата свети по-дълго, от това се възползват всякакви видове зелени водорасли и скоро аквариумът заприличва на жабуняк. А рибите, оставени без време за сън се стресират и стават бледи, неатрактивни и податливи на болести. Повече за стреса Боби е написал тук.

За по-мързеливите са направени едни хубави таймери, които могат да влючвт и изключват осветлението в зададен предварително час всеки ден. Китайските механични такива са по 6-9 лева и вършат идеално работата си. По-качествените са електронни и са по 20, но вие си решавате. Аз съм с китайски.

Няма особено значение от колко часа свети лампата - важното е да свети колкото време трябва. Ако искате да си гледате аквариума вечер след работа, нагласете лампите да сетват в 13:00 и да угасват в 22:00 примерно. Ако денем сте си в къщи, може да светват в 9:00 и да гасят в 20:00 - изобщо, както ви е удобно. Имайте пред вид, че е добре да нахраните рибките поне половин час преди угасване на лампите, за да могат да оберат храната и да не загние тя през нощта.


.
« Последна редакция: 26.02.2009г 16:04ч от miTko »

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
29 Отговора
7670 Прегледи
Последна публикация 24.12.2004г 00:12ч
от Vlado
8 Отговора
4136 Прегледи
Последна публикация 25.04.2007г 11:11ч
от kratun
10 Отговора
4167 Прегледи
Последна публикация 07.10.2010г 20:08ч
от Pep1
19 Отговора
6806 Прегледи
Последна публикация 16.03.2012г 00:12ч
от l_mutishev
7 Отговора
1440 Прегледи
Последна публикация 01.03.2016г 23:11ч
от Percho
16 Отговора
2992 Прегледи
Последна публикация 29.03.2016г 13:01ч
от K02irs
9 Отговора
997 Прегледи
Последна публикация 09.01.2017г 19:07ч
от yasenst
1 Отговора
256 Прегледи
Последна публикация 10.03.2017г 21:09ч
от idaet1990Преобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И