• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

smirnof

А и знайте, че това ми е един от първите аквариуми и знанията ми до сега не са много, така че не ми се сърдете ако нещо объркам.

Желанието ми да развия акваристиката като свое хоби е голямо и се надявам малко по малко да се усъвършенствам....

Така че благодаря на всички....
:D  :D  :D  :D

Violeta

Правилно си се ориентирал. За дължина 100 см и дълбочина 45 см на аквариум с растения 3 пури по 30W (90 см) са добър избор. Можеш да направиш комбинация от GroLux и AquaStar на Sylvania или Aquarelle на Philips. Можеш да ги намериш без затруднения по магазините.
Успех!
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

smirnof

Много ти благодаря Виолета. Оценявам бързия ти отговор. А относно комбинацията GroLux и AquaStar на Sylvania и Aquarelle на Philips т.е. да ги комбинирам ли трите. Имам и още едно въпросче - не съм информиран за Aquarelle на Philips кажи ми нешичко ( само орентировачно )

Violeta

Aquarelle на Philips е аналог на AquaStar на Sylvania - 10000 K цветна температура. Затова казах или - или Aquarelle, или AquaStar, няма смисъл да слагаш две еднакви на практика лампи. Третата би могла да бъде обикновена луминесцентна лампа - например Philips 830 или 840. Те са евтини - 2-3 лв - т.е ще имаш комбинация и няма да се товариш прекалено финансово с по-скъпите специализирани лампи. Неудобството на трите лампи е, че ако ще ползваш електронно запалване, ще ти трябват 2 електронни баласта - един за двете и още един за едната лампа.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

smirnof

Благодаря ти много. Аз в съшност се бях насочил към подобен вариант, но сега напълно реших. Значи може третата лампа да е обикновенна. Ми щом става. А дросели ще си намеря. А в същност защо са нужни два в смисъл единия е за двете на Sylvania, а другия за обикновенната нали. Или бъркам нещо. С електрическата част от проекта не трябва да имам проблем - баща ми се е занимавал дългогодишно с подобни работи. А и нали Лампите трябва да са по 30 W  дори и обикновенната.

Благодаря ти още веднъж. Задължен съм ти...
:D  :D  :D  :D

Violeta

От гледна точка на запалването няма значение каква е марката на лампата. Говорех за електронни баласти - просто производителите правят баласти за две или за една лампа. Или пък за 4 от по-малките - 18W. Ако ще ползваш електромагнитно запалване нямаш такива проблеми - просто ти трябват 3 дросела и 3 стартера - по един за всяка лампа. Имай предвид обаче, че ако ползваш дросели няма да използваш достатъчно ефективно лампите - ще имаш по-големи загуби, отколкото ако си с електронен баласт.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

smirnof

Мисля да се спра на елоектронния баланс. Мога да си купя от всеки обикновен магазин ( по-голям ) за осветление. Нали?! А колко вата трябва да е обикновенната лампа 18 или 30.

Мерси за информацията!!! :D  :D  :D  :D

DJBamby

Младеж, нямаш си на представа колко голям специалист съм аз. Лошото, че рядко давам съвети ама ти си по-любопитен и ще ти кажа. Значи, вземи направи нещо и пусни аквариума да зацикля, после пусни една тема, дай малко инфо и снимки да видим докъде си стигнал, какво си купил и какво си сложил вътре и леко леко като почнеш да трупаш опит може да се запалиш (или откажеш) и да смениш аквариум, оборудване и др.

Ако въпроса ти е само към Violeta , пусни едно лично съобщение. Аз сега знам ли те колко ти е голям аквариума какви растения и риби гледаш, пускасш ли CO2. Мага да гадая и да кажа, че 500W са ти малко.
Както и да е ако дойде време да избираш термометър ми пиши на ЛС тях ги разбирам най-добре;)
- 666 litra.

smirnof

Така и ще направя.
Прав си!!!
Като имам нещо по-завършено ще го покажа.
:D  :D  :D  :D

milenski

Здравейте! :D След като много харесах нано аквариумчето на Митко,се реших и аз да опитам нещо подобно - малко и спретнато 8)
Днес си купих дъбче и валиснерия,но се надявах и днес да си взема една луминисцентна лампа...не държа да е някаква маркова,а просто лампа...така отидох до "Дом на майстора" с питането за такава лампа и тяло за нея.Предложиха ми някаква лампичка около 15 или 18 вата не се сещам точно,но тялото към нея е просто много голямо,все едно да вземеш лампа която осветява шкафче,и съответно не ми се хареса...
кажете ми моля,какво точно да си търся - пура + тяло или как да го нарека по-точно?! с всичките му дросели запалвания и т.н.
Аквариумчето е с размери 30х25х15 - д/в/ш окажете помощ на аматьора! :oops:  :P

DarKness

има идеални за целта лампи 8W мисля че са около 35см....
на vito, някъде около 8-9 лева е едната ако не се лъжа
за това става въпрос:
давам ти я за 5 лева + резервна пура

160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Raziel

Отиди в практикер има  метални шини за монтаж на лумисцентни лампи. с включено в тях електроно запалване. цена 7лв на шината. Много е добро за монтаж на капак. дано ти помогна.
In Pursuit of Perfection

Raziel

Здравейте за 250л аквариум с размери 80/55/55см. Колко лампи да сложа и какви.
Ще гледам цихлиди.
In Pursuit of Perfection

Stas

Много шантав размер. За 242 литра с цихлиди не ти трябва много силно осветление, но все пак е хубаво да го докараш до 100-ина вата.
А с тези 80 см 100 вата как ще е постигнат е сериозна главоблъсканица!

Може би 5 пури по 18 вата (60 см) ще е добре.
Сложи си такива, които да ти докарват хубав цвят. Най-добре разнообразни.

Не е хубаво да ти е прекалено силно осветлението, т.к. с цихлидите и силно осветление е лесно да си докараш разни водорасли. Не е хубаво и да е много слабо, т.к. могат да тръгнат и разни кафяви по стъклата.

Raziel

Цитат на: "Stas"Много шантав размер.


Шантав е понеже това ми позволяваше мястото
Понеже е в ниша и  тва беше максималната възможна дължина. А все пак исках да е голям и затова го направих широк... Ще си купя няколко Силвания за и 1 филипс и мисля че ще стане добре..:)
In Pursuit of Perfection