• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Стасе, ти всъщност не казваш по колко светиш, а и как си откъм китките.
4 часа обаче ми се струва прекалено малко. Аз съм със същия аквариум като литри, осветлението е почти същото - 1 гролукс, 1 аквастар и 1 обикновенна филпс дейлайт. Дори е малко. Светя по 12 часа на ден. За сега само брада, но тя е по други причини. А и малко ксенококус (така ли се пишеше???).
Обаче вътре е като джунгла в момента, макар и да не беше това идеята. Така че препоръката ми е - наблегни на растенията!

dido

4 часа осветление за аквариум с растения е несериозно. Ако ги държиш по толкова шанса да завъдиш водорасли е доста по-голям отколкото при нормално осветление от поне 10 часа. Не забравяй, че растенията фотосинтезират само ако ИМА ДОСТАТЪЧНО светлина, за разлика от водораслите - които са много по-адаптивни и фотосинтеизрат дори и при много слаба осветеност.

ВЕЛИНСКИ

Аз имам малко егерия, една малка лудвигия и два анубиаса. При 4 часа на ден нямам никакви зелени водорасли - при 10 - всичко зеленясва. Самите растения се чувстват добре и продължават да растат (особено егерията). Светлината е 0.6W/литър, което е предостатъчно за тях, а стаята е средно светла без директно слънце през деня.

dido

Зеленясва, щото все едно нямаш растения. Анубиаса го отпиши от сметката, на него му е все тая колко му свети и какво има във водата. Лудвигията също е сравнително непретенциозна. Егерията си е жив плевел - тя е едно от най-ефективните растения по отношение на усвояване на хранителни вещества и светлина. Да даваш подобен пример с тези растения просто не е коректно. С 4 часа осветление, ако гледаш нормални растения - от сорта на ехинодоруси, валиснерия, глосостигми и от сорта, до никъде няма да стигнеш.

Stas

Ето и повече инфо:

1. 247 литров съд с около 220 литра вода.
2. Лампи: 2хSylvania Aquastar + 1xSylvania Gro-Lux
3. Време - Gro-Lux свети 13 часа, двете Aquastar светят 12 часа.
4. Растения - 18 вида, но от някои има само по 1-2 стръка. Иначе основно кабомби, 5 ехинодоруса, мириофилум, хигрофила полисперма, егерия, хетернатера и т.н.

Ще опитам да кача някаква снимка след малко.

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: "dido"С 4 часа осветление, ако гледаш нормални растения - от сорта на ехинодоруси, валиснерия, глосостигми и от сорта, до никъде няма да стигнеш.


За радост не гледам по-екзотични растения, а ако гледах такива нямаше да ги гледам заедно със златни риби. Просто споделих каква е цаката със зелените водорасли без да унищожиш растенията си - 4 часа сравнително силно и качествено осветление според мен са достатъчни дори и на по-претенциозни видове.

Stas77

стасе на мен ми харесва много :D само махни керамичната тръба и го пускай за конкурса :!: големия камък истински ли е :?:

Stas

Ха-ха! Големия не е истински. Купих го от пазара. Укритие е. Но изглежда съвсем като истински даже гледан съвсем отблизо.

Имам си проблем с техниката за снимане - ще се консултирам как да го снимам без да изкривява така, т.е. с какъв обектив. Иначе апарата ми е добър, но опита - малък.

Започва да хваща зелено, мамка му! Нищо ново под слънцето. Ще си направя малко експерименти вероятно.

77

много е хубав затова се усъмних в него :wink:

miTko

И естествени има хубави, само трябва човек  да се  разходи в планината (гората).Има такива причудливи камъни и дървении, че ти се иска да напълниш нещо голямо с тях! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

BLKnight

Аквариума е страшно хубав! Браво!
Скалата е АкваЕл-ска, нали? Май и аз ще се сдобия с нещо подобно мнооого скоро :)

Апарата няма значение. Дисторсията която се е получила е заради обектива - сложил си го или на макс теле, или на макс. широкоъгълно (поправи ме ако бъркам)
Пробвай на средна стойност - евтините обективи (под 4-5 хилядарки, мамка им)  обикновено имат яка дисторсия в двата края на зуум-а...

NO CARRIER

Хареса ми и на мен аквариумчето, браво!  :bravo Снимал си с широкоъгълен обектив, за това се е получило характерното изкривяване, или както BLKnight каза - дисторсия. Ако имаш нормален, снимай с него. Ако имаш варио, наистина - настрой го на средно положение, някъде. Май си снимал и без светкавица, аз бих се приповдигнал малко по на високо, за да не се вижда повърхността като огледало. Успех!

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

пускаи го на конкурса непременно :D

ако сложиш и още малко растения да покриуш дупките ще стане още по хубав и може да си решиш и проблема с водораслите.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.