• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 17:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво да бъде осветлението в соленоводния аквариум

Започната от botan, 17.03.2007 20:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

Какво да бъде осветлението в соленоводния аквариум


Превел: breeze
Източник: Морской Аквариум



Правилното осветление играе най-важна роля в оформянето на всеки морски аквариум и ако не се отчита това, то аквариумът, който би могъл да порази зрителя със своето великолепие, би се превърнал в жалка посредственост.

Наука за светлината
Светлината се състои от вълни с най-различни дължини, всяка от които има свой цвят. За нашите цели този спектър включва в себе си ултравиолетови лъчи, синя, зелена, жълта, оранжева и червена светлина и инфрачервени лъчи.
Естествената светлина съдържа всички тези вълни, но те проникват във водата по различен начин. Червената и оранжева светлина силно се поглъща от водата, жълтата и зелената прониква по-дълбоко, но само синята светлина може да проникне на дълбочина над 4,5 – 6 метра. При аквариумите дълбочината е, естествено, доста по-малка, отколкото в морето, и затова светлина с какъвто и да е цвят не се филтрира (разбирай губи, поглъща, спира – бележка моя) в някаква забележима степен. Преобладаването на която и да е дължина на вълната зависи от типа на осветлението. То може да придаде на аквариума жълт, розов, син или ярко-бял оттенък. Добре подбраното по цвят и яркост осветление може да подчертае красотата на рибите, но също така може и да бъде жизнено важно за светлолюбивите корали.

Осветление на аквариум, населен само с риби
Това е въпрос на личен вкус, доколкото здравето на рибите рядко зависи от осветлението. Въпреки това, по-добре е да се избягват ярко-сините или ярко-червените тонове, понеже красотата на кораловите рибки може да се загуби (с помощта на синя светлина може да се създаде ефект за дълбочина, но при това ярките цветове ще изчезнат). По възможност подберете леко жълтеникаво или едва червенеещо осветление със съвсем лек намек на синкавост. То ще позволи да се съхранят и подчертаят цветовете за най-доброто им възприемане от човешкото око.
•   Как да се избере най-добро осветление за аквариум, в който живеят само риби?
Обиколете магазините. Запознайте се с различни осветителни системи за аквариуми и витрини, и изберете системата, която ви се хареса на вас лично; нейната светлина трябва да допълва цветовете на рибите, но да не бъде твърде ярък.
•   Колко висящи лампи с насочена светлина ще са нужни за аквариум с дълбочина 150 см?
Две живачни лампи по 80 или 125 вата, ако в аквариума живеят само риби, или две металхалогенни по 150 вата, ако има светлолюбиви корали. Една лампа с насочена светлина, като правило, трябва да осветява 0,18 кв.м. от повърхността на водата.
•   Може ли да се използват битови лампи с насочена светлина или халогенни лампи с нажежаема жичка?
Битовите лампи изразходват твърде много енергия, силно се загряват, затова не бива да се намират до повърхността на водата; освен това, спектърът на тяхната светлина не е подходящ за безгръбначните. Халогенните лампи с нажежаема жичка може и да са доста подобни на халидните лампи с насочена светлина, но качеството на тяхното осветление никак не е подходящо за морски аквариум.
•   Колко често ще се налага да се сменят лампите, ако те светят по 10-12 часа на ден?
Много специални луминисцентни лампи са разчетени за работа в течение на минимум 18 месеца без значителна загуба на яркост, макар че някои модели въпреки това ще се наложи да се сменят всеки 6 месеца. За да изясните към коя категория се отнасят те, прочетете ръководството на производителя. Живачните лампи значително отслабват първите 3-6 месеца, а след година стават много по-слаби от новите. Металхалогенните лампи трябва да се сменят на всеки 12-15 месеца, за да се съхрани синята част на спектъра. Това може да е скъпо, но абсолютно необходимо за здравето на светлолюбивите безгръбначни.
•   Колко луминисцентни тръби трябва да осветяват аквариум с корали?
Колкото се съберат над аквариума! Няма опасност от преосветяване на аквариума, но има реална опасност от прекалено слабо осветление за коралите.

Осветяване на аквариум с безгръбначни
Не всички безгръбначни обичат светлината: омарите, раците, някои скариди, гъби и много от осемлъчевите морски корали се чувстват прекрасно при слабо осветление и трявбва да им се създадат нужните за тях условия. Въпреки това за доброто отглеждане на повечето тропически безгръбначни е необходима ярка светлина с нужната дължина на вълната. В техните повърхностни тъкани живеят микроскопични водорасли, които се наричат зооксантели. Това е продължителна симбиоза, при която водораслите снаждяват корала с кислород и някои хранителни вещества, а домакинът на свой ред дава на водораслите надежден и удобен дом, а също така ги снабдява и с въглероден двуокис. Като всички растения, зооксантелите се нуждаят от светлина за да фотосинтезират; без светлина и водораслите, и коралът-домакин ще страдат и могат да загинат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg211.imageshack.us%2Fimg211%2F9730%2Fpage12ec6.th.jpg&hash=185df32cf3c95dc0e3b2c8d483015669b1553963
Великолепието на този аквариум с корали превъзходно е подчертано от правилното осветление. Скрити в нишата металхалогенни лампи създават необходимата осветеност за светлолюбивите безгръбначни; тяхната светлина е приятна и за човешкото око.
Такъв аквариум е почти невъзможно да се пре-освети даже с най-мощните лампи. Изкуственото осветление почти винаги е относително слабо в сравнение с естествената светлина: всеки, който е виждал аквариум залят от слънчева светлина, ще разбере, колко неярка в сравнение с нея е изкуствената. За съжаление, човешкото око не реагира на синята и червената светлина така чувствително, както, да кажем на жълтата, която за водораслите е от малка полза. Затова много осветителни прибори се конструират така, че да дават максимум светлина в синята, червената и жълтата област на спектъра – съобразно потребностите и на хората, и на водораслите.


Типове осветление
Висящите живачни лампи (HQL) се произвеждат с мощности 80 и 125 вата. Те приличат на металхалогенните, но са много по-неефективни от гледна точка на светоотдаване и спектър. Тези лампи излъчват основно зелено-жълто-оранжева светлина и още немного светлина във виолетовата част на спектъра. Това позволява да се видят обитателите на аквариума в цялата си красота; допълнително преимущество е ефектът на естественото ,,трепкане", което дават само висящите лампи с насочена светлина.
Ако тези лампи осветяват аквариум със светлолюбиви безгръбначни, то е добре да се монтират допълнителни луминисцентни лампи с актиново синя светлина за подсилване на тази част от спектъра. Яркостта на живачните лампи бързо намалява, и ако имате светлолюбиви корали, то тези лампи ще се наложи да сменяте на всеки 3-6 месеца.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg255.imageshack.us%2Fimg255%2F4107%2Fpage13ku8.th.jpg&hash=70fc843591e27dc9cc104adcae4fc34d9bf66d37
Висящите живачни лампи с насочена светлина трябва да се провесят към капака и да се разположат точно над аквариума. Ако се отпуснат малко под страничната плоскост, преки лъчи от тях няма да попадат в окото на зрителя.
Луминисцентните тръби понастоящем са много усъвършенствани. Благодарение на удобството и сравнително ниската работна температура те са най-популярни за осветление на аквариума. Новите модели с високи характеристики отдават повече светлина в най-важните части на спектъра, а също така служат по-дълго, доста слабо губейки ефективност. В днешно време изборът на такива лампи е доста широк: има лампи за осветление на аквариуми само с риби, за силно осветление на корали и лампи със синя светлина, създаващи ефект на сумрак. За да се увеличи още повече яркостта на луминисцентните тръби за по-добро осветление на коралите, може да се монтира външен отражател. Някои тръби са снабдени с вградени отражатели с точно такава цел.
Каквито и луминисцентни лампи да се използват, те дават, така да се каже, твърде мек цвят. Те не могат да създадат ефект на слънчеви петна, толкова любим на притежателите на морски аквариуми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg150.imageshack.us%2Fimg150%2F7933%2Fpage15kx2.th.jpg&hash=7e0c5fddcd82cb4ffa60941d25e1c7c036eeb49a
Ефективността на луминисцентната лампа може да се повиши, като се монтира подходящ рефлектор. В този случай целият агрегат може да се помести под покрива на аквариума.

Металхалогенните (HQI) висящи лампи с насочена светлина са идеални както за безгръбначните, така и за аквариуми само с риби. Те дават ярко осветление с превъзходен цветови състав, подходящ не само за коралите, но и за наблюдение.
Металхалогенните лампи са полезни и за дълбоки аквариуми, които е необходимо да се осветят до самото дъно. Те дават приятна за окото светлина със синкав оттенък, много приличаща на слънчевата. Ако на повърхността на водата се появят вълнички, под водата играят вълшебни, много естествени слънчеви зайчета.
Макар именно за такова осветление да мечтаят повечето притежатели на морски аквариуми, то има два сериозни недостатъка. Първият – високата цена. Макар през последните години металхалогенните лампи да са поевтинели двойно, даже най-евтините модели са достъпни за най-заможните акваристи. Освен това, металхалогенните лампи произвеждат прекалено много топлина и в летните месеци могат да прегреят аквариума до опасни температури. При отсъствие на добро топлоотвеждане, е възможно да се наложи инсталирането на агрегат за водно охлаждане, а това също може да струва твърде скъпо (виж раздел ,,Охлаждане", стр. 10-11). Борбата с прегряването трябва да се отчете предварително, планирайки покупката на металхалогенни лампи. За отвеждането на топлината от аквариума напълно може да се наложи допълнителна вентилация на стаята, а също така и вентилатор за осветителното тяло.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg107.imageshack.us%2Fimg107%2F384%2Fpage14tn2.th.jpg&hash=d9763d2d1f2647f90bcecf98d95f305467b64f5f
При известна изобретателност може да се съединят няколко металхалогенни лампи в един блок. Промеждутъците се закриват с листи стъкло (?!), които намаляват изпарението на водата и отслабват лъчите.
•   Може ли да се съвместят луминисцентни лампи от различни типове?
Да, може да се направи това, за да се създаде осветление с нужния спектър, или да се постигне желаният ефект. Това, вероятно е най-добрият подход да се освети с луминисцентни лампо аквариум с безгръбначни.
•   На какво трябва да се обърне внимание при избора на металхалогенни лампи?
За светлолюбивите безгръбначни избирайте лампи с цветова температура около 6500 градуса келвин (К); те способстват за здравия растеж на коралите. Металхалогенните лампо изпускат силна ултравиолетова светлина, която може да е вредна за зрението! Екранирайте ги със стъкло, предназначено за отслабване на ултравиолетовото излъчване до безопасно ниво. Продават се също така лампи с вградено защитно покритие, изпълняващо същата тази роля. Преди да включите лампата, убедете се в наличието на защита.
•   Какво е минимално безопасно разстояние между лампата с насочено излъчване и повърхността на водата?
Примерно 20 см. Ако водата силно се плиска, то лампите трябва да се поставят по-високо. Винаги помнете, че колкото е по-далеч лампата от повърхността на водата, толкова по-малка е ползата от нея.

Stas

Браво за положения труд!
Ето, че Botan претърпя чудесно развитие във форума! Поздравления!
(А какво общо има Breeze? Кой е Breeze?)

Violeta

Поздравления! Много добра статия, много полезна.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

botan

breeze е един съфорумник,който го помолих да ми преведе тази статия,защото имах известни проблеми с осветленоето на соленоводния.
Благодарете на breeze a не на мен!!!

breeze

Хайде сега, скромност  :-) След толкова растения, които ми донесе botan, това беше най-малкото, което можех да направя. Освен това не съм се старал кой знае колко за този превод, и то си личи от пръв поглед. Е, поне става ясно за какво иде реч...

mistar_ti

3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

29326

Публикации: 11
Прегледи: 7725

6138

Публикации: 16
Прегледи: 10079

20298

Публикации: 13
Прегледи: 6690

50862

Публикации: 25
Прегледи: 9934

9064

Публикации: 1
Прегледи: 4116