• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Схема за две лампи с един дросел

Започната от valevbg, 15.05.2007 21:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

valevbg

Някой може ли да ми даде схема за свързване на две луминисцентни лампи с един дросел.
От магазина ми казаха че ставало, но не ми казаха как.
Търсих из темите и нищо не открих та дросела е 36 вата а крушките са по 15 вата.
Помагайте ако можете.
Благодаря
*DRINK*

Violeta

Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

le6o

някъде из форума преди бях намерил подобна тема и там се коментираше точно твоя проблем.Виолета схема 2.2 е за резервно свързване,демек ще свети само едната и ако изгори светва другата..Работа ще ти свърши "Тандем свързване на луминесцентните лампи" само че вместо с 2 дросела го правиш с един.Аз преди така бях пуснал 2X8W,но не за дълго време...Лека вечер ;)
По добре да влагаш чувства,отколкото да чувстваш влага!!!!:D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg265.imageshack.us%2Fimg265%2F3233%2Faqva2hd1.th.jpg&hash=7e3052c8f2dbe6a19f76e7249b2afffbb6d76333

Violeta

Това е действаща схема, не се притеснявай. Не е само за резарвно осветление. Лампите се палят, разбира се, когато дроселът "покрива" мощностите и на двете лампи. Т.е. подходяща е за твоя случай.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

kratun

Цитат на: valevbg - 15.05.2007 21:18
Някой може ли да ми даде схема за свързване на две луминисцентни лампи с един дросел.
От магазина ми казаха че ставало, но не ми казаха как.
Търсих из темите и нищо не открих та дросела е 36 вата а крушките са по 15 вата.
Помагайте ако можете.
Благодаря
*DRINK*
Аз мога да кажа, че свързването на лампите трябва да стане успоредно. Тогава те ще си поделят мощността на дросела, а в същото време ще разполагат и двете с еднакво напрежение. от теб остава да се снабдиш с учебник по физика за 7-ми клас и да откриеш "топлата вода". Там всичко е написано, а когато го изпълниш сам - ще си много горд.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Живко

Ами тъй де. На схемата от Линка на Вилито е дадено успоредно свързване.
Никой не се е родил научен.

valevbg

Благодаря ви за отговорите само да ми кажете този кондензатор какъв да е защото ми казаха че ставало без него ама не става и трябва да купя само че незнам как.
Без кондензатор премигват двете но работи само едната крушка явно който стартер захапи пръв тя работи.

Joro Vn

   Ще преразкажа малко от теорията, която обяснява принципа на запалване на луминисцентните лампи по класическата схема с електромагнитен дросел и стартер.
   За да светне лампата, е необходимо електродите и /известни още и като катоди/ да са нагрети предварително до около 800-1000 °С. Това става с временно протичане на отоплителен ток през тях. Този ток е по-голям от тока, който лампата консумира по време на работата си. Когато се подаде напрежение на веригата, елементът, наречен стартер, също се оказва под напрежение. Той представлява пълен с инертен газ стъклен балон с два електрода вътре. Единият е изпълнен под формата на биметална пластина. При изключено напрежение между електродите има известно разстояние- въздушна междина. При подадено напрежение тези електроди се оказват мястото, където веригата е "прекъсната". Но те са под напрежение, което с помощта на дросела се оказва достатъчно да предизвика т.н. тлеещ електрически разряд между тях. В същото време и електродите на лампата са под напрежение, вече протича някакъв ток през разряда в стартера /около 30-на mA/, но този ток не е достатъчен  да нагрее електродите на лампата до нужната температура. Биметалната пластина под влияние на температурата на разряда се нагрява, огъва се и се допира до другия електрод. Веригата вече е затворена и през нея протича по-голям ток. Този ток вече е достатъчен за необходимото нагряване на електродите на лампата. През това време дросела се зарежда с напрежение над 600 V. При този ток и напрежение е нормално да настъпи пълна йонизация на газа в лампата и да настъпи "пробив" в него- всъщност да протече ток и лампата да светне. В същото време биметалната пластина на стартера трябва да е изстинала, тъй като тя е дала "на късо" и няма разряд, който да я нагрява. Изстинала, тя прекъсва ел. верига през стартера. Ако лампата се е стартирала, функцията на стартера вече отпада. Той не може да затвори  веригата отново, защото това може да става при напрежение над 160 V, а напрежението между електродите на светещата лампа е около 100 V. Ако обаче не е стартирала, цикълът отново се повтаря.
   По схемата на фиг. 2. /т. 2.2/ би трябвало винаги единия стартер да изпревари другия и съответно лампата му да стартира. Веднъж светнала, тя ще "изпразни" дросела и вече няма какво да формира високо напрежение, което да обуслави втори тлеещ разряд в другия стартер и най- вече напрежение, което да нагрее отново недонагретите електроди на втората лампа. Съответно тя няма да стартира, докато напрежението се отдава върху светещата лампа. Дори и да успеят по някакъв начин да стартират и двете лампи, винаги едната ще е с малко по-различна "проводимост" на газа в нея и съответно токът ще се стреми да протича през нея. Освен ако този висок ток не увеличава и вътрешното съпротивление на лампата /газа/, стига да може да се говори за такова. Другата лампа би трябвало да остане с много ниско напрежение и да загасне.
   Затова си мисля, че тази паралелна схема наистина работи като вариант с основна и резервна лампа. Интересно би било да споделят мнение и други колеги с опит по електротехника. 

   Р. S. Сега видях, че принципът на работа е описан в препратката на Вили, сори  :-[. Дълъг пост се получи, но няма да трия моето описание, поне да остане за форума.


Violeta

Съжалявам, че малко късно се включвам.
Всичко, което е казал Жоро е така, разбира се. За да е действаща схемата се ползват по-различни стартери, кондензаторът в случая няма отношение. Стартерът, който е необходим, е ето такъв: http://www.ryness.co.uk/ProductDetails.aspx?ProductID=2247 Показвам го само за да се види как изглежда, в момента нямам време да ровя за технически параметри. Той е на по-ниско напрежение, отколкото S10. При нас се изработват отдавна лампи по тази схема, продават се и няма проблеми. Подчертавам, че това се отнася само за малките лампи - 15 и 18W.
Сори, друг път по-подробно :-(
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

     По принцип избягвам такива дуо-изпълнения с електромагнитни дросели. Но наистина стартерът, който Виолета показва, би трябвало да стартира маломощни лампи в паралелно свързване. По- нататък вече би трябвало да има думата дросела. Не съм пробвал такова изпълнение. Но при последователно свързване на лампи с такъв стартер няма проблеми- опит от няколкократни изпълнения. С обикновен стартер едната лампа или не стартира нормално, или след време обикновено започват проблеми.

valevbg

Тая моята крушка стана историческа аз пробвах със стари стартери ама като казвате ще взема от тези на филипс ама маи беше подобре да си сложа още един дросел и да не се занимавам повече със схеми.
Дадоха ми и тази схема http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=29545 ама и тя не тръгва тръгва ако цъквам с един проводник до диагонал на двете крушки и тогава захапват да светят.
И така да ви питам няма да е проблем ако ватовете на дросела са повече от тези на пурата нали?
*DRINK*

miTko

Това, което пише Вили е точно така! Преди няколко години реших да сменям лампите на тяло 2х18 вт с нови за първи път. Но нали съм си учен, реших и стартерите да сменя, щото нали знаете че с износване на лампите и дроселите, VA характеристиките им се кръстосват и започва лудо мигане и щракане. Та реших да взема превантивни мерки и купих 2 стартера май бяха за 4-80 вт. Завинтвам ги и не палят! Рових, четох, питах и стигнах до същата информация!  ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

islander

valevbg, купи си един електронен баласт на Вито за 2*18 вата Т8 лампи и забрави за дроселите. Ще ти струва по-малко от 10 лв. и е безшумен. При късмет ще ти устиска наколко години безпроблемно.

valevbg

Цитат на: islander - 18.05.2007 13:56
valevbg, купи си един електронен баласт на Вито за 2*18 вата Т8 лампи и забрави за дроселите. Ще ти струва по-малко от 10 лв. и е безшумен. При късмет ще ти устиска наколко години безпроблемно.
Май на там отиват работите. *DRINK*

islander

С дросел и стартер много неприятно бръмчене се получава, а и ефективността е по-малка... *DRINK*

Similar topics (5)

54160

Започната от Марти2000


Публикации: 2
Прегледи: 2489

7252

Публикации: 4
Прегледи: 4158

4683

Публикации: 6
Прегледи: 4074

41037

Публикации: 0
Прегледи: 2852

27668

Публикации: 17
Прегледи: 17949