• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

За Много Много Начинаещи

Започната от Diya, 24.11.2014 20:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Diya

Здравейте, от няколко месеца чета и разгледжам този прекрасен сайт и най - накрая се престраших да си купя аквариумче и да започна да си гледма рибки :)

Доста прочетох, питах и разпитах консултанти в различни Зоо Магазини и установих че най - добре за мен е да не се хвърлям в тъмното на големи аквариуми и си взех едно 22л. аквариумче, помпичка с филтър (гъбичка)и термометър. Купих си и камъчета, които съм разположила (първо ги измих добре с вода няколко пъти)
В момента съм напълнила аквариумчето с вода и съм пуснала помпата да работи. Все още нямам нагревател, но скоро и това ще купя. След това растения и накрая рибки.
За растения съм се спряла на растения в задната част: сингапурски мъх, в средната част - може би анубиас, в предната част - микросорум

За рибки ми е трудно да преценя, тъй като повечето се нуждаят от по големи аквариуми. Много ми харесва розовото данио, но не знам дали ще се чувства добре в 22л :/

Ще се радвам да се включите с препоръки за начинаещи, защото не искам да си уморя рибките :) Също така преди да пусна каквото и да е живо нещо трябва да направя тестове на водата. Ето тази част с тестовете не ми е ясна. За жалост не разполагам с голям бюджет и идея си нямам, дали ще мога да мина без препарати и тестове.

hunter

Здравей, зарежи тези тестове само ще се сбъркаш. Много малка аква по добре си вземи бета. Растенията които избираш стават но без микрозорума, той става голям. Може мъхове и anubias nana или anubias nana petite Но не бързай с рибите остави няколко седмици да се завърти цикъла.

asito

22л е по-трудно за начало от 220л :) Не знам какви са камъчетата,но трябва да сложиш грунд.Пълниш,слагаш растенията,една щипка суха храна за риби.Темперираш водата на 24градуса-за целта си купуваш нагревател.Чакаш един месец.Купуваш 7-8 микроразбора галакси или ембер тетри и си готова.Може и 5 гупи ендлер.Ако чакаш месец,не ти трябват препарати.Като купуваш растенията или нагревателя може да помолиш да ти дадат в едно шише малко мътилка от дъното и го изливаш в аквариума ти.
Микрозорума го слагаш в задната част,анубиас нана-та в средната,мъха го прикрепяш към корен или камък,или с решетка на задното стъкло,ако това си имала предвид,че го слагаш в задната част.

hunter

Добре е за по-бързо зацикляне да се вземе мътилка да но аз лично бих заложил на сигурно. Или бих взел от познат който знам, че се е грижил или бих си изчакал зациклянето. Иначе мога да си нахакам такива хубави "екстри" Като гледам поне при нас како има в магазините.

Diya

Много благодаря за бързите отзиви. Качвам и снимка, за да видите за какво иде реч :)
Няма да бързам, по - добре е да се изчака, радвам се, че мога да мина и без препаратите. Определено залагам на мъховете и анубиаси. Грунд предполагам ще взема заедно с нагревателя тези дни и растенията.

Първоначално миък  предлагаха и ме убеждаваха да си взема мини аквариумче за бета, то е малко по - голямо от кутия за крушки  :-D и не мисля, че изобщо нещо ще се чувства добре вътре. Иначе Растенията и грунда ще купя от специализиран магазин за акваристика, за мътилка не знам да рискувам или не, тъй като ме объркахте  :-P

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2F5a5jg11rv%2F20141124_203202.jpg&hash=6ccb06f8f0542b2c4a87abad70ac0948d88a80a0

Caxapa

Ще се наложи да изпразниш акариума  за да можеш безпроблемно да се повдигне и да се сложи под него подложка от фибран, стиропор или друг подобен материал. Иначе рискуваш да намериш една локва на пода , счупен аквариум , надут паркет и умрели рибки.

Diya

Аквариума е върху дебела покривка, сгъната на няколко, върху масичка

hunter

Ами то грунда е тези камъчета които ти вече имаш. Или с други думи грунд е почвата в която засяваш растенията. За мътилката ти си реши, но ако имаш човек на който да се довериш вземи ако не не знам. Може да минеш и със 6мм депрон не е скъп вместо фибран който е по масивен. Но както е писал Сахара, редно е и за по сигурно да има подложка под аквариума. Между другото първия си 20л. аквариум го държах върху една хавлиена кърпа отрязана по размер на дъното. Фона го направи едноцветен по добре ще е. Така с тези цветя малко се размива картинката. Особено като сложиш и растения ще стане кофти.

yasenst

На твоето ниво съм - абсолютно начинаещ, но да споделя :-) Ако толкова държиш на тестове, има варянт да ги направят в магазин, просто трябва да занесеш малко вода.  А относно рибките, Микроразбора Галакси са нещо уникално, за тях ти е споменал asito. Общо взето, той ме насочи към тези уникални рибки, за което съм му много благодарен. Но нека опитните кажат за този обем. Успех!

shnufito

Това е 20л. ,и до момента не съм имал проблеми с него:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Frj8fp7p81%2FIMAG0542.jpg&hash=15019e8471a441f238f03f505b9291e917a62498

Caxapa

Цитат на: Diya - 24.11.2014 21:19
Аквариума е върху дебела покривка, сгъната на няколко, върху масичка
Аз само казах. А ппоследствията са си за теб.

Diya

В офиса има аквариум, може да взема мътилка от там малко, добре се грижат за рибоците. Иначе, казвате данио НЕ в такъв малък литраж? Галаксито също е много красиво, пропусах да отбележа, че трябва и лампа да взема, но да не е силна, нали така :)


ПС. Аквариумчето ти е супер красиво


Определено ще заменя покривката с нещо по стабилно, Сахара. Много благодаря за бързите съвети на всички :)

hunter

Не бързайте с тези тестове според мен. Аз лично тестове правя много рядко. Като начинаещ не съм правил с години, тук преди година си взех от чисто любопитство да видя какво е. Ами направих веднъж дваж и това е седят си в шкафа. За сега според мен пари за тестове са излишни. Иска нагревател и то с термо регулатор да го купи.

Diya

Гледам аз грунда и си мисля, че трябва да купя още, тъй като това количество в момента ми се струва крайно недостатъчно, едва покрива дъното...

hunter

Една 11 вата лампа ти стига с растенията които ще имаш и литража на аквариума. Може обикновена лампа тип жерав със енергоспестяваща крушка 6500келвина. Да купи още и да знаеш анубиас се закрепва за камъни или корени. Може и да се сади както аз правя но само корените в грунда ризомата да е открита над него.

asito

Колегата е прав за мътилката-рисково е.Но щом можеш да вземеш от офиса,направи го.Тестове не ти трябват.Е,ако е 1-2лв,занеси малко вода да ти тестват в някой магазин за риби.
Опитните няма какво да казват-пусни си галаксита,ако ти харесват.От много време ги гледам и ти пиша,че може.Може и данио чопрай,данио еритромикрон,ако намериш.Все красиви и дребни рибки.И различни :) По-трудно се намират обаче.

hunter

Цитат на: asito - 24.11.2014 21:37
Колегата е прав за мътилката-рисково е.Но щом можеш да вземеш от офиса,направи го.Тестове не ти трябват.Е,ако е 1-2лв,занеси малко вода да ти тестват в някой магазин за риби.
Опитните няма какво да казват-пусни си галаксита,ако ти харесват.От много време ги гледам и ти пиша,че може.Може и данио чопрай,данио еритромикрон,ако намериш.Все красиви и дребни рибки.И различни :) По-трудно се намират обаче.
+1 Но рибите след 3-4 седмици през това време само машинка за въздух да има кислород за полезните бактерии да преработват и да се размножават. Да се стабилизира аквариума и тогава риби за да няма болести.

Diya

Чета в книжката: за сингапурски мъх е нужна температура около 22-30С и много слабо осветление същото пише и за Анубиаса. Микрорасборчетата са големи сладури. Тази събота ще отида до един специализиран магазин за Акваристика, там може да има по - голям избор от дребосъци :). За сомче не попитах... :)

Да, риби не възнамерявам да пускам скоро. В Зоо магазина, от който взех аквата, се опитаха да ме убедят, че още утре мога да сложа риби  *MODERATOR*

slayerp5


Diya

Квартален... в Дружба

asito

Ми не ходи в него повече.Мога да ти препоръчам Аквасвят и Аквадизайн.От там ще вземеш здрави риби.Ама адресите от софиянци,че аз съм от Варна.Но заради хобито използвах възможност и обиколих рибните магазини в София един ден :)

slayerp5

Слушай колегите какво ти казват и всичко ще е ок, и най-добре направи така както ти е казал колегата Сахара и сложи подложка от стиропор под аквариума.

Diya

Аквата нямаше как да я мъкна в градския транспорт. Рибките и растенията ще са си от специализиран магазин. :)
Тази събота отивам за растения и нагревател. (може и по-рано) Ще следвам всички указания :)

Публикациите са слети: 24.11.2014г 22:10ч

Аквариум - празен :) Утре ще намеря подложка, както каза Сахара

shnufito

За сомчетата-коридарас(пигмей),супер подвижни и атрактивни рибоци.

asito

С пигмеите изчакай поне 3 месеца.да понатрупаш опит леко.Или въобще не взимай.Щото по-кекава риба не съм имал.Всички риби ок,а тези едно по едно намаляват.Други колеги и те имат същия горчив опит.

hunter

Стъпките по ред на номерата:
1- слагаш подложка
2- купуваш нагревател с термо регулатор и осветление с крушка или пура 6500к
3- поставяш грунда и нареждаш евентуални камъни за декорация
4- поставяш термометър нагревател и слагаш машинка за въздух след това лампата
5- наливаш водата и чакаш да достигне градусите на които си настроила нагревателя (аз винаги поддържам 24-27г.)
6- докато чакаш водата да достигне температура може да вземеш рибарска корда и да превържеш анубиаса за някой камък както и мъхът.
7- прочети за смените на вода, риби след поне 2 седмици.
От мен е това Успех в хобито.

yasenst

Цитат на: asito - 24.11.2014 21:37
Колегата е прав за мътилката-рисково е.Но щом можеш да вземеш от офиса,направи го.Тестове не ти трябват.Е,ако е 1-2лв,занеси малко вода да ти тестват в някой магазин за риби.
Опитните няма какво да казват-пусни си галаксита,ако ти харесват.От много време ги гледам и ти пиша,че може.Може и данио чопрай,данио еритромикрон,ако намериш.Все красиви и дребни рибки.И различни :) По-трудно се намират обаче.
За опитните, имах впредвид и теб, особено когато става въпрос за галаксита.

А за хубави магазини има един в Младост на Аквариумбг, доста хубаво магазинче и ако си в дружба ти е горе долу близо.

Ivan_S

Я да добавя още нещо за по-бързото зацикляне на аквариума. Колега, щом имаш достъп до работещ аквариум, можеш в някакъв съд с вода от него да изплакнеш някоя от гъбите или друга медия от филтъра му. После тази вода я изливаш в твоя аквариум. Няколко такива процедури, мисля че ще помогнат. Идеята е да направиш малко трансфер на нитрифициращи бактерии. Предлагам го това, защото преди година и половина, когато стартирах едно 35 л., няколко пъти прах гъбите от филтъра на големия ми аквариум. Отделно при смяната на вода, половината долята беше от работещия и т.н. За 10 дни имах завъртян цикъл, потвърден с тестове (аз си ползвам такива, 2-3 пъти в месеца, така ми е по-спокойно) ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Diya

Купих подложка, нагревател, лампа, още грунд в момента чакам водата да достигне 26-27С
Взех и растения - мъх и кабомба. Послушах ви и ходих до специализиран магазин за акваристика то ЛТУ (както ми обяснихте до Фантастико) Супер мили хора! Много съм доволна бяха готови да ми сипят вода от техни аквариуми, но аз нямаше къде да я мъкна :) . Чакам да направи нужните градуси, слагам растенията и 5 капки от течната тор на Сера.
Много съм щастлива! Гледам си го празен и му се радвам  :-D

VDO

Кабомбата я пиши бегала,ще се скапе много бързо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Diya

Исках да взема Анубиас, но ми казаха, че мога и Кабомба и в крайна сметка се спрях на нея

asito

Не е за твоя аквариум кабомбата

hunter

Не бързай с торенето веднъж защото растенията ти няма да го изискват към момента. И второ за да не ти тръгнат от рано водораслите. Поизчакай малко натрупай стаж изясни си някой неща и тогава тори. С тези растения няма да имаш нужда от тор те рибите ще се грижат за това  :-D

Diya

Добро утро, мили хора! Водата в аквариумчето стана леко мътна - в магазина ми казаха, че така трябва да стане,  щяла сама да се избистри да не сменям нищо

hunter

Цитат на: Diya - 26.11.2014 08:45
Добро утро, мили хора! Водата в аквариумчето стана леко мътна - в магазина ми казаха, че така трябва да стане,  щяла сама да се избистри да не сменям нищо
А със какъв филтър си?

Diya

Вътрешен филтър гъба с камъче и вакуум гумичка за закрепване за стената на аквариума. Размер в момента не мога да кажа, но ми го дадоха, според литража на аквариумчето

hunter

Цитат на: Diya - 26.11.2014 09:13
Вътрешен филтър гъба с камъче и вакуум гумичка за закрепване за стената на аквариума. Размер в момента не мога да кажа, но ми го дадоха, според литража на аквариумчето
Нещо не схванах. Под филтър гъба с камъче аз разбирам от най старите които са с машинка за въздух. Такъв ли е?

venitos

Цитат на: hunter - 26.11.2014 09:43
Нещо не схванах. Под филтър гъба с камъче аз разбирам от най старите които са с машинка за въздух. Такъв ли е?

hunter, на снимката, която е публикувала се вижда.

Diya, прочети това ще ти е от полза : http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/re-startirane-na-sladkovoden-akvarium/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

Diya

hunter, да

venitos, благодаря!

hunter

Не знам дали аквариума ти е с капак но ако не е по добре си вземи окачваем филтър
Или от тези китайските по 9лв вътрешните но които имат и маркуч за въздух. Просто вършат повече работа в сравнение със гъбата и машинката.

Diya

04.12.2014 23:53 #40 Last Edit: 05.12.2014 00:04 by Caxapa
Здравейте, за последно писах тук отдавна! Все още не бързам да вкарвам рибки, преди 3-4 дена си купих коренче, което се оказа, че е големичко и не седи добре в аквата аквариума и го махнах. Планирам тази събота или неделя да отида на аква шопинг, ще търся малко коренче или някакви укрития за рибките. Поддържам  температура от 25.5 - 26С растенията, мисля, че се  чувстват добре, днес забелязах, охлювче, наместило се е на едно от стъблата на Кабомбата, не знам как се е появило.. може би още с мъха

Caxapa

Та какъв е въпроа  не разбрах или просто ни съобщаваш какви са ти плановете за уйкенда?  :popcorn: