• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 22:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За Много Много Начинаещи

Започната от Diya, 24.11.2014 20:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Diya

Здравейте, от няколко месеца чета и разгледжам този прекрасен сайт и най - накрая се престраших да си купя аквариумче и да започна да си гледма рибки :)

Доста прочетох, питах и разпитах консултанти в различни Зоо Магазини и установих че най - добре за мен е да не се хвърлям в тъмното на големи аквариуми и си взех едно 22л. аквариумче, помпичка с филтър (гъбичка)и термометър. Купих си и камъчета, които съм разположила (първо ги измих добре с вода няколко пъти)
В момента съм напълнила аквариумчето с вода и съм пуснала помпата да работи. Все още нямам нагревател, но скоро и това ще купя. След това растения и накрая рибки.
За растения съм се спряла на растения в задната част: сингапурски мъх, в средната част - може би анубиас, в предната част - микросорум

За рибки ми е трудно да преценя, тъй като повечето се нуждаят от по големи аквариуми. Много ми харесва розовото данио, но не знам дали ще се чувства добре в 22л :/

Ще се радвам да се включите с препоръки за начинаещи, защото не искам да си уморя рибките :) Също така преди да пусна каквото и да е живо нещо трябва да направя тестове на водата. Ето тази част с тестовете не ми е ясна. За жалост не разполагам с голям бюджет и идея си нямам, дали ще мога да мина без препарати и тестове.

hunter

Здравей, зарежи тези тестове само ще се сбъркаш. Много малка аква по добре си вземи бета. Растенията които избираш стават но без микрозорума, той става голям. Може мъхове и anubias nana или anubias nana petite Но не бързай с рибите остави няколко седмици да се завърти цикъла.

asito

22л е по-трудно за начало от 220л :) Не знам какви са камъчетата,но трябва да сложиш грунд.Пълниш,слагаш растенията,една щипка суха храна за риби.Темперираш водата на 24градуса-за целта си купуваш нагревател.Чакаш един месец.Купуваш 7-8 микроразбора галакси или ембер тетри и си готова.Може и 5 гупи ендлер.Ако чакаш месец,не ти трябват препарати.Като купуваш растенията или нагревателя може да помолиш да ти дадат в едно шише малко мътилка от дъното и го изливаш в аквариума ти.
Микрозорума го слагаш в задната част,анубиас нана-та в средната,мъха го прикрепяш към корен или камък,или с решетка на задното стъкло,ако това си имала предвид,че го слагаш в задната част.

hunter

Добре е за по-бързо зацикляне да се вземе мътилка да но аз лично бих заложил на сигурно. Или бих взел от познат който знам, че се е грижил или бих си изчакал зациклянето. Иначе мога да си нахакам такива хубави "екстри" Като гледам поне при нас како има в магазините.

Diya

Много благодаря за бързите отзиви. Качвам и снимка, за да видите за какво иде реч :)
Няма да бързам, по - добре е да се изчака, радвам се, че мога да мина и без препаратите. Определено залагам на мъховете и анубиаси. Грунд предполагам ще взема заедно с нагревателя тези дни и растенията.

Първоначално миък  предлагаха и ме убеждаваха да си взема мини аквариумче за бета, то е малко по - голямо от кутия за крушки  :-D и не мисля, че изобщо нещо ще се чувства добре вътре. Иначе Растенията и грунда ще купя от специализиран магазин за акваристика, за мътилка не знам да рискувам или не, тъй като ме объркахте  :-P

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2F5a5jg11rv%2F20141124_203202.jpg&hash=6ccb06f8f0542b2c4a87abad70ac0948d88a80a0

Caxapa

Ще се наложи да изпразниш акариума  за да можеш безпроблемно да се повдигне и да се сложи под него подложка от фибран, стиропор или друг подобен материал. Иначе рискуваш да намериш една локва на пода , счупен аквариум , надут паркет и умрели рибки.

Diya

Аквариума е върху дебела покривка, сгъната на няколко, върху масичка

hunter

Ами то грунда е тези камъчета които ти вече имаш. Или с други думи грунд е почвата в която засяваш растенията. За мътилката ти си реши, но ако имаш човек на който да се довериш вземи ако не не знам. Може да минеш и със 6мм депрон не е скъп вместо фибран който е по масивен. Но както е писал Сахара, редно е и за по сигурно да има подложка под аквариума. Между другото първия си 20л. аквариум го държах върху една хавлиена кърпа отрязана по размер на дъното. Фона го направи едноцветен по добре ще е. Така с тези цветя малко се размива картинката. Особено като сложиш и растения ще стане кофти.

yasenst

На твоето ниво съм - абсолютно начинаещ, но да споделя :-) Ако толкова държиш на тестове, има варянт да ги направят в магазин, просто трябва да занесеш малко вода.  А относно рибките, Микроразбора Галакси са нещо уникално, за тях ти е споменал asito. Общо взето, той ме насочи към тези уникални рибки, за което съм му много благодарен. Но нека опитните кажат за този обем. Успех!

shnufito

Това е 20л. ,и до момента не съм имал проблеми с него:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Frj8fp7p81%2FIMAG0542.jpg&hash=15019e8471a441f238f03f505b9291e917a62498

Caxapa

Цитат на: Diya - 24.11.2014 21:19
Аквариума е върху дебела покривка, сгъната на няколко, върху масичка
Аз само казах. А ппоследствията са си за теб.

Diya

В офиса има аквариум, може да взема мътилка от там малко, добре се грижат за рибоците. Иначе, казвате данио НЕ в такъв малък литраж? Галаксито също е много красиво, пропусах да отбележа, че трябва и лампа да взема, но да не е силна, нали така :)


ПС. Аквариумчето ти е супер красиво


Определено ще заменя покривката с нещо по стабилно, Сахара. Много благодаря за бързите съвети на всички :)

hunter

Не бързайте с тези тестове според мен. Аз лично тестове правя много рядко. Като начинаещ не съм правил с години, тук преди година си взех от чисто любопитство да видя какво е. Ами направих веднъж дваж и това е седят си в шкафа. За сега според мен пари за тестове са излишни. Иска нагревател и то с термо регулатор да го купи.

Diya

Гледам аз грунда и си мисля, че трябва да купя още, тъй като това количество в момента ми се струва крайно недостатъчно, едва покрива дъното...

hunter

Една 11 вата лампа ти стига с растенията които ще имаш и литража на аквариума. Може обикновена лампа тип жерав със енергоспестяваща крушка 6500келвина. Да купи още и да знаеш анубиас се закрепва за камъни или корени. Може и да се сади както аз правя но само корените в грунда ризомата да е открита над него.