• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съжителство на Рамирези с други рибки в малък аквариум

Започната от hishten_krokodil, 20.02.2017 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hishten_krokodil

Здравейте :)
Преди 10 дни стартирах 65 литрово аквариумче (водата е чисто 56-58 литра). Сложих и стартиращи бактерии.
Аквариумът е много залесен с бързорастящи растения (над 40 стебла Роголистник, Сесифлора, Егерия, Лудвигия, Мирофилум) и бавнорастящи Анубиас и Микрозорум.
Филтърът ми е 400 литра/час и е с гъба и контейнерче със Сера Сипоракс.

И към въпросите:
-Мисля да гледам двойка Рамирези и 5 малки Коридораси. Окей ли са за тези литри? Ще пренатоваря ли аквариума, ако добавя няколко (5-6) малки рибки, например тетри вътре? И какво да бъдат? Орнатусите ми харесват например.
- Разбрах, че трябва да ги пускам поетапно. Кога да пусна първите- на 25тия ден (пуснах бактерии, имам бързорастящи растения и уж най-читавата медия)? И кои да са първите?
- Филтърът ми в момента е с флейта, която само създава течение. За да сложа приставката, която вкарва въздух трябва да махна флейтата и въздухът ще е от една точка. Третин вариант е да настроя потока от флейтата така, че да прави 2-3 сантиметрова вълничка на повърхноатта, при която падайки водата вкарва малки балончета кислород. Кой е най-добрият вариант за растенията и рибите ми?

Благодаря :)

user951260

Ако наистина изчакаш 25 дни, аз на твое място бих пуснал 5-те коридораса. След още 1-2 седмици Рамирезите и пак след толкова нещо друго. Не би трябвало да имаш проблеми с тези риби.

hishten_krokodil

Благодаря  :-)
Аз попрочетох доста теми за Рамирезитата и май се разубедих за тях. Навсякъде пишат колко са кекави и капризни към параметрите на водата, как минимални промени в тях водят до внезапно умиране, как обикновено живят по 4-5 месеца в новия си дом и колко трудно се адаптират. Вашите наблюдения такива ли са?

Насочих се към Рамирезито като открояваща се риба, която може да живее сама или по двойки в малък аквариум. Отхвърлени варианти бяха:
- Рамирези - пасва на обема, но е капризно
- Колиза - още по-капризна, с проблем в чипа и неизбежно умираща за няколко месеца
- Трихогастери - много големи
- Крибензиси - гледал и развъждал съм такива в подобен аквариум (70 литра с 55х30 дъно), но тероризираха останалите риби.
Май с това се изчерпват не стадните риби, които мога да отглеждам заедно с растения в подобен аквариум. Имате ли други идеи?

Все повече клоня към вариант да гледам само Джулита с 8-10 Орнатуса и да ми е мирна главата  :-)

user951260

За Рамирезите така пишат - да, уж са кекави, но не съм имал и не знам дали е така.

Бих се замислил на твое място и за 5-6 женски бети. Също са атрактивни. Ако са сестри не би трябвало да има никакъв проблем. Аз съм събирал и на различни възрасти и пак не е имало проблеми. Понякога на някоя може да й прищрака нещо и стане меле, но при мен не се е случвало, само легенди съм чувал. :D

Друг вариант са кардиналите.

Similar topics (5)

24716

Публикации: 1
Прегледи: 2234

54992

Започната от pla.stenik


Публикации: 4
Прегледи: 2522

4956

Публикации: 5
Прегледи: 3889

53600

Публикации: 28
Прегледи: 11903