• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 15:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Прозрачни гупи - болест

Започната от 6mudla, 23.01.2018 13:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

6mudla

Здравейте, никъде не можах да намеря подобен проблем, та реших да попитам тук. "Наследихме" един аквариум, 24л, за който никой не се грижеше. Имаше около 7 големи гупи и един сом. Вътре в аквариума тиня, която от месеци, можеби години не е била почиствана, пълно с растения и паднали неработещи уреди (за аквариума) във водата. Преди около 10 дена го изчистихме основно, купихме нов чъкъл, словихме няколко растения, филтърче, нагревател и лампа. В аквариума стана много по-просторно и докупихме 10 неонки. Една обаче беше малко болна. Отделяше се от другите, често отваряше устата и плуваше много бавно само по дъното. Постепенно стана и много по-черна. Нямаше ниякакви бели петна по нея, само по-черна. Искахме да я изолираме, но тогава проплуваше страшно бързо, криеше се във растенията, такаче не успяхме да я извадим. Почнахме да слагаме във водата SeaChem Stability. Не успяхме да спасим рибката, след 2 дена изведнъж умря още една - но без предишните признаци. После нещата изглеждаха ок, на гупите нищо им нямаше. Вчера сутринта обаче забелязах че мъжките са с 2 по-малко, и останалите 3 мъжки бяха по-малки, и плавниците им станаха абсолютно прозрачни (преди бяха красиви червени). Единия мъжки корена на опашката му беше станал черен, но самата опашка пак прозрачна. Плуваха така, че като че ли опашките си ги влачат зад себе си - понадолу. Днес вече не ги намерихме болните риби. Предполагам че сома ги е почистил. От какво може да са се разболяли? паразити? бактерии? смяна ph на водата? или нещо друго? Не успях да намеря подобни симптоми за някоя болест.

nicco

Сринали сте азотния цикъл като сте сменили грунда в който има полезни бактерии.Аквариумчето не е стабилизирано и затова умират рибките.Поне месец не купувайте нови и прочетете как се стартира аквариум  :-)
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Lightning_boy

То, изобщо азотен цикъл след основното почистване е нямало. Аз скоро си сменях грунда в единият аквариум .. 70 кила грунд го смених за де седмици, но по определен начин, нямам умрели риби стана 3-та седмица.
Високо съдържание на амоняк и амонии, това е довело до тези отклонения в рибите. Сомовете по принцип са корави риби и мрат трудно, затова ви се струва, че сома е окей, но и той не е. Просто е по-издръжлив.
Съвета ми е да се стабилизира системата и тогава да пристъпите към добавяне на риби. ... бавно.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

6mudla

Багодаря за отговорите!

Similar topics (5)

9952

Публикации: 22
Прегледи: 27657

4410

Публикации: 4
Прегледи: 10040

57228

Започната от I am me


Публикации: 3
Прегледи: 2725

53816

Започната от marmota12


Публикации: 2
Прегледи: 1940