• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 11:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане на Костур и Слънчевка

Започната от denzel, 25.03.2007 18:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


RazorJack

тва ми мяза на едно дето му викахме часовник и доста често се хващаше в язовира (копринка) бая хищна риба си беше

kamos

Denzel Благодаря тези теми ги бях изтървал.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

MoOnCe®

да питам за рибката ако си наловя...понеже мн ме кефят дали трябва да махна рибите си които са сега във аквариума - (2 колизи,4 сини неона(не малки) 1 боция 1 калихт и 2 лепещи сомчета) мисля 4е ще имат проблеми само със неоните ? или ако царичките са по малки..... не знам нищо така че ми пишете за тях..попрочетох доста работи..но който знае полезна информация за тях да пише :)

Хелера-91

Според мен нее правилно та слагаш такиви риби при декоративните. По добре си налови и ги сложи в отделен аквариум. Може да са носители на болести.
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

denzel

май не си прочел всичко ! напиши в търсачката ''слънчева'' и чети,много е изписано.
целта ти е безсмислена според мен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

MoOnCe®

да и аз така си мислех за болестите ама не ми се занимава с 2 аквариума..... то па няма къде да дам мойте риби па не искам да ги подарявам или хвърлям дал съм 20 лева  :-D

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

CyM@N

От половин година отглеждам чифт слънчевки в аквариум. Първоначално съжителстваха с един лин и още една рибка с неопределен окончателно вид ( прилича на речен кефал). Улових ги с кепчето на риболовен излет около язовир Цонево, с цел стръв за нещо по едро. След това ми дожаля за тях, а и от няколко години все се каня да опитомя слънчевка в аквариум, и така се озоваха в аквариума ми. В момента размера им е около 7-8 см. и са на възраст около година и половина. Според литературата за тях са все още малчугани, защото съзряват полово едва на втората година. Наблюденията ми върху тях са че са доста мирни рибки, в смисъл че не закачат останалите в аквариума. Доста игриви са, постоянно обикалят от ляво на дясно и обратно. От около месец съжителстват с чифт хелери и чифт молинезии. До сега не са ги подгонили "като основно ястие". От както съм ги уловил ги храня с чернодробна храна. В началото им давах "белички" (червейчета за стръв), но те не успяваха бързо да уловят червейчето и то успяваше да се скрие в грунда. Затова им купих чернодробна храна, която се оказа доста апетитна за тях. Сега ги храня два пъти дневно - сутрин и вечер. За последните 2 месеца видимо са пораснали, особено едната (според мен е мъжка). Станаха по ярки , а след като им стоплих водата до 25C по-голямата започна да проявява териториалност спрямо другата. Повтарям че не закачат останалите рибки в аквариума. Хранят се заедно с другите и винаги са на линия за още храна, но се старая да не прекалявам с дажбите защото скоро ще удвоят размера си.

Та това е за моите слънчевки. Видях че темата е стара, но така или иначе липсва достатъчно информация за тях на български език, а тази която намерих от опит знам че не е съвсем достоверна, защото има поне 30 разновидности на слънчевката по света ( От които до сега съм виждал само една по българските водоеми - тази която е в аквариума ми) .

В заключение ще повторя параметрите на водата  при които отглеждам моите :
Температура : от 20С - 25С ( в момента са на 25С и са много активни)
Постоянна фитрация при което водата винаги е прозрачна.
Постоянна аерация.
Смяна на 10-20% от водата седмично.

Ядат чернодробна храна ! Повтарям го, защото нагоре четох много в което се твърди обратното. Явно зависи колко големи са рибките които сте внесли в аквариума.Моите бяха мъници 2-3 см.

Ако някои се интересува мога да кача и снимки :)

iek

Да, би било добре да качиш снимки, ако може и една фронтална на целия аквариум.

jamie

Слънчевката всъщност на доста места си се нарича слънчев костур (руснаци и американци така я наричат).
Имам 4 в аквариума - 1 мъжки и 3 женски. Бяха повече, но имаха гниене по перките и докато усетя - имах жертви.
Уловени са с въдица, хранят се отлично - използвам бял червей за стръв. Засега ги храня веднъж дневно, като давам около 2 червейчета на рибка (рибките с  с размер около 7см). Виждам че понякога едната успява да си вземе 3 червейчета поред - мъжката се научи да ги улавя още докато падат във водата преди да стигнат до дъното. Дали трябва да им давам повече храна?
Аквариума е малък - 60 литра. Има клонче, голям камък, 2 големи черупки (охлюв и мида) - всичко изброено е с размер на юмрук. Мидената черупка я използвам за маса за хранене, живото червейче не успява да изпълзи от нея и така вече нямам случаи на замърсяване с гнила храна. Грунта е ситен чакъл, растения нямам. Може би е правилно да добавя едър пясък и плаващи растения - без коренова система. Какво бихте препоръчали?
Аквариума има помпичка с камъче и дунапрен-гъбка, няма филтри. Сменям половината вода веднъж седмично - с престояла 1 седмица чешмяна. Рибките са енергични, мъжкия гони женските поред :)
Не вярвам обаче още да имат температура за размножаване, но за лятото трябва да измисля охлаждане на аквариума.

Ще сложа снимки когато направя такива. Започнах преди около 2 седмици, измрелите бяха в първите 4 дни. Освен че беше пренаселено и допуснах да загние храна (оттам и плесени) не се усетих да добавя препарат за обеззаразяване за 12 часа и да сменя водата (бяха с 15-тина литра вода от водоема).
Определено интересни рибки са! С характер!

jamie

Току-що забелязах че рибките са различни! Едните имат вертикални ивици (подобно на костура) в добавка към основната петниста окраска. Дали в България слънчевките са повече от един вид?
Струва ми се че мъжкият гони двете рибки, които са различни от него и четвъртата.

Raven

Аз сега си разширявам верандата на спалнята и ще я правя нещо като зимна градина с прозрачен покрив, та на стената имам идея да курдисам един аквариум, не много голям но ще е напълно лоу тек.
Няма да има осветление и филтрация а рибите ще са или слънчеви или костур, може и някой друг местен вид но по принцип съм  за вариант костури.

Растенията също ще са местни- валиснерия, елодея, роголистник...

Филтрация не предвиждам, но ако се наложи ще направя компромис, идеята е да направя "биотоп Бг" .
Поради тази причина ще пробвам с костур, слънчевата ми харесва повече но просто не е местен вид.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niki_o

Искам да споделя нещо.Преди половин година в желанието си да запаля едни приятели за хобито им подарих една колба(6л.) с малко пясък и един стрък криптокорина уендити браун.Дори им направих и осветление -едно диодно фенерче без батериите вързано директно на зарядно за телефон.До тук добре,но те поискаха и рибки-обясних им ,че това дори и е забранено със закон(гледането на риби в колба),но те не....Е и аз не,но след 2 седмици бяхме на едно езеро да пиинем и хапнем и след две бири(толкова ,аз карах) видяхме дребни рибки до брега.След три опита с наилонова торбичка успях да хвана едно малко костурче,не повече от 3 см.Те казаха ,че ще си го гледат и аз се съгласих с мнението,че след като го уморят за няколко дни ще мирясат или поне за следващите си опити ще си купят нещо истинско като аквариум де.Да ама не-в момента същата тази рибка вече 6 см. седи пред мене в същата колба-все още без филтрация  и неколкократно лепена колба(ами инциденти,все ще се спънат в кабела на осветлението и фенерчето ще падне( то е с магнит и е залепено за металния рафт над колбата) и спука колбата.Не си мислете ,че са изоставили рибето-казва се Минчо :-D,просто днес заминаха за 2 седмици за БГ.Сега аз се грижа за него-водата му се сменя всеки божи ден.Явно следващата стъпка от моя страна е като се върнат да им го върна с аквариум и филтрация-днес на битака нямаше за моя изненада,но имам две седмици.
Незнам как да ви го опиша това същество-имам три аквариума и поне 5 вида риби в момента,но никоя не е толкова(ако кажа социална незнам дали ще ме разберете правилно) дружелюбна.За тези дето имат деца им е ясна играта БОЦ(ти даваш пръстче и то дава пръстче) ,е то идва до стъклото като дадеш пръстче *JOKINGLY*.В момента на влизане в стаята и започва да се радва-дори и му е по-интересно да се занимава стебе от това ,че си му дал храна.Жена ми го оприличава на кучето ни(А тя не смята влечението ми към рибите за нормално)-като те види и почва да маха с опашка(буквално).Страшно мила рибка..... и явно безумно издръжлива само в началото го бях отписал заради ихтио,но то се пребори без някакво лечение *CRAZY* .Знам,че в условията в които се гледа са безумие и това няма да продължи,щом вече зависи от мене *NO*.Просто исках да споделя как едно рибе хванато на шега може да принуди мъж на 50(на толкова е моя приятел)заклет РИБАР да му сменя водата всеки ден в продължение на половин година и да му лови червей.

Публикациите са слети: 13.10.2014г 16:04ч

Ето и няколко снимки на колбата и как е лепена :whistle:
След това на последната е аквариумчето което му спретнах преди малко.А именно 40-25-25,25 литра.Грунд 5 кг. 2-4мм. и няколко едри камъка за някакъв скеип.Растения-въпросния криптокорин от колбата(и тои много издръжлиж излезе) и няколко стръка анубис нана.Филтрация окачваема на Акуа клиър и осветление 7 ватова енергоспестяваща.Помпата е от друг аквариум и е работеща,а водата е от големия ми аквариум.Сега само изчаквам температурата на водата да падне до стаина и ше го пусна да се радва :-D

Публикациите са слети: 13.10.2014 16:27

Нещо се обърка със снимките

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fes9f4dp2p%2FDSCI0100.jpg&hash=c1226c72aebbf39b6a4d6af3835fcca7727dfa64

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2F6kkclunyj%2FDSCI0101.jpg&hash=34d79bea08d957f11c9f76fcc69776bc31289438

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2F7wn0uv6eh%2FDSCI0102.jpg&hash=155cdcfcc88d403f17ee12542077c7e54b29d039

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fr769be91v%2FDSCI0103.jpg&hash=b64f6938956c0873cec9c2046f68fccf017f6cd0

Similar topics (1)

17923

Публикации: 73
Прегледи: 70792