• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Общи питания за стартиране на аквариум

Започната от kirilgolov, 17.11.2014 01:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kirilgolov

Здравейте.
Нов съм в акваристиката, но мисля, че имам достатъчното желание и амбиция да създам един хубав дом на бъдещите ми рибки.
Важно е да се отбележи, че досега изобщо не съм имал аквариум, но горе-долу знам за основните понятия и техниката, която е нужна.

Като за начало, чудя се колко голям аквариум да търся. В началото ми се искаше да не е много голям (15-25 литра), но осъзнавам, че няма да мога да отглеждам много рибки и бързо ще ми се прииска да си взема по-голям. Освен това, такъв малък аквариум би бил неподходящ, както разбирам от това което чета, за няколко неонки, тъй като са стаден вид и трябва да си взема повече. Затова засега се спирам на аквариум между 40 и 60л.

Въпреки, че знам нещо за рибите и за азотния цикъл, филтрация и т.н., знам много малко за растенията и отглеждането им. Въпросът ми е: кои са най-лесните за отглеждане видове и с какво ми препоръчвате да започна, като се има предвид и с какви риби искам да напълня аквариума (по принцип искам едно малко стадо неонки, но пък се замислям дали да не започна с гупи, а тогава да се прехвърля на неонките).

В последно време прочетох доста и, както казах, се спирам на аквариум от около 50 литра, вътрешен потопяем филтър и някакъв качествен нагревател, термометър... Остават само грундът, осветлението и растенията. За грунд - това би зависило и от растенията, но наистина не знам от къде ще намеря освен зоомагазините, тъй като живея в малък град без много разнообразие и избор... Осветление - все някак ще трябва да го мисля, ще зависи и от аквариума, но задължително трябва да го има де :D

Последното ми питане е относно тестовете за водата. Питането ми се отнася до това дали е задължително да закупувам от тези по-сложните на принципа на откапването, или просто са ми нужни лентички за потапяне? И нещо подобно http://bg-pet.com/Fish/Tests/test_multistick.htm  би ли ми свършило работа?

Надявам се да не стана много обемно, и се надявам да се откроява и това, за което питам, а не просто празните ми приказки :D Утре ще се разходя и до местните зоомагазини, защото, както казах, живея в малък град и дори не знам с какво ще мога да се сдобия и на какви цени.

п.п. Засега е добре, че наближава зимата, но през лятото как стои въпроса с охлаждането на аквариума, когато в стаята не работи климатик? Имам чувството, че охлаждането би се оказало по-сложно от нагряването на водата.

Благодаря ви предварително.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

skorpi_zoo

Аз ще си напиша вижданията за нещата,моите лични разсъждения!
Бих направил следното:
Аквариум с размери 40/40/40 см.,чист Куб. Тези аквариуми ми допадат най-много .
Грунд 3-5 мм. размер ,за декорация корени.
Растения 3-4 вида:Анубиаси,Криптокорини,Мъхове и някоя Водна папрат.
Тези растения нямат големи изисквания за осветление и торене,а тестовете за вода аз никога не съм ги ползвал.
Осветлението тип висящо или окачено придава по отворен вид на самия Аквариум.За тия растения може да ползваш диодна лента,не мога да ти кажа обаче колко(вата или метра да си вземеш).Има доста колеги ,които са спецове в това,дори може да си поръчаш на някой да ти измайстори капака с осветлението.
Общо взето това е.Аз си поръчвам всичко от раздела "Пазар" във Форума,защото и в Хасково няма избор.
Рибките също от форума.
Още нещо Гуглето помага много,за доста от въпросите ,които ще ти възникват и в бъдеще.
Успех в Хобито. *THUMBS UP*
Ако го хвана тоя Мърфи...

bunzip2

За препоръчване е по-голям аквариум. В малки аквариуми, трудно се поддържат стабилни параметри на водата. Грешно е мнението, че за хора с малко опит, е подходящ малък аквариум. Аз мисля, че е точно обратното. Големия обем ти дава повече място за грешки.
Може да започнеш и с неони. Личното ми мнение е, че не са някакви капризни риби за отглеждане, даже напротив.

Растенията, колегата в предния пост ти е изброил подходящи растения. Бих добавил и бързо растящи, които са препоръчителни за новостартиран аквариум - такива подходящи за твоя случай са: роголистник, егерия (елодея) денса. Може да пробваш и валиснерия.

Осветлението може да си го направиш сам. Луминисцентни или енергоспестяващи крушки... варианти има всякакви. Има готови тела, които са за закрепване на аквариума.
Грунда - кварцов или речен пясък, с размер на фракция 3-5 мм. (това е стандарт общо взето).

Дрогото ти е ясно - филтър, нагревател, термометър... както си му е реда. Вътрешния филтър, гледай да е около 10-тина пъти обема на аквариума, за да имаш достатъчна филтрация.

И да - лятото проблема с охлаждането го има. Ама ти стигни до лятото, тогава ще се коментира това, ако имаш такива проблеми. Има решения :)

kirilgolov

Благодаря ви много за препоръките.
Днес бях до два от трите зоомагазина, като там просто ме загубиха като клиент само като чух цените на аквариумите - над 1,20лв. за литър от стъкло 4мм.
Наистина ще се насоча да пазарувам оттук.
Вярно, че за диодно осветление не се бях сетил, него бих могъл да си го измайсторя и сам.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

skorpi_zoo

Ако го хвана тоя Мърфи...

Ivan_S

Цитат на: kirilgolov - 17.11.2014 01:43
п.п. Засега е добре, че наближава зимата, но през лятото как стои въпроса с охлаждането на аквариума, когато в стаята не работи климатик? Имам чувството, че охлаждането би се оказало по-сложно от нагряването на водата.

Мен, пък, повече ме притеснява зимата  :-D. Я си представи, че нещо се прецака нагревателя и ти отсъстваш за няколко дни ... Лятото толкова не ме притеснява, защото отварям капака на аквариума и единственото, което се случва е яко изпарение на вода. Иначе обикновено ползвам вентилатор от захранване на компютър. За 3-4 часа работа сваля температурата на водата с 1-1.5 градуса. По темата има доста писано във форума :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

micka

Цитат на: kirilgolov - 17.11.2014 11:26
Днес бях до два от трите зоомагазина

А от къде си колега?

kirilgolov

Ами аз съм от Сандански, където не знам да има повече от три зоомагазина. В два от тях изобщо не се занимават с аквариуми и рибки, това правят само на едно място, където не предлагат аквариуми по-големи от 20л и на цени от 1,20лв./л от 4мм стъкло. Да не говорим и че нямат достатъчно разнообразие и от видове риби.

Избрах да си поръчам аквариум по поръчка от една от обявите във форума (ако обаче изобщо ми вдигнат телефона  :duvar: ), като мисля да е с размери 60x30x30 от 5мм стъкло (54л) или 60x30x35 от 6мм стъкло (63л). След като уредя това, имам готовност и да поръчам филтър на AquaEl 700 l/h, нагревател JAGER 50W, обикновен термометър и 12-15кг грунд 3-5мм.

За осветлението е почти сигурно, че ще бъде 2x18W, а растения си избрах следните от един колега от форума:
явански мъх, криптокорина, егерия (елодея) денса, валиснерия, анубиас (чудя се между anubias barteri var barteri, anubias barteri var nana и anubias angustifolia).

Рибите ще бъдат 10-12 неона, предстои да реша дали обикновени(медни) или червени, без нищо друго освен тях засега. Декорация - корени.

Общо взето е това, очаквам само да уредя аквариума и поръчвам всичко останало без рибите, и тогава чакането започва...
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

stefan_doc

колега, добри размери си избрал, но един съвет - първо виж колко точно ще ти е дълго осветителното тяло и тогава реши за дължината на аквариума.

Ivan_S

Цитат на: kirilgolov - 20.11.2014 09:56
Избрах да си поръчам аквариум по поръчка от една от обявите във форума (ако обаче изобщо ми вдигнат телефона  :duvar: ), като мисля да е с размери 60x30x30 от 5мм стъкло (54л) или 60x30x35 от 6мм стъкло (63л).

60х30х35 (ДхВхШ) е по-добре. Винаги е по-добре да имаш дълбочина, а и по-широкия, отколкото висок аквариум има по-добър коефициент на аерация, т.е. по-ефективно ще се обогатява с кислород ;). Колегата stefan_doc ти е подхвърлил да съобразиш дължината на аквариума с наличните осветителни тела. Пурите специално долу-горе са със стандартни размери 30, 45, 60, 75, 90, 120 см. Добавяш още 5-6 см. за фасунгите и ще прецениш каква става дължината на осветлението и дали пасва на аквариума. Е, можеш и да правиш комбинации с по-къси, но повече на брой пури ;). В твоя случай (за 60 см. аквариум) можеш да ползваш 45 см.-ови пури, разположени шахматно ... примерно. Броят и мощността на пурите ще преценяваш според нуждите на растенията. Успех!
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

niki_o

Ще препоръчам и аз.
Направи аквариума с размери 65-35-30.Това са 68 литра по контури или реални около 66.По-важното е,че ще можеш да монтираш 18 ватови пури-това обаче ме навежда на нещо което не си попитал,а смяташ за сигурно(две по 18 вата).Не си готов за силно осветление,а пък и растенията които си изброил нямат такива нужди а и някои даже няма и да я понесат(Анубиса ще натрупа Ксенококус).Е стигнахме и до Анубиса-комбинация от Бартери заобиколена от Нана е много симпатична.
Да засегна и филтрацията.Незнам колко струва посочената от теб,но сигурно няма да е голяма разликата с Окачваема помпа,но визуално и функционално окачваемата ще я превъзхожда,да не говорим за по-лесното обслужване и по-големия обем.
Рибките няма да закачам,че са подходящо избрани като вид и брои *THUMBS UP*

asito

Ако аквариума е с капак,няма как да се сложи окачен филтър.А как визуално окачения филтър превъзхожда вътрешния?Единия е вътре,а другия е кацнал на аквариума,но и двата се виждат.Вътрешния може да се прикрие с растение,корен,че и с камък даже,за окачения не знам как може се прикрие.А как функционално го превъзхожда също не ми е ясно???

niki_o

 *spamКак сравняваш една тръба с диаметър 2-3см със един токмак какъвто са вътрешние с място за керамика?След поставянето на фон как ще видиш окачения?Имам три аквариума и трите са с фабрични капаци и на трите съм поставил окачен филтър-значи има начин *JOKINGLY*
А за функционалното....ами при моите обема е от 1.5 литра до 3л. и събират всичко нужно за един аквариум.Почистват се по-бързо,и при ваденето им боклуците не изпадат в аквариума.Мога да сменям пълнежите без дори да ги изключвам.....та такива работи ;-)

kirilgolov

Ами всъщност не съм се замислял за външен филтър, тъй като мислех, че са само за по-големи аквариуми  :-[  :-)

Иначе вътрешния, който съм избрал е на цена 45лв. на фирма AquaEl. Разглеждам и гледам, че на същата цена има външен окачен филтър с почти същите параметри, но на китайската фирма RESUN. Подобни филтри на AquaEl са около 60лв.

По принцип и на мен повече ми допада външния филтър, особено това че може да се скрие зад фона. Аквариумът засега се предлага само със плъзгащ се стъклен капак, но мисля, че и той би оказал проблем при поставянето на външен филтър  :-[

Иначе, за размерите, навих се за 65-35-30, но за тях май ще трябва да се използва 6мм стъкло, така ли? А за осветлението, все още нищо не се знае конкретно, но мислех аз да си сложа място за две пури по 18 W, пък ако трябва да включвам само едната. Иначе идея си нямах, че 36W биха били много, тъй като по сметки излиза около 0.5W/ литър, или според класификацията "Нормално" осветяване. Може би тук е мястото да отправя едно питане: при тези не толкова претенциозни растения, би ли могла да се използва диодна лента? Освен това, за да се пресметне евентуално колко метра лента е нужна, да ми кажете колко лумена на литър е стандартът? Имам чувството, че с такава лента би било много по-лесно да се измайстори отколкото да си правя луминисцентно осветление. Освен ако не е задължително, де  :-D
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

asito

Цитат на: niki_o - 20.11.2014 19:37
*spamКак сравняваш една тръба с диаметър 2-3см със един токмак какъвто са вътрешние с място за керамика?След поставянето на фон как ще видиш окачения?Имам три аквариума и трите са с фабрични капаци и на трите съм поставил окачен филтър-значи има начин *JOKINGLY*
А за функционалното....ами при моите обема е от 1.5 литра до 3л. и събират всичко нужно за един аквариум.Почистват се по-бързо,и при ваденето им боклуците не изпадат в аквариума.Мога да сменям пълнежите без дори да ги изключвам.....та такива работи ;-)

Аха,ок.Моя грешка.Явно не разбирам.Тези дни ще си изхвърля вътрешните филтри и ще окача на аквариума да ми виси три литрова туба с филтърна медиа.И хубавото е ,че няма се вижда.

Колега,объркваш хората с крайните си изказвания,звучащи така уверено все едно гледаш риби от 50 години.Моите вътрешни филтри не пускат боклуци като ги вадя да ги чистя.Имат достатъчно медия за да си вършат работата.Ако пожелая мога и невидими да ги направя.

Може ли снимки,на капаците на аквариумите ти-как си ги изрязал и си поставил филтрите.Ще е интересно за хората,може и други хора да си направят така аквариумите.

Публикациите са слети: 20.11.2014 21:01

niki_o ти е писал не за външен,а за окачен филтър


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs1.postimg.cc%2Ftyg50wa8v%2FResun_HF_2001.jpg&hash=be7ff441cc72ed973efa2b7daddf6e2449e4fd89

Similar topics (5)

55313

Започната от madness777


Публикации: 10
Прегледи: 4253

17923

Публикации: 73
Прегледи: 70367

38768

Публикации: 7
Прегледи: 13911

56315

Започната от hadjievvv


Публикации: 0
Прегледи: 2182

51452

Публикации: 5
Прегледи: 3552