• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 07:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Общи питания за стартиране на аквариум

Започната от kirilgolov, 17.11.2014 01:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kirilgolov

Да, сетих се какво има предвид колегата, но бих могъл да поспоря защото това технически си е външен филтър. Външните филтри се делят на две групи: окачен и канистров (кофа). Мисля, че е ясно за кой вид говорим, и също така ето моделите които разглеждах:

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=external_filters&product=Resun_HF-2003&n=1
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages.php%3Fimages%2F107%2F7735107o.png&hash=3ec1090f27904542425a2c1673f4de899af6fd9a
Resun, 720l/h, 44лв.

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=external_filters&product=Aqua_El_Filter_Versamax_FZN-2&n=1
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages.php%3Fimages%2F108%2F7735108Q.jpg&hash=f7aaf92816658b2b8a24b1d7cb49ed7e41fc5f74
AquaEl, 800l/h, 60лв.

п.п. Също така бих бил благодарен ако добавите нещо и за диодното осветление, тъй като все повече се замислям дали да не използвам него.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

asito

Съгласен съм. И двата вида са външни :)

niki_o

Краините изказвания не започват със( Ще препоръчам и аз.) :-)
50-те години опит дано ги доживея,че за сега са само 25.И нещото което ме накара да пиша е,че имам аквариум с размери като в първия пост на колегата със същите растения от поста и допреди 10 дена заселен с 13 неона-така че опита е налице.Също знам от опит какво става с Анубиас пържен с 36 вата от 20-25см. и за това обърнах внимание.
Ще приложа няколко снимки-също и исканата от  asito за отрязан капак.Както и снимка на аквариум с окачваема и фон за да се види какво е видимо в деиствителност.Снимка на същия аквариум без фона-да се види какво има отзад.както и снимка на аквариума със стандартната му вътрешна помпа,за сравнение.И като приключим естетическата част и снимка на пълнежите на вътрешната срещу окачваемата -за сравнение.
И по темата.Колега днес гледах фабрични диодни осветления и комбинацията беше -на всеки 5 студено бели един син и един червен.За ватовете им незнам,но Лумените които трябва да гониш са около 1500(средна стоиност на една специализирана 18 ватова Т8),е ако искаш и повече.

asito

Добре изглежда. Съгласен съм, че в аквариума се вижда само тръба, но имах предвид, че окачения се вижда извън аквариума, а вътрешния в него. Голям процент, ако не и почти всички аквариуми са долепени до стена. И всеки се стреми аквата да е максимално близо до стената. А окачения филтър възпрепятства това. Ако целия влиза в капака е супер, т. е. не се подава над капака. Аз не отричам окачените. Както сред  вътрешните така и сред окачените и външните има добри и кофти модели. Вътрешен филтър jbl cristalprofi e80 примерно е ъглов, с достатачен обем керамика и клапа или нещо подобно през което се отича водата без да излизат боклуци.На черен фон не се вижда много.
Снимките са интересни и биха били полезни ако някой реши да резне капака :)  Ако може да снимаш аквариума по отдалеч, да се види как стои филтъра в смисъл колко се подава.
От това, което съм чел, окачени филтри се ползват предимно в малки аквариуми, да не заемат място. Имал съм и аз. То тоя спор е малко като кое е първо-яйцето или кокошката :)

tomatomov197

   Окачваеми филтри се ползват и в много големи аквариуми . В цихлидарския форум има такива примери .  Обема им е в пъти по-голям от който и да е вътрешен филтър .  Имам предвид такъв по цялата дължина на аквариума , във водата има само една глава , която дърпа водата нагоре , водата преминава през цялата керамика и пада от другата страна .
   Ето - 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

asito

Тез ги знам не  като окачваеми, а като вградени или wet / dry филтър.Имах аквариум с такъв. Много добре филтрираше, обаче се запуши един път и преля и ми се караха в къщи, хахаха

niki_o

Е отзад доста стърчи :-D,но това в моя случаи не е проблем.А и този модел е доста голям за аквариума,но такова нещо като прекалена филтрация няма според мене.Ще кача снимка отгоре и на мястото му.
п.п. asito точно за модела на JBL които си споменал искам инфо за това дали се чува,ще извинява колегата за спама,но може и да сме били полезни.

asito

За мен е безшумен. Ама всеки има различен слух. Ако мислиш да взимаш такъв, стария модел, който не е гриин лайн е по-удобен за мен, защото е на магнити и мн лесно се сваля. Новия е с вакумчета.

kirilgolov

Няма проблем, и аз добивам опит от вашите премеждия и преживявания  :-D
Избрах засега да съм с вътрешен филтър, при следващия ми ход по-нагоре (сигурен съм, че скоро ще ми се прииска и по-голям аквариум) мисля да си взема окачен. Проблемът ми сега е, че както каза колегата нямам много място зад аквата, тъй като мястото й не е точно пригодено за това  :-D
Както и да е, аквариума съм го поръчал 65x35x30 от 6мм стъкло (благодаря за съветите), филтъра 700 л/ч и нагревател 75 W. Осветлението продължава да е в процес на "обмисляне".

Питах конкретно за диодното осветление, тъй като четох доста теми точно за това, където пишеше че лентите не са подходящи за претенциозни растения. От друга страна открих и няколко теми с примери за това как колегите нямат проблеми с подобно решение, особено като вземем предвид и това, че растенията които смятам да отглеждам спадат към "най-лесните и най-непретенциозни от растенията". Ватовете при диодните ленти са относително понятие, тъй като те могат да харчат различно - колкото ток им подадеш. Освен това консумацията зависи и от типа на светодиодите, така че като цяло това е причината да питам за лумени на литър. Имам чувството, че това би било по-точен начин за измерване на нужното количество светлина и нужния метраж на лентата. Ленти има всякакви видове - само студенобели светодиоди, в червения спектър, синия, зеления и т.н., както и RGB ленти - за който и да е цвят от спектъра. Мисля, ако евентуално натам се насоча да избера студенобелите диоди с температура от около 5500-6000K.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

niki_o

Келвините за растения са около 6500,но няма ли да ти е по лесно
да си вземеш готови диодни пури отколкото да гласиш ти някакво такова осветление.Лумените на анлога на 18 ват. Т8 са около 750-800 ,но са насочени(няма нужда от рефлектор).Гледал съм обикновен неон със диодна рура,но 4000 келвина и цветовете си бяха добре-особенно неоновата част.Щом искаш диодно това е най-елементарния вариянт.Пък ако искаш и на едната може да сложиш едно от онези цветни"презервативчета" синъо дето ги продават.
Скоро видях аквариум с три диодни пури-две студенобели и третата с подобно "презервзтивче",но комбинирано червено и синъо през 1,5 см. ;-)

kirilgolov

Благодаря за предложението.

Като цяло, не че "държа" на всяка цена на диодно осветление, просто имам чувството че с диодна ЛЕНТА ще стане много по-лесно - купувам няколко метра лента + трансформатор, лепя лентата на капака, свързвам й краищата с трансформатора и сме готови. Още повече че работи на безобидните 12V, а не на 220V.

От друга страна, при пурите трябва да се монтират фасунги, да се окабеляват, да се поставят дросели, и т.н. Трябва да се измисля начин да се закрепи на капака... Всичко това при напрежение 220V. Ако се стигне дотам, няма смисъл да експериментирам с диодни пури, направо бих си взел луминисцентни такива. Целта на упражнението беше да се измъкна от това, но явно май няма да мога  :-D

Може би направо ще си купя готови осветителни тела (окабелени) и някоя пура и ще измисля начин да ги закрепя  :-D
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

tomatomov197

  Къде видя растителен аквариум с ленти да се осветява ?  Не мисля , че е възможно .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

kirilgolov

Да съм видял, не. Просто четох някъде, ще видя дали ще успея да открия къде, че непретенциозни растения, подобни на тези, които аз съм избрал, могат да виреят и при диодно лентово осветление.

Както и да е, ще погледна електричарските магазини наоколо, мисля, че ще измисля нещо с луминисцентните лампи.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

bunzip2

Ако ще правиш аквариум, в който акцента ще са растенията, въпроса дали луминисцентни лампи или диоди е по-скоро реторичен.
Диодите ги зарежи изобщо като идея...

mkolev

Здравейте, за да не отварям нова тема, а и въпроса ми има общо с темата. Заслужава ли си да си купя този комплект препарати, намерих го случайно. Гледах и по други сайтове, мисля че и цената е добра.
http://www.zoomenu.bg/komplekt-preparati-jbl.html

Similar topics (5)

60101

Публикации: 13
Прегледи: 1493

55764

Публикации: 1
Прегледи: 2081

51322

Публикации: 2
Прегледи: 3405

54524

Публикации: 7
Прегледи: 4057

57670

Публикации: 16
Прегледи: 13417