• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 20:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моля за малко помощ!

Започната от yasenst, 27.10.2014 20:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yasenst

Здравейте, стартирам аквариум 70 литра. Първоначално, идеята бе да гледам обикновени неони, данио и фантоми. След четене и обикаляне по магазините, разбрах, че може да има конфликти между тях. Рекох вместо фантомите да гледам лимонени тетри, но ми казаха, че и в този случай може да има разправии из аквариума. Та неоните ще присъстват, моля ви, кажете даниото ще ги закача ли и дали мога да гледам с тях фантоми или лимонени тетри. Благодаря предварително :-)

niki_o

Колега,първо е добре да кажеш каква филтрация ще имаш,какви растения.Да стартираш аквариума,да изчакаш около 4 седмици да ти се завърти азотния цикъл и след това да мислиш за рибките.А иначе всички изброени от теб са стадни и ще се чувстват добре  като са около 10-15 от вид=следователно ти място за повече от един вид нямаш.Може и компромисен вариянт от 10 неона и 5-6 лимонени тетри,но колегите запознати с вторите да се изкажат дали ще се чувстват добре.
Стартираи снимаи, а ние ще помагаме *DRINK*

slayerp5

В този литраж на аквариума, е най-добре да се ограничиш само с неони и данио.

Виктор

Цитат на: slayerp5 - 27.10.2014 21:43
В този литраж на аквариума, е най-добре да се ограничиш само с неони и данио.

Колегата е прав ;)
:)

kaloqn_0998

Ами аз не ти препоръчвам неони и данио. Те че няма да се закачат взаимно няма, но даниото плуват и хвърчат много бързо при което неоните се плашат и непрекъснато се крият в растенията и не се виждат същото се отнася и за фантомите. А иначе неони и фантоми може и е екстра, но както ти си решиш.

todordenov

Вземи си само един пасаж от неонки и им се радвай! Може и някой друг анциструс да сложиш.

yasenst


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fwuso4k2rn%2FPicture_009.jpg&hash=ce7ce3d6040c37944bfba695d71bb56d53f63bdc

Аквариума е с размери, дължина 60, широчина 30 и височина 40см. Осветлението е диодно, вградено в капака, нагревател 75 вата и помпичка 600 л/ч. Филтъра представлява вата, разположена във ваничка под капака. Под ватата съм сложил (не зная дали е точно керамика) Matrix на Seachem. Аквариума работи от 6 дни с aquatan и bio nitrivec на Sera. Пуснах и четири обикновени неона, да създават работа на бактериите. От даниото май се отказвам, но ми се иска неонките да са десетина броя и да има още пет-шест други рибки и две сомчета панда. С голям пасаж неони, най-вероятно ще е красиво, но да има и малко разнообразие. За това се насочих към фантомите или лимонените тетри.   

asito

Не разбрах каква помощ търсиш?Ако е какви риби да пуснеш-микроразбора галакси 20 броя.По-интересни са според мен.И по-красиви.

niki_o

Аквариумчето е доста приятно,като изключим цвета на грунда и тази декорация,но това си е мое мнение.Неразбрах само защо неоните са задължителни?Не че нямам в единия аквариум от тях,но ако зависише от мене веднага щях да ги сменя с ято Родостомуси.Неона е стационарна риба без пасажно поведение,вярно цветна,но... *dontknow*

kuvert

Гледам,че си от София.
Ела да ти подаря бързорастящи растения.  Замисли се за грунда-доста е едър. Микрозорумите ги завържи за някой корен-така ще се радваш и на коренищата,които правят. А няколко черита с удоволствие ще се крият в тях. Освен неонки бих ти препоръчал някое кардиналче.
Поздрави!

yasenst

Неонките не че са задължителни, просто от момента в който реших да правя аквариум се замислих за неонки. Въпроса е какви пет шест рибки мога да гледам с тях.

niki_o

5 бр. Барбус Хекстазона-много живи и подвижни рибки,без агресията на браторчеда си тетразона.

yasenst

Благодаря за съветите. Съжалявам, ако досаждам, но всяко начало е трудно :-) .Големината на грунда е 4-6мм. , трябва ли да е по-дребен? За живите растения зная, че колкото повече, толкова по-добре, но аквариума е малък и ми се иска да има повечко пространство за рибките. От всички идеи за рибки, които ми се въртяха в празното пространство на главата, за сега остават 10 обикновени неона и две сомчета панда. За препоръчаните барбуси не откривам никаква информация :-( . Микроразборите ходих да ги погледна в едно магазинче, много са красиви, но могат ли десетина от тях да съжителстват с неоните? Друго за което си мисля, неоните и шест или осем кардинала?

mortimar

Здравейте колеги аз имам подобен проблем за това не пускам нова темаа пиша тук. Аквариума ми е малък 15-20 литра по точно 17. Прилагам снимка на него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Fs2q3xnpu5%2F10952741_10204004649458680_149141508_n.jpg&hash=ea47941989d1749505a566a4789398d32a822602

В него има 2 гупи хелерчета и два неона. Има си и помпа и нагревател, грунд, растения дори и светлина. До колкото разбрах в последствие рибките ми са неподходящи за този аквариум и обем... но все пак много искам да си ги запазя. И още нещо пуснах аквариума с препарати от магазина след 24 4аса добавих рибките но през това време не бях пуснал филтара да върти водата. Моля ви за помощ. Какво да правя? Трябва ли да сменя водата наново със същия препарат, или мога да остана с тази вода?

Ivan_S

С какви препарати си го пускал? Ако си ползвал биостартери, помпата трябва да работи. Бактериите имат нужда от кислород. Така и така си пуснал вече рибите, освен че са неподходящи за аквариума, сега ще трябва да сменяш през ден вода по 3-4 л. ........... а можеше да си го спестиш. Така става с ентусиазма, дано няма старт с жертви *NO*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

petko

От снимката ми се струва ,че филтъра не е потопен целия,а трябва.

mortimar

препарата с който го пуснах е dajana biofilter 20ml определения брой капки както ми казаха в магазина.... в случай че не е работила по бавно ще се развият или изобщо няма да се развият ... и какво да правя с нея сега минаха няколко дни то и е време да се сменят 30% от нея.... да я сменя цялата или само малко ... попрочетох  за аквариумите как да се гледат но моя явно е мини тоест не е аквариум а проблем :( плс даите съвет какво да го правя ...вече сериозно започнах да се отказвам от него

Caxapa

Започваш през ден да сменяш по 2 до 3  или както е казал колегата  до 4 литра вод Водата трябва да е престояла поне 24 часа в съд с отворене гърло и като е наливаш в аквариума да е с температурата в него. Помпата както е казал другият колега е добре да бъде още малко потопена в аквариума. Грунда е доста странен о разнороден по големина на фракцията. Керамичната имитация на  корен-пещеричка не върши работа така ако е за сомчета. Следващата забележка е да обърнеш внимание  над изискванията на рбите и да подбереш такива които могат да се отглеждат в толкова малък аквариум. Филтъра няма да чистиш и миеш поне месец а като се прави профилактика е необходимо да се  промие гъбата или медиите му в аквариумна  вода. Така запазваме нитрифициращите бактерии в медията или гъбата и Азотния цикъл се запазва в баланс. Тези неща сме ги описали и класифицирали в различни теми. Едно от основните неща за начинаещи е изкачащото меню в ляво ма екрана.

Similar topics (5)

60008

Публикации: 4
Прегледи: 3905

53733

Публикации: 4
Прегледи: 3207

59988

Публикации: 1
Прегледи: 3360

51905

Публикации: 5
Прегледи: 3041

60143

Публикации: 10
Прегледи: 16763