• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко спомени от преди повече от 20 години

Започната от larana, 14.01.2018 21:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

larana

Като ученик имах 40 литров аквариум и много се бях запалил. Рибки, растения, охлюви, тубифекси...развъждане, иииии все не се получаваше идеално. Мине не мине време и аидеее някоя рибка умряла. По спомен навремето нямаше такива модерни филтри, препарати, нагреватели и т.н. Ограмотявах се от единствената книжка, която имаше тогава -  "Акваристика" - нямаше форуми. За филтър ползвах гъба и в средата аератор. За нагревател - епруветка с кварцов пясък без никаква автоматика - гледаш термометър и изключваш. Накрая като останаха две рибки и вдигнах ръце - умрат ли и те и аквариума заминава в мазето. "Обрекох" ги на бавна смърт защото нито правех сметка да сменям водата, нито да ги храня, оставих само аератора да работи и то не постоянно, защото вдигаше много шум. И така...повече от две години. Спомням си всичко беше обрасло с водорасли и някое и друго растение, рибите се виждаха само отгоре. Нашите само ми крякаха че аквариума на нищо не приличал, обаче погледнат отгоре - идеална чистота. Май само им мятках щипка храна и то в седмицата веднъж. Накрая рибките се споминаха защото нашите почнали ремонт и ги оставили в една тенджера повече от три дена, а аз вече студент изобщо и не разбрах.  Та така, сега покрай една недообмислена и спонтанна постъпка на жена ми и тъщата - купили на малкия две златни рибки в едно аквариумче, пак се запалих. Вече са в малко по-голям (временно докато си избистря концепцията), но май вместо сина ми, аз пак се запалих. Иска ми се пак да се получат такива условия, че да не се налага толкова честа грижа. Навремето установих, че колкото повече бърниках, толкова по-зле ставаха нещата. Сега се надявам да не правя тези грешки - най-вече с броя на рибите и видовете. Какво ви е мнението може ли да се получи такава среда в около 40 литров аквариум с максимум 2 рибки + растения ? Разбира се нямам предвид изобщо да не го гледам но поддръжката му да е масимално разредена, като ми е ясно че това няма как да стане още първите 6 месеца и разбира се не искам да омаловажавам сложността на поддържането на аквариум.
П.С. За златни рибки прочетох, няма да стане работата в 40 литра, но поне докато порастнат ще гледаме тях.

sVGNsali

Здравей и добре дошъл, в хобито и форума.
Отговарям тук, видях че си писал и в друг раздел.
Филтъра трябва да работи постоянно. Опасности от токов удар на теория няма, но все пак, ако и когато бъркаш в аквариума е хубаво да спреш техниката. Дали ще избутва от един отвор водата или от флейта с няколко отвора е твое решение, при второто течението е по-бавно, но малко по равномерно по дължината на аквариума. Аз отдавна не използвам флейти, само се задръстват.
Златните рибки растат до прилично големи размери. Като нищо могат да станат до 15 см, но това зависи от много фактори. Има едно правило, което е добре да се спазва - златни се гледат само със златни, и за една рибка трябва да е осигурен минимум 30л воден обем. Т.е. за 2 риби, 60 л и т.н. Ако няма място, 50 л е горе долу ОК.
Стартиране на аквариум, стабилизиране, храна, грижи и т.н. - има много изписано, няма смисъл да повтаряме.
Златните са корави риби, ако ги затриете, значи работата е зле. Без установен азотен цикъл, е добре да сменяш око 30% през ден или два. Така 4-5 седмици. Ще храните много, ама много малко.
Филтъра какъв е, какво има вътре? Трябва да има гъба или керамика.
Препоръчвам да си отвориш тема, със подробно описани, снимки и т.н. така повече хора ще се включат.
Аз си представям така нещата - макс голям аквариум, с филтър, нагревател, термометър и някакво осветление. Слагаш подходящ грудн (пясък, кварцов е ОК, избягваш някакви фенг шу чудесии), нагласяш техниката и щом рибите вече са налични, ги пускаш. Сменяш колкото се може по често водата, като веднъж седмично, чистиш стъкла, декорация и техниката, но без да източваш всичко.
Има доста условности в това, което написах, може така, може и иначе, но за тепърва почващ, това са горе-долу нещата.
Карай така известно време, чети, питай и след време, ако си още запален, и място за по-голям ще намериш и рибите ще смениш и т.н.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

larana

Благодаря за бързия отговор и съветите.
Във филтъра има само гъба.Той е и доста малък - по технически данни е за аквариум до 30 литра, ама като разбрах по-късно това е доста надценено.
За сега не ми се дават пари за нещо качествено, защото така или иначе ще е временно.
За храненето и аз знам, че не трябва да се прехранват - давам им през ден сутрин, горе долу една щипка суха храна.
Надявам се да има за какво да пиша до месец-два.

П.С. Бърз въпрос: Мястото където мога да сложа аквариум позволява да е със следните размери:
- дължина:  60 до 65см
- височина: 30 до 32см
- ширина: теоретично до 35см
При тези размери аквариума би бил по-широк отколкото висок (като отчетем и че няма да е пълен до ръба). Практикуват ли се такива съотношения (Ш/В) и за този обем дали ще е достатъчно висок?

NO CARRIER

Със златните можеш да гледаш ниски криптокорини и анубиас, които не изискват голяма височина.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (2)

52293

Публикации: 17
Прегледи: 13235

52034

Започната от stefko656


Публикации: 7
Прегледи: 3847