• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Избор на рибки за 200-та литров аквариум

Започната от ivo_cool, 02.01.2017 18:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivo_cool

Здравейте момчет искам да попитам какви рибки мога да гледам в новия си 200-та литров аквариум. Занимавам се от около година с акваристика но не мога да кажа че съм напреднал и затова се нуждая от помощ. Стария ми аквариум беше 60 литра и в него съм гледал усново живородки, но реших да си направя нов и по голям аквариум и така вече имам 200л. Въпроса ми е какви други видове мога да гледам, в моме та имам 10-неона 10-звездни тетри (пристела) и 10-розови даниота. Мога ли да сложа някакви по едри рибки и изобщо какви други видове са подходящи за съжителство.

ogun

Аз съм фен наживородките и се опитвам да убедя хората с големи аквариуми да гледат живородки. Не знам защо, но почти май няма хора с големи аквариуми и живородки. Все искат да гледат други по-редки видове.
Според мен комбинация от молинези, хелери и коридораси е прекрасна.

Взимаш 5 мъжки молинези, 5 мъжки хелера /това с цел да няма голямо раждане въпреки че при мен молинезите не се размножават бързо и няма проблем с пренаселването/, 7-8 коридораса и имаш перфектен аквариум по моите виждания.

karadaliev

Според мен твоя първоначален избор на рибки (неони, тетри и данио) малко или много е определил какъв вид аквариум ще имаш. С тези рибки не можеш да гледаш по-едрите цихлиди (само някой от джуджетата), не можеш да гледаш повечето барбуси (освен някой от най-дребните).

Допълнително трябва да се спомене, че избраните от теб рибки живеят на около 26 градуса, което ще рече, че трябва да изключим тези, които харесват студените води (като златните рибки), както и тези, които са от по-горещи зони (като дискусите).

Виждам, че ogun е споменал живородките - причината, поради която повечето от нас не гледат живородки в големи аквариуми е, че някой от тях (като хелерите) стават доста големи, но всички цапат страшно много и логично в голям аквариум е особено трудно да ограничиш ражданията.

Специално с избраните от теб рибки наистина не е проблем да гледаш хелери/плати, ако щеш дори и гупи, но имай предвид, че ти вече имаш 30 рибки, няма място за особено много повече, особено цапащи като живородките. Друг е въпросът, че молинезиите като барични риби няма да се чувстват на 100% добре заедно с другите в сладководна среда.

Ако искаш някакви по-едри риби и си склонен (във времето) да се разделиш с част от съществуващите то е възможно да вземеш някой от различните видове трихогастери, ако ти е малко по-висок аквариумът то можеш да гледаш и скаларии без проблем също.

Но това са видове, които стават много големи (особено скалариите) и с времето ще се наложи да махнеш почти всички други обитатели на аквариума.

ivo_cool

Аквариума е с размери 40-ширина, 50-височина и 100-дължин.

Публикациите са слети: 03.01.2017 20:07

А мога ли да гледам и скариди в този аквариум с настоящите му обитатели

Similar topics (5)

56315

Започната от hadjievvv


Публикации: 0
Прегледи: 2182

54615

Публикации: 13
Прегледи: 7309

368

Публикации: 9
Прегледи: 7995

55313

Започната от madness777


Публикации: 10
Прегледи: 4253

51883

Започната от metcheto


Публикации: 4
Прегледи: 2829