• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 17:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ХИБРИДИТЕ - мнения и коментари.

Започната от Boby_, 10.10.2006 10:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тони

Цитат на: "Boby_"рибата на снимката не е Cichlasoma synspilum, а т. нар. Flowerhorn - хибрид между 3-4 вида, сред които Cichlasoma Trimaculatus, Cichlasoma Festae и др.
.
:oops: Не бях срещал такъв хибрид  и затова го помислих за синсплиум. Чудя се за какво са си играли, като нормалния синсплиум е почти същия като тази рибка, та дори и по-шарен.
https://aquariumbg.com/images/competition/2005_2/pic_56_5_s.jpg
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Ето сайт, посветен на него:
http://www.flowerhorn.co.uk/

Едно от най-трагичните неща, свързани точно с този хибрид, е, че той се е оказал много корава и плодовита риба. Когато се е "измъкнала" на свобода в Югоизточна Азия (това става рано или късно с всяка аквариумна риба, няма какво да се заблуждаваме), е разказала играта на доста местни видове лабиринтови и други рибки. Борбата с нея има известен успех засега, но още не е приключила.

killiman

Цитат на: "Boby_"За още нещо смислено да се сещате?

Амиии...Производителите на папагалите, за да могат да произвеждат масово този хибрид отглеждат в прилични количества поне два вида чисти линии от изходните. Предположение само. :)

miTko

Ееех, той човека къде ли не е мазал...Чудя се, дете като види на улицата куче от изчекната порода, неприличашто на нищо по белия свят, дали изобщо може да допусне от къде всъщност произхождат кучетата? :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

acho_pl

Чакайте сега момчета, взехте много да се палите. Защо се опитвате да наложите своето мнение на другите. Моите уважения, аз също не харесвам папагалите и другите хибриди, но това не ми дава право да казвам на другите какво да харесват. Всеки си има право на избор. Тони е прав щом не застрашават водоемите какво лошо има. Слънчаците са много по-опасни от папагалите. Незнам Боби защо толкова се пали. Не всеки който гледа риби е акварист. Има хора, които харесват по-нестандартни неща и затова си купуват папагали и не им пука дали ще отцелеят в реалността. На тях това им харесва, доставя им удоволствие да ги гледат и толкова. Дали щяли да се спасят от хищниците и дали щяли да се размножават на тях не им дреме. Просто им харесва да имат нещо нестандартно, с интересна форма. То ако вземем така да разсъждаваме трябва повечето домашни любимци да се избият. Разните там кучета, котки, зайци, хамстери и т.н., които са селектирани или създадени изкуствено. Защо да се умищожават щом има хора, които ги харесват.
Който иска чисти видове - нека гледа такива, а който харесва хибриди или създадени изкуствено - какво лошо има.
Аз лично не харесвам хибридните горми и затова гледам американски цихлиди, на които съм се постарал да създам естествени условия, тъй като ми е интересно да гледам как ще се гържат в среда близка до естествената, но на друг не му харесва това, а обича папагали, златни рибки и изкуствени растения. Защо трябва да го съдя, не ми пречи, нека си ги харесва. Правото на избор си е лично негово.

Друг е въпроса за кръстоските между отделните видове, които могат да унищожат "чистата кръв". До колкото знам често се среща при африканските цихлиди. Отделните видове си оплождат взаимно яйцата и се получават генетично изменени видове, които са много по-издръжливи и много по-лесно се приспособяват към средата. Едно такова чудо както знаете е Малави 12. Против съм популяризирането на такива хибриди, тъй като се умищожава видът и се получават мелези, които проявяват черти и на двата или там колкото са вида.
Наскоро ми попаднаха хибриди, които са кръстоска между хонджи и зебра. Това животно се приспособява моментално където и да го сложиш. По принцип при астронотусите ми не отцеляват по-дребни видове, но тези изроди нямаха никакви проблеми. Нито ги гонеха, нито имаха проблеми с храната и укритията, а освен това растат с бясна скорост.
Това е моето мнение!
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Boby_

Ачо, противоречиш си сам - хем искаш да си гледаш чисти видове, хем не виждаш нищо лошо в хибридите. Ами нали утре въпросният хибрид ще се кръстоса с някой от твоите чисти видове и поколението му ще е бог знае какво - неспециалист или дори специалист ще може да бъде заблуден, особено ако хибридът е близкородствен с рибата, с която се е кръстосал.  Нали след това спокойно аз, ти или някой друг ще си вземе от рибките след две, три или пет поколения, които уж изглеждат горе-долу добре, но всъщност носят в гените си съвсем друго наследство от това, което ти предполагаш?
Тъй нареченият Flowerhorn е много сериозен пример за това - единият от родителите му е именно друг хибрид - този, за който толкова говорим, "червеният папагал". Резултатът? Резултатът е нещо, което човек, не твърде навтъре в нещата, може да вземе за истинска риба.
Видя ли статията за хранителните добавки в "Лафче"? Хубаво ли е да ти ги пробутват под номера?
Проблемът не е в самите ХИБРИДИ или в правото им на съществуване, проблемът е в желанието за ПЕЧАЛБА на всяка цена и с всякакви средства.
Има и съвестни търговци, аз познавам много такива. Но и тяхното реноме страда заради такива явления.

Тони

Има една приказка " Кат ми пееш пенке ле, кой ли ми те слуша". Та Boby_, и ти така. Намерил си кой да поучаваш какви хибриди да създава и какви не. В този форум, с цялото ми уважение към всички, няма акварист, пък бил той и професионалист, който да зъздаде нов хибрид , да го наложи на пазара и да прави бизнес с него. Дори да има такъв гений, той едва ли би те послушал. Според мен, понеже толкова ревностно защитаваш чистите рибешки форми , пък и назнайваш езици, насочи усилията си към по- голямите международни сайтове с по-голяма тежест в световната акваристика. Може там да се вслушат в теб и да забранят да се търгуват тези риби в някои цивилизовани страни да речем в  Европа ,  от там и България. Може пък китайците и тайландците да се трогнат и да спрат с опитите си :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Тони, тук изобщо не си прав. Подхождаш към нещата с типичния български нихилизъм. Чувал съм аргумента "Като не мога сам да променя нищо, няма смисъл даже да опитвам" по отношение на избори, на опазване на околнта среда, на борба с корупцията и на какво ли не още. Да, но не е съвсем така.
Една забрана не е решение на проблема с ХИБРИДИТЕ. Всичко тук опира до икономически интереси - докато има търсене, ще се намери и кой да предлага, съответно да печели от това.
За да се прекъсне порочният кръг, трябва да се спре кранчето. Ако говорим достатъчно, току виж случило се една-две дървени глави да уврят, един-двама крайни клиенти да се откажат от покупката на ХИБРИДИ, един-двама дребни търговци да спрат да ги продават, а един-двама вносители - да ги внасят. Ефектът е малък, разбира се, почти нищожен, но се натрупва. Създаването на отношение не е маловажно.
Мога да те уверя, че и по чуждите форуми има хора, които защитават тази позиция. Може пък някой ден сингапурците и тайландците да усетят ефекта от това. А може и да не го усетят - това не е най-важното. Най-важното е когато човек има позиция, да я защитава, дори да няма големи шансове да промени нещо.
Ти и останалите защитници на ХИБРИДИТЕ всъщност не оборвате нито един от аргуметните. Това, което правите, е да се опитвате да ги омаловажите. Не мога да приема такава позиция, защото това всъщност е липса на позиция.
:wink:

acho_pl

Цитат на: "Boby_"Ачо, противоречиш си сам - хем искаш да си гледаш чисти видове, хем не виждаш нищо лошо в хибридите. Ами нали утре въпросният хибрид ще се кръстоса с някой от твоите чисти видове и поколението му ще е бог знае какво - неспециалист или дори специалист ще може да бъде заблуден, особено ако хибридът е близкородствен с рибата, с която се е кръстосал.  Нали след това спокойно аз, ти или някой друг ще си вземе от рибките след две, три или пет поколения, които уж изглеждат горе-долу добре, но всъщност носят в гените си съвсем друго наследство от това, което ти предполагаш?
Тъй нареченият Flowerhorn е много сериозен пример за това - единият от родителите му е именно друг хибрид - този, за който толкова говорим, "червеният папагал". Резултатът? Резултатът е нещо, което човек, не твърде навтъре в нещата, може да вземе за истинска риба.
Видя ли статията за хранителните добавки в "Лафче"? Хубаво ли е да ти ги пробутват под номера?
Проблемът не е в самите ХИБРИДИ или в правото им на съществуване, проблемът е в желанието за ПЕЧАЛБА на всяка цена и с всякакви средства.
Има и съвестни търговци, аз познавам много такива. Но и тяхното реноме страда заради такива явления.

Боби, не си противореча. Казвам че няма нищо против папагалите (въпреки че не ги харесвам), тъй като са безобидни и немогат да се интегрират в естествена среда. Немогат да се възпроизвеждат естествено, от което следва, че не могат да навредят на нито един вид. Просто хората са с различни вкусове.
Против съм кръстоските между отделните видове, тъй като се получават мелези, които могат сериозно да застрашат даден естествен вид. Получават се по-лесно адаптивни риби, които могат да затрият цял вид с течение на времето. Не мисля, че това е противоречие :wink:
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Boby_

Цитат на: "acho_pl"
Боби, не си противореча. Казвам че няма нищо против папагалите (въпреки че не ги харесвам), тъй като са безобидни и немогат да се интегрират в естествена среда. Немогат да се възпроизвеждат естествено, от което следва, че не могат да навредят на нито един вид. Просто хората са с различни вкусове.
Против съм кръстоските между отделните видове, тъй като се получават мелези, които могат сериозно да застрашат даден естествен вид. Получават се по-лесно адаптивни риби, които могат да затрият цял вид с течение на времето. Не мисля, че това е противоречие :wink:

Папагалите далеч не са толкова безобидни, колкто си мислиш. Първо една част от тях (макар и малка) все пак успяват да се размножат. Второ те са дали началото на Flowerhorn, риба, която създава много големи главоболия, след като е изпусната в естествените биотопи в Югоизточна Азия и се адаптира много добре там.
Освен това проблемът далеч не се заключава само в това доколко тези ХИБРИДИ са опасни за естествената среда. Не искам да се повтарям до безкрай, вече казах доста неща, погледни основната тема.

miTko

Цитат на: "acho_pl"Защо да се умищожават щом има хора, които ги харесват.
:shock:
Ами те хората харесват и ядрени бомби и наркотици и кво ли не...защо да ги унищожаваме...
Разни мои АКВАРИУМИ 

acho_pl

Цитат на: "Boby_"... една част от тях (макар и малка) все пак успяват да се размножат. Второ те са дали началото на Flowerhorn, риба, която създава много големи главоболия, след като е изпусната в естествените биотопи в Югоизточна Азия и се адаптира много добре там.

Хм, това не го знаех. В такъв случай успя да ме убедиш, съгласен съм. :oops:
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

Тони

Цитат на: "Boby"
Ти и останалите защитници на ХИБРИДИТЕ всъщност не оборвате нито един от аргуметните. Това, което правите, е да се опитвате да ги омаловажите. Не мога да приема такава позиция, защото това всъщност е липса на позиция.
:wink:
Прав си! Моята позиция по въпроса за хибридите е безразличие. Поне за момента. По-нататък може и да взема друга позиция, но първо трябва темата да ме "запали" и да попрочета това онова... За сега повече ме вълнува например, пренасянето и заселването на нормални (диви) растения и животни, в нетипични но благоприятни за тях райони,  в които с неконтролируемото си размножаване  и без естествени врагове унищожават стотици местни видове. Примери за това хиляди.
Искам да кажа, че все пак имам някакво оношение по въпроса, но повечето хора и представа си нямат , а и не ги интересува за какво говориш. Те просто виждат някъде аквариум (на телевизора например) , харесва им, решават да имат и те, отиват в първия магазин, купуват рибките които харесват и всичко "необходимо" което им каже магазинера, прибират се в къщи и решават да разберат нещо повече за новите си любимци. Намират сайта, ентусиазирано разпитват , а ти вместо да ги спечелиш за хобито  и след това да ги въведеш в "правата вяра" , ги подхващаш веднага и убиваш в зародиш увлечението им към акваристиката. Не става въпрос за конкретния случай, а принципно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

ВЕТЕРАН

Здравейте,един въпрос към Боби:Коя е най-продаваната декоративна риба в света?

Може и други да отговарят :lol:

theater

Цитат на: "ВЕТЕРАН"Здравейте,един въпрос към Боби:Коя е най-продаваната декоративна риба в света?

Може и други да отговарят :lol:
Poecilia ?
140л - харацини
http://starividri.org