• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кехлибарен цвят на водата

Започната от mitaka_yakov, 23.11.2013 10:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitaka_yakov

23.11.2013 10:39 Last Edit: 23.11.2013 19:50 by Георги
Здравейте! Имам няколко въпроса, не знам къде да сложа темата затова я боднах тук. Нещо не мога да поддържам водата чиста, някакси стои все червена-зелена, т. нар. кехлебарен цвят. На какво може да се дължи,искам кристално чиста вода.
Аквариума е с реални около 120 литра вода. Четох че филтъра трябва да е 4-6 пъти литража. Взех си вътрешен филтър 690 литра/час. Вътре има гъба и една кутийка с активен въглен, каквото и да е това. В магазина ми казаха, че въглена е за 1 месец, а гъбата за 2 месеца, след това се сменят. Купих си резервни за смяна.
Сменям водата 1 път седмично, тогава правя следните неща: 30 литра - 25%. Мия гъбата под чешмата само с хладка вода. Трябва ли да я сменям на всеки 2 месеца, нали вътре живеят някакви полезни бактерии. Колко често да я мия. Този активен въглен колко често да го сменям, мисля да го заменя със керамика, дали ще е добре? Или да сложа още една гъба и да станат 2 гъби без никакви там въглени, керамики и други. Сифонирам и грунда всяка седмица. Четох че не трябва да се прави често? Колко често мога да го сифонирам?
При смяната слагам един препарат на JBL против хлор. Нямам живи растения ако е от значениея но предполагам че е от там за някви нитрати, нитрити и други.
Имам корени - предварително съм ги киснал в топла вода, за да могат да седят на дъното. Мангрови корени от специализиран магазин.
Обитатели - 8 скаларии и сомчета-коридорас джули, палеатус, панда, анциструси, стъклени, 3 САЕ и 2 сладководни ската. Температура - 26 С. Нямам и осветление все още, но скоро ще правя някаквя капак -гледам от темите направи си сам. Дали филтъра не е малък ? Да взема по-голям?

nadji6

Здравей колега,

Оцветяването на водата се дължи на мангровите корени, след време се оправя проблема- когато спрат да изпускат танин...

mitaka_yakov

А този танин вреден ли е за рибките ? Уж ги киснах 2 дена в една кофа с топла вода, дори вряла. Минаха около 2 месеца откакто са в аквариума.

Асен Евгениев

Цитат на: mitaka_yakov - 23.11.2013 10:52
А този танин вреден ли е за рибките ?
Нищо няма да им стане. Аквариумът е малък за тия скаларии.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

sVGNsali

Здравей колега.
Да споделя опит:
1- Оцветяването на водата е от танин. Да. Ще се оправи-да. При мен същото беше, изкарах така цветна вода почти месец и после поради др причина теглих един рестарт, и сега водата не е оцветена. Не е и кристално чиста де. За това да е кристална трябва сериозен филтър - по възможност канистър, външен. Ако имаш възможност, немец. Ако ли не си сиг какво ще става- китаец ;)
2- Във филтъра гъбата и керамиката са много важни. Едното прави механична филтрация-задържа боклука а другото (керамиката) прави биологична филтрация - разгражда акитата и тем подобни до полезни за аквата части. Така че не може само филтърна гъба или само керамика. Махай активният въглен и с филтъра в магазина - там ще избереш подходяща гъба и керамика. Марка филтър?Ако е китаец, не вярвай на цифрите. Лъжат, а и са записани според празен обем. Почети тук има доста мнения.
3-Щом нямаш живи растения, сифонирай колкото си искаш, но все пак веднъж седмично е разумното, повече е хамалогия, ще ти мине мерака ;). Ако имаш живи растения, е съвсем друга работата. За химията не мога да кажа нищо, аз не ползвам нищо, водата гледам да престои - поне 2 дена. А по правило трябва да е две седмици..
3- За рибките не знам. Други да се изкажат. Температура я бива. Осветление, при положение че нямаш живи растения, каквото и да сложиш става.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Eliz

Съветвам те да махнеш активния въглен,защото той се използва след лечение,за да обере каквото е останало от химикалите;гъбите в никакъв случай не мий под чешмата.Гъбите на филтъра се мият САМО в аквариумна вода,в противен случай ще убиеш полезните бактерии.Под чешмата може да измиваш само ватата (въпреки че аз дори и нея мия в аквариумна вода).Ако намалиш бройката на рибите филтъра ще е достатъчен-8 скаларии са много,максимум 4 остави.

Георги

mitaka, 2 сладководни ската? Такива ли?
А пясък или грунд имаш ли? Ако нямаш, тоя филтър няма да може да поддържа азотния цикъл.

mitaka_yakov

Първо благодаря, че се включвате в темата и ми помагате. И така:

1 - akapulko - да леко е малък аквариума, но засега разполагам с това. Мисля че аквариум с дължина 120см е добре за мойте малки скаларии. Замислил съм един 450 литров обаче още не знам къде да го сложа. Имам място в стаята, но нямам шкав. Събирам пари за шкаф и други аксесоари - филтри, помпи, осветление, доста финанси си трябват, но мисля че ще се справя

2 - sevginsali - Благодаря за отговора. Мисля да взема засега малко по-голям китайски вътрешен тъй като събирам пари за по-голям аквариум :) И сегашният е китайски и затова взех уж следващото ниво, но явно китайското си е китайско...Ще сложа керамика тази седмица и ще махна тоя въглен. Сифонирам веднъж и както ти си написал повече е хамалогия. А осветление мисля да слагам защото мисля да копувам живи растения, но явно ще е след нова година  :-D

3 - Eliz - явно има разлика между вата и гъба. Аз не я правя, тъй като вътре във филтъра има само един пълнеж, който ми се вижда като гъба за миене  на чинии, само че е малко по-твърда

4 - Георги - не са като тези скатове. От малките са - гастромизон - http://aquariumbg.com/fish.php?fish=1189 . Имам грунд около 2мм диаметър. азотен цикъл ? къде да прочета за него ? С моя грунд ще се завърти ли ?

Асен Евгениев

Цитат на: mitaka_yakov - 23.11.2013 20:55
Мисля че аквариум с дължина 120см е добре за мойте малки скаларии. Замислил съм един 450 литров
Това вече е друго нещо. За скалариите си трябва и височина, обем, територии, които
да си разпределят и т.н. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

mitaka_yakov

Цитат на: akapulko - 23.11.2013 21:43
Това вече е друго нещо. За скалариите си трябва и височина, обем, територии, които
да си разпределят и т.н. *DRINK*
Много се надявам да се получат нещата  :-) :-) :-)

sVGNsali

Къде да прочетеш за азотен цикъл? Недей така колега.. В днешно време, и ерата на google..
Но ето, предполагам че може да си леко мързелив като мен ;)

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4

Я дай, размерите на аквариума, с който си в момента - външни, дебелина стъкло?
Аз до колкото знам, на скалариите им трябва височина - най-малко 50 cm, ако може и 60 cm, като дискусите нещо.. Е, то може и по-малко естествено, но няма да им е комфортно
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

mitaka_yakov

Цитат на: sevginsali - 24.11.2013 11:02
Къде да прочетеш за азотен цикъл? Недей така колега.. В днешно време, и ерата на google..
Но ето, предполагам че може да си леко мързелив като мен ;)

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4

Я дай, размерите на аквариума, с който си в момента - външни, дебелина стъкло?
Аз до колкото знам, на скалариите им трябва височина - най-малко 50 cm, ако може и 60 cm, като дискусите нещо.. Е, то може и по-малко естествено, но няма да им е комфортно

120x30x40 - 40 e височината. 6 мм е стъклото. С тези размери е защото е на един бар и той е тясен. Максимум мога 40см височина като съм си оставил около 10 см отгоре свободно място за капак с осветление. 30 см е и максимума ширина. На дължина можеше и още може би около 20-30 см, но пробвах с един 160 литра с дължина 130 ама той прокапа. Сегашният е с 120 дължина и с разпънки отгоре 2x40 и с средата има отвро с капак пак 40 см. Ако и този бях нашравил още по-висок стават много литри заради дължината му. А пък трябва да е поне 100 дълъг за да има опорни точки отдолу, за да не пропадне бара, макар че е доста здрав ама аз да се подсигуря. Иначе този който съм го замислил новият ще си е със специален шкаф само за него си, но в момента съм в процес на събиране на финанси :)))
   Благодаря за линка за азотният цикъл. Попитах те къде да намеря информация, защото на много места кой знае не знае писал там някви работи и много харо за заблуждават. И да леко ме мързеше да чета 10 пuбликации, по-добре една ама да има всичко :D

sVGNsali

Колега, лично аз в началото вкарах, 12 риби (различна големи и видове) в 30 l вода.. умряха половината. Др половина оцеля, но на етапи върнах в магазина, трампих за други.
Та и ти сега, физически, е възможно да стоят тия риби в тия размери. Но как да се изразя.. примерно колко човека гледат куче санбернар в гарсониера? Та и твоя аква с обитателите му такова нещо такова.
Ако искаш да свършиш работа, редуцирай броя и вида рибки. Излишъка се опитай да върнеш от там дето си ги взел, да трампиш за грудн, храна, капак тестове ако искаш. Аквариума не е само рибки, пусни в google =>"aquascape" и виж какво правят хората с камъни и растения. Даже аз мисля, че така е по красиво, естетично, издържано и прочие ;)
Туй от мен.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

mitaka_yakov

Чета, гледа, образовам се, мисля че ще се справя  :-) :-) след време даже може и да кача снимки на аквариумчето. Благодаря за съдействието  :-)

mitaka_yakov

Още нещо да попитам. Сложих керамика и махнах активният въглен. Казаха ми ,че тази керамика не е резградима, както активният въглен. Да го мия ли и него в аквариумна вока всяка седмица. Успях да попера 2 гъби във филтъра, надявам се така уж да се пречиства по-добре водата. Не разбрах обаче да ги хвърлям ли всеки месец тези гъби и да купувам нови? Варих още 2 дена корена и засега има ефект  :-) :-) :-)

Similar topics (1)

49646

Публикации: 3
Прегледи: 14894