• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бети-моля за помощ

Започната от Виктория, 20.09.2015 23:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Виктория

Точно преди 1 седмица купих 2 бети на децата и ги поставихме в едно 9 литрово аквариумче само с камъчета и едно изкуствено водорасло-2 дни по-късно имахме гнездо от балончета и хайвер и на петият ден се излюпиха малки риби-около 40-50 броя/аз отделих женската-прочетох че така се прави/.Таткото се грижи за тях 2 дни и днес го извадих.Купих на малките рибки храна наречена Сера  Микрон и сега им давам от нея.Взех същото аквариумче,за да събера отново днес мъжката и женската бета,но няколко часа след като ги поставих в новият аквариум мъжката имаше множество дупки и наранявания по горната перка-предполагам че женската го е била но защо?Тя има бяло топче отдолу и може би пак е готова за хайвер-аз нямам никаква представа за това.Сега я отделих в един буркан и не знам какво да правя с тях-моля ви помогнете ми.Прочетох доста форуми но никъде не пише трябва ли да ги събирам веднага.Освен това правилно ли е да захранвам рибките само с тази храна/първият ден им дадох жълтък,но мисля че много замърсява водата/.Ще заздравее ли перката на мъжкият и трябва ли да пусна отново женската при него?От какво имат нужда малките освен от храна 3-4 пъти на ден-в техният аквариум ма само камъчета по дъното,но днес вече всички рибки плуват сами от дъното до горе.Ще съм много благодарна ако някой ми отговори.Ходих в два магазина да питам ,но ми отговориха че първо това е почти невъзможно/да имам рибки за 5 дни/ и ми казаха да им давам от тази храна и това е всичко.Благодаря на всички които ще ми помогнат!

fam

Лелеее това е супер скоростно развитие на нещата  :-[...Нямам опит с размножаването, но когато  разучавах бетите за да си вземем в къщи, съм прочела малко и за този специален момент и цялата информация ми е в "шкаф" с надпис : Особености :) ..макар че вие този момент сте го минали, вече.. може да намериш интересно и информативно четенето на тази статия, която е изключително подробна и би  внесла  известна яснота: http://aquariumbg.com/forum/labirintovi/razmnojavane-i-grija-za-betta-splendens-45432/
Относно събирането на на женската и мъжката заедно след операция "Бебе"...не мисля, че е мого добра идея. Причината е , че бетите не изграждат семейство от традиционен тип :). Мъжкия е по-добре да бъде отделно. Въпреки че има успешни опити ( и дори  хора от този сайт успешно отглеждат) мъжки бети в общ аквариум, но клчовата дума в случая е пространство,а в буркан.... освен ако не е някой 40литров... Сигурна съм, че няой от членовете на форума има много по- богат опит от моя и ще ти даде нужните съвети и насоки, а до тогава раздели полово зрелите мъжка и женска. И дори  ако  мъжкия има рани (ккто ти си написала) може би е добре да внесеш някакво лекарство  в неговия "буркан" за да му помогнеш да се възстанови по- бързо.... Пожелавам ти успех :) в това приключение.

Виктория

Много ви благодаря за бързият отговор.Ще прочета линка,който сте ми изпратили.Хубав ден и още веднъж благодаря. :-)

hip9

За захранване на малките използвай сера артемия микс, продава се на пакетчета по 18 гр., трябва само да я излюпиш.Хубаво е дъното на аквариума с малките да е голо за да можеш да го почистваш по-лесно. Ако искаш пак да пускат хайвер родителите след 2 седмици чак, до тогава  да бъдат разделени трябва. Мъжкия ще се оправи, но трябва време. А отглеждането на бети заедно става в 40 литра с много растения и укрития за женските, като се гледат 1 мъжки и 2-3 женски да се разпределя агресията. Хубаво е и да прочетете темите за начинаещи от искачащото меню в ляво, раздел често задавани въпроси.

Виктория

Благодаря ви!Преди малко успях да намеря замразена готова за употреба артемия в един магазин за рибки и дадох на бебетата малко от нея.Ще държа разделени мъжката и женската 2 седмици и чак след това ще ги събера-както сте ми написали.Но искам само да попитам още нещо-ако все пак оцелеят повече рибки,примерно 20 и отрасват заедно/ще вземем голям аквариум/няма ли да могат да живеят заедно или ще трябва да оставим само 1мъжка и 2-3 женски?

discusfen

Няма по магазините замразена артемия която да ти свърши работа.Единствено ротифер може да свърши някаква работа.Аз ти писах на лични но не си ме отразила.Явно в магазина знаят повече как се отглеждат бети.

fam

Цитат на: Виктория - 21.09.2015 17:53
Благодаря ви!Преди малко успях да намеря замразена готова за употреба артемия в един магазин за рибки и дадох на бебетата малко от нея.Ще държа разделени мъжката и женската 2 седмици и чак след това ще ги събера-както сте ми написали.Но искам само да попитам още нещо-ако все пак оцелеят повече рибки,примерно 20 и отрасват заедно/ще вземем голям аквариум/няма ли да могат да живеят заедно или ще трябва да оставим само 1мъжка и 2-3 женски?
Събирането след 2 седмици е АКО планувате да имате още бебоци.
Мъжките трябва да са отделно...не са като Молинезиите  например, където може е мъжки с харем от 3 женски...и така в един аквариум може д аимаш  3 мъжки с 9 женски и да са ок... бетите, особено мъжкарите са си единаци. АКо въпреки това искаш да  ги събереш заедно 1 мъжки с няколко женски и  в аквариума трябва да има много места за криене..но въпреки всичко за мен мъжките бети  са най- добре сами. Той си е вагабонтин :) Разбира се, всичко казано и написано тук е ..препоръка, насока. Рибите са си ваши. Вие ще си решите какво и колко да експериментирате..но понеже аз за една вечер, в началото, на моя  АЙкидо, му бях пуснала един филтър с много бавно течение...и той  цяла вечер вероятно е кръжал около филтъра..защото на сутринта като се събудих, рибока все още беше в агресивна, нападателна позиция, раздразнен и изтощен. На мен ми дожаля. Направо супер глупаво и виновно се почувствах..аз си спах, пък той цяла нощ е вършал.То не е като да можеш да му обясниш да е спокоен..или да го превъзпиташ...той ще се бие за да убие, независимо дали ще успее или ще се самоунищожи опитвайки се. Инстинкти....Махнах му дразнителя и той се успокои и  след това беше и е съвсем друга рибка...
Бетите са такива страхотни риби,  с изявен характер, чешити аз им казвам.  :-[  Индивидуалисти...Освен това казват че рибата те избира..не ти да я избираш...може би е по- добре да посветите малко повече време на сегашните малки рибки. Да изчакате този период за  съзряване да  измине..да видите как ще започнат да си проявяват скандалджийския нрав и да ги отделите и да се види колко  всъщност ще оцелеят и да решите какво ще ги правите....И така веднъж минали по пътя ще има повече яснота за това ..какво искате и дали е съвместимо  точно с тези  риби. Пък и има толкова за четене за тях и за наблдаване, че въобще не си и помислям че ще скучаете с тази  приключенска детска градина, дето сте я заформили :)

rollon

Бетите могат спокойно да се отгледат в общ аквариум до определена възраст...да не говорим,че ако са 20 мъжкаря в 50 литра в един момент спират да се бият,защото постоянно се разсейват една от друга,но все пак има нахапани плавници :)

Виктория

Благодаря на всички които ми писаха и се опитаха да ми помогнат-оценявам това.Ще направя всичко възможно да отгледам бебенцата и ако успея ще видим как ще ги гледаме после-ако могат да живеят заедно ще им купим голям и хубав аквариум,ако ли не ще подарим рибките на хора които ще ги гледат и ще им се радват.Желая на всички ви успех с отглеждането и размножаването  на рибки! :-)

Similar topics (2)

55790

Публикации: 26
Прегледи: 13194

51751

Публикации: 12
Прегледи: 9338