• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сладководна медуза

Започната от niky, 16.01.2015 18:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niky

За сладководни медузи е ставало дума във форума, но винаги сме говорили за тях като нещо далечно, в тропиците, никой не ги е виждал лично...
Но ето че това лято, съвсем случайно попаднах на тях. При това не в някаква тропическа страна, а напротив - в студена Германия. Както си се къпехме с детето в езерото, и изведнъж жена ми вика - а, медуза. Аз разбира се изобщо не и повярвах, помислих че е видяла някой боклук във водата (езерото не е много чисто между другото). Но тя настоя и отидох да видя. Една мъничка медуза, около 1-2 см в диаметър бодро си плуваше из езерото. Ту слизаше на дълбоко, ту се качваше на повърхността.
https://aquariumbg.com/userfiles/meduza5.jpg
Почнах внимателно да се оглеждам, и открихме още, по-малки или малко по-големи.
На това езеро ходим от поне 3 години и никога не сме забелязвали подобно нещо.
Според информацията в Интернет това е напълно нормално, защото медузите не се появяват регулярно, а и са доста дребни, може и да не ги забележиш в неособено прозрачната вода.
Хванахме една и реших че ще я нося в аквариума. Плуваше бодро около 3 часа, но после притихна. За около час се прибрахме вкъщи и я пуснах в аквариума. Оживи се, почна да плува нагоре, надолу...рибите и скаридите я гледаха като извънземен нашественик. За съжаление, след около 3 часа спря да е активна, почна по-слабо да се движи и накрая застана на дъното. До сутринта беше жива, но следобед на следващия ден вече беше умряла, и една амано скарида с удоволствие я пробваше на вкус.
Жалко. Това не ме спря, на следващият уикенд пак отидохме на езерото. Този път хванах 2 медузи, като почти веднага тръгнахме за вкъщи, за да не стоят на слънце в шишето. Пуснах ги в аквариума, бяха много бодри. Плуваха из целия аквариум, нагоре надолу....пуснах една помпа да прави течение, четох че за морските било важно. За храна нищо не съм им давал, то и нямах нищо освен суха и малко хирономус. Този път живяха 2 дена. Очевидно не мога да им осигуря подходящи условия. С това реших да не убивам повече, просто не са за отглеждане в общ аквариум. Всъщност не е ясно изобщо могат ли да се гледат в домашни условия.

Сложих на сайта профила им. Снимките са мои. Можете да го разгледате тук
И все пак беше вълнуващо да гледаш медузи между сладководните скариди и рибки.

Стоян Михов

 *privet* Много добра статия niky. Първия момент като прочетох заглавието и изтръпнах - "Айде дойдоха и при нас", като видях че става въпрос за Германия си отдъхнах  :-). Тези медузи са инвазивни видове и правят доста зулуми из водите по целия свят, като знаем какво причиниха родствените им Мнемиопсис (Mnemiopsis leidyi) в Черно море и как съсипаха риболова...

Нали няма да донесеш няколко в България :)?

Между другото за статията - родината им е долината на река Яндзъ в Китай. А снимките са направо невероятни, не съм виждал по-детайлnи и естествени снимки на този нашественик.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

gebo777

Дааа, не са хубави Ники тия работи, дето ги правиш... Като кажеш "не стават за аквариум", нали ти е ясно, че много хора ще се зарибят да ги пробват и да ги адаптират, напук на всичко... :-D То принципно няма лошо, ама скоро няма да може да се влиза вкъщи от гъолове, бидони и какво ли още не... :-D
Иначе поздравления за статията, за мен поне беше новост и много-много интересно! *THUMBS UP*
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

NO CARRIER

Ники, а да не би да и е топло в аквариума на медузата?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

niky

Ники, водата в езерото беше поне 20 градуса, ние все пак плувахме там, а не сме германци :-D
Водата в аквариума със скаридите е 22 градуса, така че едва ли температурата е проблема. Изненадах се като разбрах, че са инвазивни тия медузи. Но никога не ми е хрумвало да взимам каквото и да е било от някъде и да го пускам в природата другаде.
Просто ги погледахме малко в аквариума и ги поснимахме. А скаридите ги похапнаха след ден два :-)

Стоян Михов

Ники, най-вероятно храната е била проблема на медузките, те се хранят със зоопланктон и както всички медузи не държат никак на глад, два дни без ядене са напълно достатъчно да умрат. Жива излюпена артемия или дафнии би трябвало да свършат работа. Другото, което ги убива е пълната липса на течение ("помпенето" за да се движат ги изтощава), трябва да има макар и слабо движение на водата, за да им подпомага движението и за да им докарва зоопланктона до устата. Морските медузки се гледат в специални аквариуми без остри ръбове и с плавно циркулационно движение на водата отдолу нагоре, същите аквариуми би трябвало да вършат работа и за тези медузки.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

niky

17.01.2015 13:18 #6 Last Edit: 04.03.2018 06:50 by TATTOO
Сигурен съм че храната е проблема. За течението - опитах се да го създам за вторите, които изкараха 2 дена.
Може пак да се пробвам това лято :-)

Ето едно малко клипче на медузата в аквариум


По късно ще пусна и едно клипче в т.нар. естествено местообитание :-D

Публикациите са слети: 04.03.2018 06:50



Giorgio_Armano

Освен храната има и още нещо с което не си се съобразил.
И да намериш храна пак няма да изкарват много време,поне не в обикновен аквариум.
Трябва да промениш дизайна на аквариума и да накараш водата да се движи в кръг със слабо течение.Това с помпата няма да се получи.Ако си се зарибил да ги отглеждаш в домашни условия мога да ти дам някоя идея за съда.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Similar topics (1)

34805

Започната от Dakata85


Публикации: 21
Прегледи: 31093