Ctenopoma kingsleyae  (Günther, 1896)

Българско наименование:

Ктенопома кингсли

Снимка на Ctenopoma kingsleyae  (Günther, 1896)

Семейство Anabantidae.
Разпространени са, основно, в тропиците на западната и централна части на Африка -- заливите на големите ръкави на реките, обраслите с растения ручеи и изкуствени езера.
Рибите дишат атмосферен въздух с помощта на хрилен лабиринт. Повечето от видовете може да се отглеждат в общ аквариум, но не заедно с дребни риби, които могат да станат жертва на ктенопомата, придържащи се към средните и долни слоеве на водата. Аквариума е най-добре да бъде закрит, за да има над повърхността топъл въздух, в противен случай рибите може да се простудят. Места с засадени и плаващи растения, укрития от корени и камъни.
Вода: 22-25°С, dH 4-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители.
Хвърлянето на хайвера се стимулира с по-мека, свежа вода и повишение на температурата с 2-3°С. Стартова храна: науплии на артемия.

Разпространени са във водоемите на западната част на Африка от Сенегал до Конго. Дължина до 20 см, в аквариум по-малко. D XVI-XVIII/8-10, А IX-X/9-11, ll 25-29. Тялото е изтеглено на дължина, доста високо, сплескано отстрани, със слабо изпъкнали профили на гърба и корема. На задния край на хрилното капаче добре се виждат зъбци. Основното оцветяване е сиво- до червеникаво-кафяво, корема е сребристо бял, на опашното стебло има черно петно, при младите риби то е със светъл кант. Люспите са с тъмна окантовка и тялото изглежда като покрито с мрежа. При самеца меколъчевите части на "D" и "А" са с бели кантове. Във видов аквариум рибите са страхливи. В малък аквариум стават необщителни. Изяждат растенията и затова трябва да се засаждат само такива с груби листа. При ловене с кепче често се зацепват в него с зъбците и трябва да се оставят сами да се освободят. Размножителен аквариум от 80 см за двойка, засаден с растения и с укрития. Вода: dH до 15 °. Хвърлянето на хайвера става на открита повърхност на повърхността на водата. Хайвера (до 20 000) се издига на повърхността и трябва да се пренесе в инкубатор, тъй като рибите си ядат хайвера. Инкубационен период 24-36 ч. Малките плуват след 2 денонощия.

Характеристики


Семейство: Anabantidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка