Apteronotus albifrons  (Linnaeus, 1766)

Българско наименование:

Черен нож

Снимка на Apteronotus albifrons  (Linnaeus, 1766)

Семейство аптеронотови (Apteronotidae).

Обитава горната и средна част на басейна на р.Амазонка. Дължина до 50 см, в аквариум 35-40 см. А 140-162. Тялото е силно изтеглено на дължина, от висока предна част постепенно се свива към опашката, линията на корема е остра. Мастният плавник може да бъде изтеглен като нишка. "А" започва от гърлото и стига до опашката. "С" е малък. Тялото е кадифено-черно с бяла линия на гърба и 2 жълто-бели напречни ивици на опашката. "А" е кадифено-черен.

При самеца на врата има понякога мастна издатина. Самката е по-малка, с по-изпъкнал корем. Рибите водят нощен начин на живот, дните прекарват в укритията. При търсене на храна не разчитат много на зрението си. Имат електрически орган с който се ориентират. Аквариумът трябва да е с дължина поне 170 см с множество укрития (камъни и пещери от тях, корени), места обрасли с растения.

Вода: 25-20°С, dH 4-18°, рН 6-7,5. Често сменяне на водата, богата на кислород, с добра циркулация.

Храна: жива, заместители.

За хвърляне на хайвер може да се използва 300л аквариум, с дължина 130см. Вътре се слагат 1 самец и 1 самка. Хвърлянето се стимулира с намаляване нивото на водата, повишаване на температурата, а след това повишаване на нивото с добавяне на вода на порции всеки ден по 3-4 часа в продължение на 2-3 седмици с едновременно понижаване на твърдостта. Развъждан е при 25-26°С, dH 6°, рН 6,3). Смукателя на външния филтър се закрива с мрежа за да не попадне хайвер и се поставят няколко разпилителя, които да създадат силно течение на водата, тъй като хвърлянето на хайвера става в струята на водата. Самката хвърля до 500 зърна.

Рибите се преместват, а хайвера се оставя в развъдния аквариум, тъй като е много здраво залепен. Нивото на водата се намалява до 15 см и се пуска слаба аерация. Осветеност слаба. Инкубационен период 36-96 ч. Личинките се страхуват от светлината и се завират навсякъде. Водата трябва да е богата на кислород, честа смяна до 1/2 от обема на водата със свежа, добре е да се добави готварска сол (1 г/л). След 60 ч малките започват да се хранят - науплии на артемия, циклопс. От 1 месечна възраст малките започват битки помежду си, често си отхапват опашката. Полова зрялост на 1,5 години.

Характеристики


Семейство: Apteronotidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Трудно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: Сладка