Борба с водораслите с перхидрол

Предупреждение: химическата борба с водораслите е опасно и неблагодарно занимание, което НЕ Е ЗА НАЧИНАЕЩИ! Методът в тази статия следва да се ползва САМО от опитни акваристи, които много добре съзнават какво правят!


Борба с водораслите чрез H2O2 (перхидрол)


автор: Джанкарло Подио


превод и редакция: Longanlon


Преди да си говорим за перхидрола (H2O2) искам да спомена, че този метод го използвам за да изчистя аквариумите си едва след като съм прамахнал каквито проблеми са били причината за поява на водораслите. Тази статия не препоръчва използването на перхидрола като дългосрочно средства за борба с водораслите, а само като ефективно средство за изчистване на аквариума след като сте отстранили причината за тяхното появяване.


H2O2 може да се използва по същия начин като белината за почистване на съоръженията в аквариума. Главното му предимство обаче е фактът, че не е необходимо внимателно да измивате всяка следа от него преди да поставите уреда или каквото там сте мили обратно в аквариума – най-обикновено изплакване ще е достатъчно.


Но все пак основният акцент на тази статия е изтребването на водорасли в аквариума посредством перхидрол. Аз направих един експеримент, за да пробвам какъв точно е резултатът:


Аквариум: 55 галона (200 л)


Проблем: Черна брада


Първото, което направих е да купя малко перхидрол от магазина:



Моят аквариум имаше много черна брада, която беше започнала да расте по камъните и корените, декорациите и дори по по-бавно растящите растения. Веднага след като пуснах системата си за СО2 брадата спря да се разпространява и растенията тръгнаха добре, но все пак тя не загиваше, а си живееше най-нагло. Пробвах да затъмня аквариум, но това не проработи. За това реших да я изтребя с H2O2.


Първото, което очевидно трябваше да направя бе да подрежа заразените растения, тъй като тово щеше едновременно да премахне част от брадата и да накара растенията да пуснат нови издънки. После взех обикновена медицинска спринцовка, за да насоча перхидрола към водораслите, изключих си филтъра за да намаля движението наводата и да увелича времето на контакт между листата и перхидрола. После бавно напръсках една туфа брада докато изразходих 50ml перхидрол (1ml на 4 л. вода). Не исках да използвам повече на този етап. Всички растения започнаха да кипят като луди заради повишеното ниво на кислород във водата. След 15-20 минути направих редовната си седмична смяна на водата – около 25%. Пуснах филтъра. Брадата пускаше мехурчета през цялата нощ и след 24 часа стана розово-червена на цвят. След 2 дни рибите ми изцяло я изядоха, тъй като беше изгнила. Следващата седмица просто повторих цялата процедура със следващата туфа брада и така нататък докато я елиминирах цялата. Отне ми около 3  седмици да го направя, като всичкото оборудване, което можех а извадя от аквариума измих в кофа с по-силен перхидрол (10ml на 4 л. Вода) още първия път.


Според наблюденията ми не се появиха никакви проблеми с рибите, растенията или бактериите на филтъра при използването на перхидрола. Не съм имал обаче никакви плаващи растения и не мога да кажа дали той би имал някакъв отрицателен ефект върху тях. Всъщност трябва да спомена, че в този аквариум имаше също така малко нишковидни водорасли между някои от растенията и те също изчезнаха след третирането, но не мога да знам дали това не беше в разултат на общото подобрение на състоянието на растенията, тъй като не съм третирал тези водорасли специално. Оттогава насам аз често използвам по 2-3 капки пехидрол върху нагревателя и маркучите си когато ги почиствам, но понеже не съм имал повече проблеми с водорасли в този си аквариум не съм ползвал метода отново..


В друг аквариум използвах същия метод за да елиминирам другия вид брада (бел. преводача: горното беше Black Brush algae, това тук е Black Beard algae – в България на всичко викаме брада, но първото е брада на меки гъсти снопчета, а второто – брада сякаш от дебели твърди косми). Подейства прекрасно!


Аквариум: 40 л.


Проблем: Зелени нишковидни водорасли( Thread Algae)


Наскоро занемарих и един от аквариумите си за малки рибки и заради несменянето на вода и многото торене и светлина той се напълни с вълма нишковидни водорасли. Исках да дезинфекцирам всичко и да започна наново, но първо исках да пробвам как ще повлияе перхидрола. С четка за зъби премахнах повечето от водораслите (бел. прев: много хитър начин –  удобно!) – това, което остана беше заплетено между растенията. Ето аквариума преди да сложа перхидрола:




Оставих всички обитатели и този път не изключих филтъра. Обитателите бяха охлюви, гупи, палти, един коридорас и много малки рибки. Растенията бяха в ужасна форма: Hygrophilla Polisperma, Anubias, Java Ferns, Watersprite, Hornwart, Duckweed, Frogbit и Dwarf Sagg. Добавих 20ml H2O2 (2ml на 4 л.) и изчаках около половин час преди да сменя водата. Не забелязах много кипене на растенията този път, сигурно защото нивата на О2 тук не бяха така високи както в другия аквариум. Нямаш никакви странни реакции от охлювите и рибите по време на третирането. Смених половината вода и оставих аквариума така.


На следващия ден водораслите визглеждаха малко по-меки – вееха се много по-лесно от течението на филтъра, но аз не бях сигурен на този етап адли са още живи. След още 2 дни те просто се разпаднаха, както и роголистникът ми (Hornwart)  :( .




Както виждате, стеблото на роголистника започна да расте отново и нови издънки покараха за седмица. Виждате и последните вълма водорасли да се веят. Другите растения не бяха засегнати по никакъв начин. Някои от по-плътните снопове водорасли върху растенията не бяха толкова засегнати колкото тези, изложени на силно водно течение, но пак силно страдаха. Второто третиране беше и краят за тях. Седмица след това докато тествах амоняка и нитритите в аквариума не можах да открия никакво лошо въздействие на перхидрола въху бактериите във филтъра. Не ми се иска направо да кажа, че бактериите не са били повлияни изобщо, тъй като аквариумът все пак си беше работещ от около година и мисля, че ако беше нов ефектът би бил различен и не толкова безболезнен.


Заключение:


H2O2 действа отлично за отстраняване на водорасли в аквариума. Не е нещо, което да използвате редовно за тази цел – сигурен съм, че ако го правите растенията ви ще страдат, но като метод за еднократно почистване на аквариума е добър, особено като се има пред вид колко работа ще ви трябва за номера с белината или вредното въздействие на различните алгициди, съдържащи мед. Освен това е и супер евтин.


Внимание!


Знам за инцидент, при който са умрели риби в аквариум с цихлиди при използването на перхидрол в горните концентрации. Той е много по-опасен при високи нива на рН, така, че винаги започвайте с по-малка доза преди да преминете към по-големи. Малки дози, с по-чести третирания е по-добре, отколкото една голяма доза наведнъж. Както бе отбелязано по-горе, за третиране на определен участък не е необходимо водата в аквариума да се насища с опредеена концентраци на перхидрол – достатъчно е самите водорасли да се облеят с него.


Бел. прев.:Методът е изпробван само от един човек от нашия форум.


Резултатите от експеримента можете да намерите тук:  http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1180